IĞDIR

IĞDIR
1) Tuzluca Tuz Mağaraları

55 dönümlük bir alanı tuz kaplı olan Tuzluca Tuz Mağaraları’nın solunum yollarına iyi geldiği bilindiği ve solunum rahatsızlığı yaşayan kişilere iyi geldiği bilinen bilgiler arasında olup ziyaret edilmesi öneriliyor. Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek bir imkana sahip olan mağara aynı zamanda günde 60 ton tuz üretme imkanına da sahiptir. Gizemli atmosferi ile kendine hayran bırakan mağara Tuzluca ilçesinde konumlanıyor. Mağaradan elde edilen tuz bölgedeki önemli ticari alanlardan biridir. Hatta öyle ki bu doğal mağara tuzunun çok sayıda hastalığa iyi geldiği varsayılıyor.

2) Tarihi Babek Mağarası

Iğdır merkeze 10 kilometre kadar uzaklıkta yer alan Tarihi Bebek Mağarası, iki odalı şekilde olup turizm yönünden önemli bir yere sahiptir. Mağaranın şöyle bir hikayesi vardır; Odlar Yurdu olarak bilinen bu coğrafya üzerinde ilk kez kültür savaşlarını başlatan Babek, 832. yüzyıllarda İslam dini altında Arap kültürünü Türklere aşılamaya çalışan kişilere karşı bir savaş başlatmıştır. Bu savaş 22 sene boyunca çok kez başarı ile neticelenmiştir. Sonrasında Abbasilere yenik düşen Babek belirli bir süre Aras Nehri’ni geçtikten sonra Ağrı Dağı’nın kıyısındaki düz ovanın eteklerinde konumlanan mağarada yaşamaya devam etmiştir.

3) Şahmeran Tepesi ve Mağarası

Merkeze 5 kilometre uzaklıkta yer alan Melekli ilçesinde konumlanan Şahmeran Tepesi ve Mağarası, farklı hikaye ve masallara konu olmuştur. Halkın anlattığı dikkat çekici hikayeye göre; sonu gelmeyen uçsuz bucaksız bu mağara yılanların en ihtişamlı ve en çok korkulan olan Kral Şahmeran, yörede yaşayan bir insana aşık olmuştur. Aşkına karşılık gören Şahmeran ve aşık olduğu kişi mağarada yaşamlarına devam eder. Hikayenin sonu kimse tarafından bilinmiyor olup gizemi hala korumaktadır. Epey bir yıl sonra bu büyük mağarada yontma taş devrine ait çok fazla eşyaya rastlanmıştır. Öyle k, burada yaşayan insanların evlerinde dahi bu kalıntıların izleri mevcuttur.

4) Bulakbaşı Karasu Mesire Alanları

Yerel halk tarafından Karasu Çayı veya Ahura Mazda yani tanrının bahşettiği kutsal su anlamına gelen isimler ile adlandırılan Bulakbaşı, Iğdır ilçesinin Taşburun Köyü sınırlarında yer alıyor. Çayın etrafı oldukça güzel bir manzaray ev sahipliği yapıyor olup burada su samuru, güney Amerika’dan sonra ilk kez burada görülen su maymunu, su kaplumbağaları, zengin kuş ve balık çeşitleriyle kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda tatlı su balığı avlama imkanınız da bulunuyor.

5) Aras Nehri

Bir kısmı Erzurum il sınırı içerisinde bulunan Aras Nehri, Iğdır’a yakın güzel bir gezi noktasıdır. Harika bir manzaraya sahip olan nehrin Erzurum- Kars platosunun güneyindeki çöküntü alanlardan akan Ermenistan sınırına kadar ulaştığı bilinmektedir. Kafkasların en büyük nehirlerinden biri olan Aras, 1072 kilometre kadar uzunlukta olup 548 kilometrelik bir alanı Türkiye sınırları içerisindedir. Hafta sonlarını sevdikleriniz ile değerlendirebileceğiniz, konaklama imkanı sunan bir yerdir.

6) Balık Gölü

Ağrı‘nın Doğabeyazıt ile Tuzluca sınırlarının kavuştuğu noktada yer alan Türkiye’nin doğal güzelliklerinden biri olan Balık Gölü, ülkemizin en yüksek gölü olduğu bilinen bilgiler arasında yer almaktadır. Göl balık ve alabalıklarıyla ünlü olup kıyısında piknik yapabilirsiniz. Ağrı Dağı’nın heybeti altında renkli çiçekler eşliğinde muhteşem kareler yakalayabileceğiniz gölde güneşi batırmadan dönmeyin!

7) Ağrı Dağı

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın bir bölümü Iğdır’da yer alıyor. Volkanik bir oluşum olan dağ, özellikle spor severlerin sık ziyaret ettiği bir yerdir. Dağ ve kış sporlarına elverişli yapısıyla yaylalar, mağaralar, doğa yürüyüş alanları ile başta doğa sporları, yamaç paraşütü, avcılık, dağ bisikleti, motorkros, dağ rallisi, kuş gözetleme, botanik ve foto safari olmak üzere pek çok yönden insnı kendine çekmektedir. Gerek ülkemizin gerekse Avrupa‘nın en yüksek dağı olma özelliğine sahip Ağrı Dağı, hem doğal güzellikler hemde insanlık tarihindeki konumu açısından büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.
Yahudi Kutsal Metinlerine ve Hıristiyanlık inançlarına göre Nuh’un Gemisinin bulunduğu Ağrı Dağı, 40 kilometre çapında ve 5137 metre yüksekliğinde ki Ağrı Dağı’nın 4 bin metre üzerindeki yükseklikleri karla kaplı şekildedir. 40 km çapında dağın kuzey yönündeki 10 kilometrelik buzul ise ülkemizin en büyüğü olma özelliğine sahiptir.2004 senesinde bakanlık tarafından Milli Park olarak ilan edilen Ağrı Dağı, büyük, küçük, Meteor Çukuru ve Nuh’un gemisinin bulunduğu alanlar olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir. Milli parkın toplamdaki alanı yaklaşık olarak 87 hektar büyüklüğündedir. Marco Polo’nun yazılarında yer alan hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ olarak nitelendirilen Ağrı Dağı’na ilk tırmanışı, 9 ekim 1829 yılında Prof. Frederik Von Parat gerçekleştirmiştir.

8) İrem Bağları

Ağrı Dağı’nın eteklerinde bulunan İrem Bağları, sahip olduğu muhteşem manzarası ile bir hayli etkileyici bir cazibeye sahiptir. Iğdır’daki en yeşil alanlardan biri olan bu bölge ile yeşilin tadını epey bir çıkartmanız mümkün. Denilen göre; burada tattığınız üzüm bağları dünyanın hiçbir yerinde bulunamaz ve benzeri daha yoktur. Hz. Nuh’un gemisinin bu bölgeden geçtiği düşünüldüğünden çok fazla ziyaretçi akın etmektedir.

9) Gökkuşağı Tepeleri

Iğdır’ın en büyük doğal zenginliklerinden biri olan ve popüler seyahat dergilerine kapak olan Gökkuşağı Tepeleri, Iğdır ziyaretiniz sırasında mutlaka gelmeniz gereken yerlerden biridir. Renkli toprak yapısı ile muazzam bir görüntüye ev sahipliği yapan bu tepeleri hem fotoğraf tutkunları hemde doğa sporu yapanlar için bir nimet. 20 kilometrelik bir alanı kaplayan Gökkuşağı Tepeleri, Tuzluca Köyü’nde yer alıyor olup her mevsim farklı renklere rastlamanız mümkün.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç