BURSA

BURSA
1)  Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Bursa merkezde bulunan Hundi Fatma Hatun’un eşi Emir Sultan için 15. yüzyılda yaptıran Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri.
Emir Sultan Mahallesi’nde konumlanan bu caminin içinde Emir Sultan ve ailesinin mezarlarının bulunduğu bir de türbe yer alıyor.1868 yılında restore edilen bu binanın yanında bulunan hamam ise düzenli olarak tamirat görüyor.
Şehir içi otobüslerle veya dolmuşlarla Bursa’nın Yıldırım ilçesinde konumlanan Emir Sultan Camii’ne ulaşım mümkün.

2) Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Otobüsle rahatlıkla gelebileceğiniz Yeşil Camii, adını içinde bulunduğu semtten alıyor.
Bursa tarihi yerler arasında dikkat çeken ve 1419’da inşa edilen Yeşil Camii’nin bahçesinde aynı isimde bir de türbe bulunuyor.
Türbenin duvarlarını süsleyen enfes çini işlemeleri, ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çekiyor.
Emir Sultan Camii’ne 8 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan bu türbede Sultan Mehmed Çelebi’nin, çocuklarının ve dadılarının sandukaları da yer alıyor.

3) Ulu Camii

Hanlar Bölgesi’nde yer alan Ulu Camii, Bursa’da gezilecek yerlerin en önemlilerinden.
1400 yılında inşası tamamlanan cami, 1855 yılında gerçekleşen depremin ardından restore edilerek bugünkü görünümüne kazandırılmış.
Saf altından yapılma iplikle işlenen Kâbe Kapısı’nda bulunan örtünün değiştirilmesi üzerine bu camiye getirilmesinden dolayı Ulu Camii büyük önem kazanıyor.

4) Üftade Cami

Farsçada düşmüş anlamına gelen Üftade ismini, müezzinliği üzerine kendisine verilen paradan ötürü alan Mehmed Muhyiddin’in 1579’da yaptırdığı bu cami, çeşitli nedenlerden ötürü defalarca restore edilmek durumunda kalmış.
Caminin yanı sıra yine Mehmed Muhyiddin’in ve çocuklarının mezarlarının yer aldığı bir de türbe bulunuyor.
1845 yılında Abdülmecit tarafından Kâbe örtüsüyle şereflendirilen bu türbe, Osmangazi’nin Kavaklı Mahallesi’nde bulunuyor. 72 sene İbrahim Efendi’nin hizmet verdiği dergâh, yapıldığı yıldan tekke ve zaviyelerin 30 Kasım 1925 tarihinde kapatılmasına dek aralıksız çalışmış olmasıyla biliniyor.

5) Osman Gazi Türbesi

Bursa’da görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Osman Gazi Türbesi. Osmanlı Devleti’ni kuran Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine Sainte Elie adındaki manastırının şapeline gömüldükten sonra 1863 yılında yeniden yapılarak günümüze ulaştırılan Osman Gazi Türbesi, Bursa’nın Osmangazi semtinde konumlanıyor.
Üstelik Yıldırım Bayezid’in çocukları gibi hanedan soyundan pek çok önemli şahsın mezarları da burada yer alıyor.

6) Orhan Gazi Türbesi

Babası Osman Gazi hastalanınca devlet yönetimine geçen Orhan Gazi ve ailesinin mezarlarının üzerinde yer alan ve sanduka diye tabir edilen mermer sandıkların bulunduğu Orhan Gazi Türbesi ile Osman Gazi Türbesi aynı bölgede yer alıyor.
1855 yılında gerçekleşen depremle harabeye dönen binaya 1863’te gerekli müdahaleyi dönemin padişahı Sultan Abdulaziz yaptırmış.

7) Muradiye Külliyesi

Osmanlı padişahlarının Bursa’da yaptırdığı son külliye olma unvanına sahip Muradiye Külliyesi içerisinde medrese, türbe, cami, hamam ve darüşşifa barındırıyor.
Sizi bambaşka bir kültürün peşinden sürükleyecek olan bu külliyenin içinde yer alan Muradiye Camii, 1426 yılında yaptırılmış.
Tuğla ve taşlarla olabildiğince sade bir şekilde döşenen dış cephesinin aksine oldukça süslü iç cephesi görenleri şaşırtıyor.
II. Murad ve Muradiye türbelerini de bünyesinde barındıran bu külliyede birden fazla önemli eserle karşılaşma fırsatı elde edeceksiniz.

8)  Hüdavendigar Camii ve Külliyesi

1366 yılında Sultan I. Murad’ın isteği üzerine yapılan Hüdavendigar Külliyesi’nin içinde pek çok bölüm yer alıyor.
Medrese ile caminin aynı yerde bulunmasından dolayı özel bir duruma sahip yapı
Bizans Dönemi’ne kaynaklık ediyor.
Üstelik vakti zamanında tuvaletinden dahi sıcak su akan hamamı da var.

9)  Pirinç Hanı

1508 yılında Abdullah oğlu Ali ile Yakup Şah bin Sultan Şah tarafında inşa edilen Pirinç Han, bir süre onarım çalışmalarıyla toparlanmış ve daha sonra alışveriş merkezi olarak hizmete girmiş.
Çay bahçeleri ve kafelerle de misafirlerini ağırlayan handa çeşitli işletmeler bulunuyor.

10) Kapalı Çarşı

İlk olarak Uzun Çarşı adıyla hizmet veren Kapalı Çarşı’da giyim, yeme, içme, hediyelik eşya, takı gibi pek çok sektörde çalışan işletmeler yer alıyor.
Daha çok kuyumcularla karşılaşacağınız bu çarşı, 650 yıldan daha fazla süredir varlığını sürdüren Hanlar Bölgesi’nin içinde konumlanıyor.

11)  Eski İpek Hanı

inç Hanı’n güney tarafında kalan Eski İpek Hanı, 1958 yılında bir yangına maruz kalmış.
Tekrar yapılması gereken hanın girişi değiştirilerek yepyeni bir görünüme kazandırılmış. 81 odası bulunan ve zamanında ipek ticareti yapan kişilerce kullanılan bu handa şu an hala giyim üzerine satış yapan dükkanlar bulunuyor.

12) Geyve Hanı

15. yüzyılda Hacı İvaz Paşa’nın isteği üzerine yaptırılan kare biçimindeki Geyve Hanı, 56 odasıyla hizmet vererek Yeşil Cami’ye katkı sağlaması amacıyla yapılmış ve Sultan I. Murad’a hediye olarak sunulmuş.
Şu sıralar Geyve Hanı, toptan ürünlerin satışı için kullanılıyor.

13) Irgandı Köprüsü

Arastalı olarak bilinen Irgandı Köprüsü gibi dünyada 3 köprü daha var.
Sayısının azlığı sebebiyle turistlerin ilgisini çeken bu çarşılı köprü, 1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin’in isteği üzerine yapılmış.
Yıllar içinde tahribata uğrayan bu eşsiz köprü çeşitli restorasyon çalışmalarıyla kurtarılmış ve yeniden hizmete girmiş.
Bu çarşıda Bursa yöresine özgü pek çok detay bulmanız mümkün.

14) Bursa Kalesi

Bithynialılar tarafından Milattan Önce 1. yüzyılda yapıldığı sanılan Bursa Kalesi, Bursa’daki yerleşik hayata geçilen ilk bölge olmasıyla biliniyor. Kale, Bursa gezilecek yerlerin başında yer alıyor.
Osmanlı Devleti’nin Bursa’da varlığı ile mimarisinde ufak çaplı değişiklikler yapılan kalenin beş kapısı bulunuyor.
Kalenin çevresinde ise tipik Bursa evleri, Osmanlı mimarisine uygun cami, çeşme, türbe gibi yapılar yer alıyor.

15)  Bursa Şehir Surları

Bursa’da ilk yerleşimin izlerinden biri de bu şehir surları. 3.38 km uzunluğunda olan surların geçirdiği badirelerin ardından onarımı Hacı İvaz Paşa’ya düşmüş.
Baharat ve İpek Yollarına açılan Saltanat Kapısı sayesinde önem kazanan şehri çeşitli saldırılardan korumak adına yapılmış.

16)  Tophane Saat Kulesi

1906 yılında yapılan ve 6 katlı olan Tophane Saat Kulesi’nin 90 santimetrelik yuvarlak saatleri bugün çalışır durumda değil.
Tüm Bursa’nın gözlenebildiği bu kule, zamanında yangın kulesi misyonunu da yüklenmiş. Bu etkileyici yapıyı ziyaret etmek isterseniz Topkapı Parkı’na gidebilirsiniz.

17) Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

Yeşil Türbe’de bulunan Yeşil Medrese, Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor.
13 odalı bu bina 1930 ile 1972 yılları arasındaki süre boyunca Bursa Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmış.
Türk-İslam tarihine kaynaklık eden önemli eserlerin sergilendiği Türk İslam Eserleri Müzesi’ndeki en hassas parçalar, II. Murad’a ve Yıldırım Bayezıd’e ait Kuran-ı Kerimler.
Tramvay ile kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz ve Müzekart’ın geçerli olduğu müzeye 5 TL karşılığında da girmek mümkün.

18)  Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Tofaş otomobil fabrikası tarafından onarımdan geçirilen eski bir fabrika binasının içinde 2002 yılında misafirlerini ağırlamaya başlayan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olma unvanına sahip.
10.00-17.00 saatlerinde hizmet veren ve girişi ücretsiz olan müzeye geldiğinizde çeşitli sergi organizasyonlarının gerçekleştiği Tofaş Sanat Galerisi’ni gezmeniz de mümkün.
Burada yorgunluğunuzu atabileceğiniz Fayton Cafe adında bir işletme dahi bulunuyor.

19)  Bursa Arkeoloji Müzesi

Ücretsiz olarak giriş yapabileceğiniz Bursa Arkeoloji Müzesi, 1902 yılında kurulmuş ve bir süre Yeşil Medrese’de hizmet vermiş.
Ancak daha sonra Kültürpark’taki binasına taşınan müze, Bursa ve çevresinde hüküm sürmüş medeniyetlerin tarihine ışık tutacak eserlere ev sahipliği yapıyor.
Yaz döneminde 9.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze, kış döneminde 8.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

20) Uludağ

Bursa’nın adını kayak turizminde zirveye taşıyan Uludağ, 2 bin 543 metre yüksekliğiyle hem doğa sporlarına hem de kış sporlarına ilgi duyanların tercihi haline gelmiş durumda.
Zirvesinde Kirazlı, Sobra, Sarıalan gibi yaylaların bulunmasından dolayı bu dağ, her mevsim turizmin odağı olmayı başarıyor.
Roma Dönemi’nde bu bölgede kurulan manastırların varlığı buranın Keşiş Dağı olarak adlandırılmasına sebep olmuş.
1933 yılında Uludağ’a kurulan ilk otel ile birlikte bölgede canlılık artmış ve hatta Yeşilçam sahnelerinde bile görünür olmuş.
Çeşitli türde hayvan ve bitki türünü de ağırlayan Uludağ’da yapabileceklerinizin haddi hesabı yok.
Teleferik ile ulaşım sağlayabileceğiniz Sarıalan yaylasından minibüslerle Uludağ’ın oteller bölgesine geçebilirsiniz.

21) Cumalıkızık

Turizme açılmış olan bu köy; Osmanlı mimarisinin ürünü, kimi restorasyon halinde kimi ise kullanımda olan ve sizi fesli-feraceli insanların olduğu döneme ışınlayacak dokulara sahip çoğu üç katlı evlerle tanıştıracak sizi.

22) Tirilye

Terk edilmiş memleket Trilye’nin adı seneler evvel Mahmut Şevket Paşa olarak değiştirilmiş ama kimin umurunda ki? Yöre halkı hala bir Trilye, aman Tirilye, diye tutturmuş gidiyor. Üç ismi varmış diye düşünmeyin. Çünkü ısrarlara dayanamayan yetkililer 2011 yılında son bir değişikliğe giderek Tirilye’de karar kılmış.
Birkaç saatinizi ayırarak rahatlıkla dolaşabileceğiniz Tirilye’de dilerseniz konaklayabilirsiniz de.
1909 yılında yapılan Taş Mektep, çeşitli amaçlara hizmet verdikten sonra bir süre kendi haline bırakılmış ama Uludağ Üniversitesi çürümesine razı gelmeyerek gerekli restorasyonlardan sonra ziyaretçilere açmayı planlıyor.
Mudanya ilçesindeki bu beldede görebileceğiniz pek çok yapı daha var. Rumlardan yadigâr kalan Hagios Stephanos adındaki eski bir kiliseye eklemeler yapılarak oluşturulan Fatih Cami ve Yavuz Sultan Selim’in arzusu üzerine yaptırılmış olan Avlulu Hamam, Tirilye’nin mimari bütünlüğüne katkı sağlıyor.
Şu çok meşhur fotoğrafların ünlü modeli, Tabut Ev de burada. Güverte Şeklindeki Ev olarak da bilinen bu yapı Bursa’nın en önemli yapılarından biri. Eski Postane, Dündar Evi, Kemerli Kilise gibi daha birçok yapı ziyaretçilerini bekliyor.

23) Mudanya

İstanbul başta olmak üzere çevre illerdeki pek çok kişinin tatil kaçamağı olan Mudanya, 1922 yılında TBMM ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen meşhur anlaşmanın imzalandığı yer aynı zamanda.
Tarihte böylesine önemli bir iz bırakmış olan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı bina şimdi müze olarak hizmet veriyor. Bu mühim olay cereyan edeceği zaman evin içine konmak üzere yöre halkından mobilya ödünç alınması gerekmiş.
Dolayısıyla Müzekart ile girişin mümkün olduğu müzeye girdiğinizde bu mobilyaları da görmeniz mümkün olacak. Çünkü binayı satın alan Hayri İpar isimli iş adamı bu mobilyaların izini sürerek yeniden eve kazandırmış. Kartsız girmek isterseniz de müzenin 5 TL giriş ücreti mevcut.
Mübadele sırasında Girit’ten gelip yerleşen Türklerin yaşadığı konakların bulunduğu Eski Girit Mahallesi’ndeki Tahir Paşa Konağı Müze Evi ise ücretsiz gezilebilecek tarihi noktalardan biri.
Mudanya’daki en güzel vakit geçirme yollarından biri ise muhteşem plajlarından denize girmek olacaktır. Bursa’nın En İyi Plajları yazımıza göz atarak Bursa’da denize girebileceğiniz plajları keşfedebilirsiniz.

24)  İznik

Osmanlı mimarisinden derin izler taşıyan, çiniciliğiyle ön plana çıkan İznik, tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.
Antik dönemde Askania olarak bilinen İznik Gölü ise 1950’li senelerden bu yana sürekli gelişerek hem doğa gezileri yapmak isteyenlere hem de kamp kuracaklara ortam sağlaması açısından İznik’in en önemli turistik merkezlerinden biri haline gelmiş.
Şu sıralar tadilat dolayısıyla kapalı olan ve 1388 Sultan I. Murad’ın validesi için yaptırılan bina 1960 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış.
Bahçesinde Osmanlı’dan Roma’ya kadar pek çok döneme ait tarihi eser bulunuyor. Müzenin içinde ise Ilıpınar Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarından elde edilen eserler sergileniyor.
Tarihi İznik Kalesi, mermer mihraba sahip oluşuyla Osmanlı mimarisinde öne çıkan Yeşil Cami, İznik Gölü’ne komşuluk eden Antik Tiyatro ve İlk Çağ şehirlerinden Nikaia Antik Kenti’nden kalan tarihi dokular gibi detaylarla buluşmadan İznik’ten ayrılmamalısınız.

25 )Gölyazı 

Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan şirin insanların bulunduğu bu köy, adeta huzurun adresi.
Cennetin bambaşka bir tasviri gibi Bursa ziyaretçilerinin kaçamak noktası, can damarı.
Aynı zamanda sit alanı kabul edilen bu köy, film ve dizi çekimlerine de ev sahipliği yapmış.
Gezilecek, görülecek ne var derseniz eğer Gölyazı Köprüsü girişindeki Ağlayan Çınar’a bir uğramanızı öneriyoruz.
Doğal kaynak sularıyla süslenen bu ağaca sembolik olarak bu isim verilmiş. Eğer tarihe ve mimariye meraklıysanız, 19. yüzyıldan kalma Aziz Panteleimon Kilisesi sizin için doğru adres olabilir.

26) İnegöl

Köftesiyle ünü kendinden önce giden İnegöl, hızını alamayarak artık bir ilçeden çok ilmiş gibi önem görüyor.
Kaplıcalarıyla da oldukça konuşulan bu ilçedeki Oylat Kaplıcaları, Uludağ’dan besleniyor. Şifalı olduğuna inanılan bu suların idrar yolları hastalıklarından romatizmaya kadar pek çok derde derman olduğu söyleniyor.
Üstelik burada yer alan Oylat Kaplıcaları ferah bir ortamın müjdesini verirken bir yandan da sevenlerine enfes pozlar veriyor.
Buradan yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan Oylat Mağarası ise mağara turizminin hareketlenmesini sağlamış.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç