AFYONKARAHİSAR

AFYONKARAHİSAR
1) Afyon Karahisar Kalesi

Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişi ile dikkat çeken Afyon’da gezilecek tarihi yerler oldukça fazla. Bu yerlerin ilk sırasında ise ihtişamlı bir şekilde şehrin ortasında yükselen Afyon Kalesi! Yıllar boyunca şehrin tarihi anlarına tanıklık etmiş olan bu kale, 225 m yüksekliğe sahip bir sarp kayalık üstünde yer alıyor.

Kalenin M. Ö. 1350 yıllarına denk gelen Hititler zamanında inşa edildiği biliniyor. Karahisar Kalesi olarak da anılan yapıda, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış tapınma yerlerinin yanı sıra dört büyük sarnıç bulunuyor. Afyonkarahisar’ın simgelerinden biri olan kaleye çıktığınızda şehrin manzarasını izleyebilirsiniz.

2) Frig Vadisi

Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya arasındaki coğrafyaya yayılan Frigya ve yaklaşık 3000 yıl önce dikkat çeken bir medeniyete sahip olmuş olan Frigler, günümüzde hala izi sürülen efsaneler arasında yer alıyor. Tematik kültür yolu olarak projelendirilen ve 2013 yılında açılan Frig Yolu, uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yollarını içinde barındıran üç ana rotadan oluşuyor ve Frigya’nın gezginler tarafından keşfedilmesini sağlıyor. Dünyanın en ilginç ve bir o kadar değerli kaya eserlerini ve mezar anıtlarını yaratmış olan Frigya sakinleri, geriye görülecek çok fazla şey bıraktılar. Afyonkarahisar Frig Vadisi’nda gezilecek yerler arasında açık hava tapınakları, kaya anıtları ve sunaklar, kaya mezarları ve kaya yerleşim yerleri ile kale, türbe ve şapeller bulunuyor.

Friglerin bereket ve doğa tanrıçası olarak tapındığı Ana Tanrıça Kübele’ye ithaf edilen kaya anıtları, mezarlar ve sunaklar arasında Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Kumcaboğaz, Kapıkaya ve Aslankaya anıtları sayılabilir. Bu yapılar kutsal olarak bilinen Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı ve İhsaniye Döğer Bölgesi’nde yer alıyor. Ayazin Köyü Ören Yeri, Seydiler Kalesi, Selimiye Kayalıkları, Kırkinler Kayalıkları ve peri bacaları da bölgede gezilebilecek yerlerden.

3) İscehisar Peri Bacaları

Afyon’da da peri bacaları olduğunu biliyor muydunuz? Frig Vadisi geziniz sırasında yolda rastlayacağınız peri bacaları, eşsiz manzaralar sunuyor. Dolayısıyla İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde şapkalı ya da şapkasız peri bacaları görmeniz mümkün. Afyon, jeolojik olarak volkanik bir arazi üzerinde yer alıyor. Frig Yolu’nu keşfe çıkacaksanız kesinlikle fotoğraf makinenizi yanınızdan eksik etmeyin ve İscehisar Peri Bacaları ile bol bol fotoğraf çektirin.

4) Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Uşak, Kütahya ve Afyon illerine yayılmış olan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, toplamda 348.340 dekarlık bir alan kaplıyor. Büyük Tarruz’un yaşandığı ve büyük bir başarıya şahit olan Kocatepe ve Dumlupınar bölgeleri, tarihi ve kültürel değerlere verilen önemi göstermek için 8 Kasım 1981 tarihinde milli park ilan edildi.

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı içinde Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı tarihi yerler, anıtlar ve şehitlikler görülebiliyor. Bu milli parkın Kocatepe bölümünde; Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Zafer Müzesi, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı ve Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği yer alıyor. Dumlupınar bölümünde ise Zafertepe Anıtı, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Üç Tepeler Şehitliği (Büyük Aslanlılar Şehitliği), Dumlupınar Müzesi, Dumlupınar Anıtı ve Atatürk Evi, Dumlupınar Şehitliği bulunuyor.

5) Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği

1922 senesinde, Kurtuluş Savaşı sırasında 13. Alay’da ve 20 Alay’da şehit olanlar anısına yaptırılan Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği, Afyon – Kütahya kara yolu üzerinde Anıtkaya mevkiinde yer alıyor. 1924 senesinde basamaklı bir yapı olarak inşa edilen şehitlik, 1972 senesinde yenilendi. Devlet töreni yapılan günlerde ya da Afyon seyahatiniz sırasında buraya uğrayabilir, tarihe bir saygı duruşunda bulunabilirsiniz.

Kurtuluş Savaşı zamanlarına tanıklık etmiş olan Afyon’da yer alan diğer önemli şehitlikleri ve anıtları da listeleyelim.

Kocatepe Anıtı
Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
Zafer (UTKU) Anıtı
Afyonkarahisar Hava Şehitliği
Giresunlular Alay Şehitliği
Şuhut Şehitliği
Yıldırım Kemal Şehitliği
Çiğiltepe Şehitliği
Yüzbaşı Agah Efendi (Kurtkaya) Şehitliği

6) Kırkgöz Köprüsü

Afyon’un Bolvadin ilçesinde, Akarçay üzerinde yer alan Kırkgöz Köprüsü’nün ilk yarısı 1150 senesinde Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından yaptırıldı. Yapımında mermer ve bazalt taşı kullanıldı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Mimar Sinan tarafından köprünün kuzey tarafına doğru 200 metrelik ekleme yapıldı ve köprü 64 gözlü oldu. Köprünün bu kısmına suya inmek için mermer bir merdiven bir namazgah eklendi. 57 gözü ile günümüze ulaşan köprü, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor.

7) Yedikapılar Manastırı

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan tarihi yerlerden biri de Yedikapılar Manastırı. Kemerkaya mevkiinde bulunan tüf kayalığın yüzeyine oyulmuş olan kilise ve odaların 8. ve 10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Bu bitişik tonoz tavanlı manastırın bulunduğu alana ulaşım oldukça kolay… Afyon seyahatiniz sırasında burayı mutlaka görmelisiniz.

8) Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı

Genç dönem Osmanlı mimarisini özellikleri gösteren Tarihi Bedesten Çarşısı, Hacı Bekir Tiryaki tarafından 1914 senesinde yaptırıldı. Mimarı bir Fransız olan yapı, 2016 senesinde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore edildi. Çarşı yeni hali ile hem esnaf hem de ziyaretçiler tarafından beğeniliyor.

9) Kocayayla – Tokalı Kanyonu (Akdağ)

Afyonkarahisar’da Akdağ eteklerinden yer alan Kocayayla, Afyon’un doğal güzellikleri arasında öne çıkan bir yer. Yaklaşık 1.600 metrelerde yer alan ve Sandıklı ilçesine 35 km uzaklıkta bulunan yayla, zengin bitki örtüsü ve ormanlık alanları ile olduğu kadar su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor.

Kocayayla’da yer alan Tokalı Kanyonu ise 20 km uzunluğa sahip. Macera tutkunuysanız kanyonun 12 kilometrelik kısmını geçmeyi deneyebilirsiniz. Zaman zaman tırmanmanız gerekeceğini unutmayın. Yaklaşık 8 saat içinde kanyon geçişi tamamlanabilir. Kanyon geçişinin ardından ulaşacağınız Akdağ Tabiat Parkı’nda dinlenebilirsiniz. Burada Çivril Gölü’ne dökülen Akçay da Afyon’da görülecek yerler listesinde bulunuyor. Bu bölgede çeşitli mağaralar da mevcut.

10) Kurt İni Mağarası

Afyon’un Sandıklı ilçesinde yer alan Kurt İni Mağarası, 1700 m yükseklikte yer alıyor. Orman içindeki mağara, Sandıklı’nın merkezine 34 km uzaklıkta bulunuyor ve Bökenin Yurdu olarak isimlendirilmiş bir bölgede konumlanıyor. Gelmişken bu mağaranın yakınlarında yer alan Oktur Mağarası’nı da gezebilirsiniz.

11) Buzluk Mağarası

Afyon’un Sultandağı ilçesinde yer alan Buzluk Mağarası, Sultan Dağları’nın en yüksek yerinde bulunan bir doğa harikası. Yüksek, soğuk ve karlı bir bölgede yer alan bu mağaraya çıkmak istiyorsanız yaz aylarını değerlendirmenizi öneririz. Mağaraya gitmek için aracınızla Küçük Kirazlı Yaylası’na gelmeniz gerekiyor. Kalan yolu ise yürüyerek 4 saatte gitmek mümkün. Zor ve uzun bir yolculuğun ardından göreceğiniz manzaralar sizi mutlu edebilir. Mağara içinde yer alan buz kütlelerinin şekilleri ile sıra dışı manzaralar sunan Buzluk Mağarası’nın dar bir girişi bulunuyor. Girişten 5 m sonra yerlerde buzlanma başlıyor. Mağara içindeki buz sarkıtlar ve kristaller hoş bir görüntü sunuyor.

12) Afyon Haşhaş Tarlaları

Afyon’un Sandıklı ilçesine bağlı Alagöz Köyü’nde, ortalama 200 dönüme yayılan haşhaş tarlaları, bahar ve yaz aylarında muhteşem bir manzara sunuyor. Afyon Ovası’na yayılan haşhaş çiçekleri ilkbaharda açıyor ve yaz aylarında olgunlaşıyor. Beyaz ve mor renkli çiçeklerin oluşturduğu bu görsel şölene şahit olmak istiyorsanız, Afyon tatilinizi haşhaş çiçeklerinin açtığı döneme göre ayarlayabilirsiniz.

13) Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi ve Gazlıgöl Efsanesi

Afyon’un merkezine 21 km mesafede yer alan Gazlıgöl Termal Kaplıcaları, 45-68 °C sıcaklıkta suya sahip. Kaplıcanın suyu hiperterm, hipotenik, alketihir karbonatlı ve hafif radyoaktif bileşenlerden oluşuyor. Gazlıgöl’ün suyu içme tedavisinde ve banyo tedavisinde kullanılabiliyor. Kaplıcada havuzlar ve tarihi çeşme yer alıyor.

Termal suları ve kaplıcaları ile efsanelere bile konu olmuş bir şehir, Afyonkarahisar. Bu efsanelerden en çok dikkat çeken ise Gazlıgöl efsanesi. Derler ki her şeye sahip olan Kral Midas’ın çocuğu olmuyormuş ve kral bu duruma çok üzülüyormuş. Bir çocuğu olsun diye dualar eden kralın sonunda dünya güzeli bir kızı olmuş.

Kralın kızı Suna, genç kızlık çağına gelene kadar gayet sağlıklıymış ancak sonraları vücudunda çıbanlar çıkmaya başlamış. Doktorlar bu ağrılı çıbanları iyi etmeyi başaramamış. Bu duruma çok üzülen Suna, yollara düşmüş ve dağ, tepe demeden yürümüş durmuş.

Tam Afyonkarahisar’ın Gazlıgöl mevkiinde yürürken çok susadığını fark etmiş ve Gazlıgöl Kaplıcası’nın olduğu yerdeki su birikintisini görmüş. Suyu kana kana içerken fark etmiş ki suyun değdiği yerde çıbanların sızıları hafifliyor. Ardından kendini bu çamurlu suya bırakıvermiş ve ağrıları biraz hafifleyince çıkıp oralarda bir yere uzanmış.

Derin bir uykunun ardından uyandığında çıbanlarının iyileşmeye başladığını görmüş. Bir hafta boyunca o suyun yanında konaklamış ve sonunda iyileşip eski güzelliğine kavuşmuş. Bu sevinçli haberi paylaşmak için saraya koşmuş. Olan biteni babası Kral Midas’a anlatınca, kral bu suyun olduğu yere aynı derde sahip olanlara derman dağıtması için bir hamam yapılmasını emretmiş.

İşte böyle bir efsane ile ortaya çıkan Galıgöl Kaplıcası’nın Frigyalılar zamanından bu yana kullanıldığı düşünülüyor. Kral Midas’ın kızını iyileştiren Afyon termal suyundan siz de faydalanmak istemez misiniz? Öyleyse hemen bir Afyonkarahisar seyahati planlamaya başlamalısınız.

14) Ömer Kaplıcası

Afyon’un merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Ömer Ilıcası, 125 yıllık bir havuza sahip. Ömer Kaplıcası’nın adı, o bölgede bulunan Ömer Dede yatırından geliyor. 46-71 °C sıcaklıktaki suya sahip olan Ömer Kaplıcası’nın termal bileşenleri arasında sodyum klorür, bikarbonat ve hipertermal yer alıyor. Buradaki termal su, gazlı sular grubuna giriyor.

15) Gecek Kaplıcası

Afyonkarahisar – Kütahya yolu üzerinde yer alan Gecek Kaplıcası, Afyon’un merkezine 18 km mesafede bulunuyor. Kaplıca suyunun sıcaklığı 71 °C ve bu suyun kimyasal bileşenleri arasında serbest kükürtlü hidrojen gazları, sodyum klorür ve bikarbonat yer alıyor. Şifalı sularının yanı sıra Gecek Kaplıcası, mesire alanı olarak da seviliyor.

16) Heybeli Termal Turizm Merkezi

Afyonkarahisar’a bağlı Bolvadin ilçesinde yer alan Heybeli Termal Turizm Merkezi, şehrin merkezine 30 km uzaklıkta bulunuyor. Kızıl Kilise adı ile de anılan bölgedeki kaplıcanın suyu ortalama 56 °C sıcaklığında. Heybeli kaplıcasının suyu Ca, Na, HCO3 ve SO4 içeren termomineral bir su olarak dikkat çekiyor. Heybeli termal kaplıcasının tarihi eskilere dayanıyor. Kaplıcanın Roma ve Bizans devirlerinden beri aktif olduğu biliniyor.

17) Hüdai Termal Turizm Merkezi

Afyonkarahisar, Sandıklı kaplıcaları arasında yer alan Hüdai Kaplıcaları’nın tarihi Frigyalılara kadar uzanıyor. Hatta ilk Hristiyanlık zamanlarında başpiskopos Hieropoliste (Koçhisar) Sen Mişel, bu kaplıcanın suyu ile insanların şifa bulmasını sağlar ve bunları mucize olarak sunarmış. Eski kitaplarda bile Sen Mişel’in Mucizeleri anlatılır hale gelmiş ve bölgeye şifalı Frigya anlamına gelen “Frigya Salutaris” adı verilmiş. Bizans devrinden kalma hamamlar da kaplıcada görülebiliyor.

Hüdai Termal Turizm Merkezi’nde kaplıcadan çıkan suyun sıcaklığı 80-85 °C arasında. Kaplıca suyunun kimyasal bileşiminde sodyum sülfat ve bikarbonat görülüyor. Radyoaktivite açısından Türkiye’de ilk sıraya sahip bu kaplıca, çamur banyoları ile ünlü. Kaplıca suyunun buradaki kızıl renkli toprakla karıştırılması sonucu 40-45 °C sıcaklığa sahip çamur elde ediliyor ve çamurun içinde günlük yaklaşık 6 ya da 7 dakikalık kürler uygulanıyor. Su banyosu tedavisi ve içme tedavisi de Hüdai Kaplıcaları’nda uygulanıyor.

18) Synnada Antik Kenti

Afyon’un tarihi oldukça köklü ve şehirde yer alan antik kentler de bu bilgiyi destekliyor. Afyon antik kentleri, bölgede yerleşimin Eski Tunç Çağı’na kadar uzandığını gösteriyor. Afyon’un Şuhut ilçesinde yer alan ve Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak Hitit, Frig, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olarak varlığını sürdürmüş olan Synnada Antik Kenti, Frigya’nın başkenti olmuş büyük bir kentti.

19) Apameia Antik Kenti

Apameia Antik Kenti Pers döneminde, günümüzde Dinar ilçesi olarak bilinen bölgede yer alıyordu. Ephesus’tan sonra Helen ve Roma döneminin ikinci büyük kenti olarak bilinen Apameia’nın M. Ö. 3. yüzyıla tarihlenen antik tiyatrosu ve stadyum gibi bazı yapıları hala görülebiliyor.

20) Docimeium Antik Kenti

Afyon’da pek bilinmeyen bir tarihi bölge olan Docimeium Antik Kenti, Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde yer alıyor. Bu eski yerleşim yeri çok bilinmese de tarihten izler taşıması ile önem kazanıyor. Bazı kaynaklarda bu antik kentin Helenistik dönemde Makedonyalılar tarafından kurulduğu belirtiliyor ancak kesin bir bilgi yok. Şehrin Roma döneminde yarı özerklik kazandığı biliniyor.

21) Amorium Antik Kenti

Helenistik dönemde tam, Roma döneminde ise yarı özerk halde olduğu bilinen Amorium Antik Kenti, Afyon’un Emirdağ ilçesine bağlı Hisarköy’de yer alıyor. 4 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmış olan Amorium Antik Kenti, 7 uygarlığın izlerini taşıyor. Bizans döneminde önemi artan kent, İstanbul’dan sonraki ikinci büyük kentti. Antik kentte yapılan kazı çalışmalarında, 16. ve 18. yüzyıl Osmanlı yerleşimini kanıtlayacak nitelikte bulgular da ortaya çıktı.

22) Afyon’daki Diğer Antik Yerleşimler

Tarih boyunca farklı uygarlıklar ile iletişimde olmuş bir şehir olan Afyonkarahisar’da önemli antik kentler yer alıyordu. Afyon’da öne çıkan antik kentler dışında daha ufak antik yerleşim yerleri de bulunuyordu. Sülün Köyü’nde Frigler tarafından kurulmuş olan Prymnessus Antik Kenti, Afyon’un eski yerleşim yerleri arasında dikkat çekenlerden biri. Afyon’da bulunan diğer antik yerleşim yerlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Beudus Vetus (Palaeobeudus), Bolvadin
Julia (İpsos), Bolvadin
Sandıklı ilçesinde
Bruzus, Sandıklı
Eucarpeıa, Sandıklı
Hieropolis, Sandıklı
Stectorium, Sandıklı
Otrus, Hocalar
Diocleia, Hocalar
Sibidunda, Şuhut
Ococlia, Şuhut
Lysias, Şuhut
Metropolis, Dinar
Cidyessus, Sincanlı
Sanaus, Dazkırı
Prymnessus, Sülün Köyü

23) Ulu Camii

40 ahşap sütun üzerinde yükselen, üç kapıya ve tuğla bir minareye sahip olan Afyon Ulu Camii, Afyon’un merkezinde bulunan Çavuşbaş Mahallesi’nde yer alıyor. Afyon’un en büyük camisi olan Ulu Cami, Kırk Direkli Cami olarak da anılıyor.

1273 senesinde Afyon Sancak Beyi Nasredüddin Hasan tarafından yaptırılan Ulu Camii, 1341 senesinde onarıldı. Mistik atmosferi ve mimarisi ile dikkat çeken caminin süslemeleri de görülmeye değer. Hem ibadethane hem de bir sanat eseri olarak Ulu Camii’yi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

24) Mısri Camii

Mimarisi ile dikkat çeken Mısri Camii’nin Şahkancioğlu Evliya Kasım Paşa tarafından 1593 senesinde yaptırıldığı biliniyor. Kasım Paşa Camii olarak da anılan bu camide, Abdurrahman Karahisari’nin ve Çelebi Sulta’nın türbeleri yer alıyor. Mozaik kakma çini detayları ile süslenmiş mihrabı ile ziyaretçiler tarafından beğenilen cami, günümüzde hala ziyarete açık durumda.

25) Afyon İmaret Camii

Afyon’un merkezinde, Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan Afyon İmaret Camii, 1472 senesinde inşa edildi. Mimar Ayaz Ağa’nın eseri olan bu caminin, Fatih Sultan Mehmet’in veziri Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu nedenle cami, Gedik Ahmet Paşa Camii olarak da anılıyor. Görkemli bir mimariye ve dikkat çeken süslemelere sahip olan İmaret Camii, döneminin en güzel eserlerinden biri olarak görülüyor. 1795 senesinde restore edilen cami, günümüzde hala ziyaret edilebiliyor.

26) Afyon Ot Pazarı Camii

Tellalzade Süleyman Çavuş tarafından 1590 senesinde inşa ettirilmiş olan Ot Pazarı Camii, Afyon Belediye Çarşısı’nın yanında yer alıyor. Kare planlı ve tek kubbeli bir yapı olan caminin minaresi yıkıldıktan sonra 1958 senesinde yenilendi.

27) Ayazini Kaya Kilisesi

Sarp bir tüf kayalığın içine oyulmuş olan Ayazini Kaya Kilisesi, Afyon’a bağlı İhsaniye ilçesinde yer alıyor. Kilisenin en önemli özelliği kubbeli ve apsisli bir yapı oluşu… Afyonda görülecek tarihi yerler arasında öne çıkan bu manastır yapısının kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor ancak mimari özelliklerine bakılarak 1000’li yıllarda yaptırıldığı tahmin ediliyor.

28) Eğerli Kaya Kilisesi

Afyon’un hem tarihi hem de turistik olarak öne çıkan değerlerinden biri de Eğerli Kaya Kilisesi! Ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada yer alan bu kilisenin, Afyon’da yer alan kaya kiliseleri arasında en sağlamı olduğu söyleniyor. Köklü bir tarihe tanıklık etmiş olan kilisenin içinde kök boyalar ile yapılmış desenler yer alıyor. Afyon seyahatiniz sırasında bu desenleri mutlaka görmelisiniz. Afyon kiliseleri arasında yer alan Ağın Kaya Kilisesi, Memeç Kaya Kilisesi ve Böcü İnleri Kilisesi de görülmeye değer yapılar.

29) Afyon Kervansarayları

1. İzzettin Keykavus’un vezirlerinden Sahipata Fahrettin Ali tarafından 1249 senesinde inşa ettirilen İshaklı (Sahipata) Kervansarayı, Afyon’un İhsaniye ilçesinde yer alan ve 1434 senesinde yaptırılmış olan Döğer Kervansarayı, Selçuklu dönemine ait taş mimari özellikleri taşıyan Çay Kervansarayı ve Anıtkaya’da bulunan ve Germiyanoğulları zamanına ait bir yapı olduğu düşünülen Eğret Kervansarayı Afyon’da görülecek tarihi yerler arasında listelenebilir.

30) Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyonkarahisar Müzesi, 1931 yılında açıldı. 1971 senesinde günümüzde yer aldığı binaya taşınmış olan müze, oldukça zengin bir içeriğe sahip. Müze içinde toplamda 44.383 eserin sergilendiği biliniyor. Bu eserler arasında arkeolojik ve etnografik detaylar, sikkeler ve el yazması kitaplar bulunuyor. Afyon’da yaklaşık 40 höyük ve 20 antik şehir yer alıyor ve buradan çıkan eserler Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar da müzede görülebiliyor. Pazartesi günü kapalı olan müzeyi diğer günlerde gezebilirsiniz.

31) Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi

İlk Mevlevihaneler Konya’da açılmış olsa da Afyon’da yer alan Karahisar-ı Sahib Sultan Divani Mevlevihanesi de bu konuda önemli bir noktada yer alıyor. Kuruluşu 13. yüzyıla rastlayan Sultan Divani Mevlevihane’si, 1902 yılında tamamen yandı. Mevlevihane’nin yeniden inşası 1908 senesinde tamamlandı. 1925 senesinde faaliyetleri durdurulan Mevlevihane, 30 Aralık 2008’de Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi olarak hizmete açıldı.

32) Afyon Zafer Müzesi

1913 – 1914 seneleri arasında belediye binası olarak inşa edilen ve Büyük Taarruz kararının alındığı yer olarak da önem kazanan bir yapıda yer alan Afyon Zafer Müzesi, 1985 senesinde ziyarete açıldı. Askeri müze olarak dikkat çeken müzede Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi veriliyor. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa’nın bu binada kaldığı odalar görülebiliyor. Müzeyi hafta içi mesai saatleri içinde gezebilirsiniz.

33) Bolvadin Belediye Müzesi

Afyon’un Bolvadin ilçesinde yer alan Bolvadin Belediye Müzesi içinde etnografik eserlerin yanı sıra arkeolojik eserler de sergileniyor. 1987 yılında ziyarete açılan müzede Erken Tunç Çağı, Antik Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait kalıntılar görülebiliyor. Ayrıca bu yöreye ait gelenekleri yansıtan eserler de müzede sergileniyor. Müze binası içinde, kültür ve sanat etkinlikleri için hizmet veren 200 kişilik konferans salonu yer alıyor.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç