ARDAHAN

ARDAHAN
1)  Şeytan Kalesi

Ardahan gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Şeytan Kalesi, aynı zamanda şehri simgeleyen en önemli yapılardan biri! Şeytan Kalesi, Ardahan’a bağlı Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyünde yer alıyor. Köy merkezinin 1,3 km kuzeyinde, bir derenin sağ kıyısında kayalık bir tepede konumlanan kale, üç tarafı uçurum olan nefes kesici bir görüntüye sahip. Orta Çağ’dan kalmak tarihsel Eruşeti bölgesindeki bu kale, Gürcüce kaynaklarda “Kacistsihe” (Şeytan Kalesi) olarak geçmektedir. Sonrasında da bu adını koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Bazı kaynaklarda, ünlü Gürcü şair Şota Rustaveli’nin 12. yüzyılda kaleme aldığı Kaplan Postlu Adam adlı destanda sözü edilen “Kacta Tsihe”nin Alamut Kalesi değil de Şeytan Kalesi olduğu iddia ediliyor. Şeytan Kalesi, Ardahan’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak her yol binlerce turisti kendisine çekmeyi başarıyor.
Son dönemlerde restorasyon çalışmalarıyla yenilenen kalenin ışıklandırma sistemi geliştirilip; kaleye bir seyir terası eklenmesi söz konusu. Kale sarp bir noktada yer aldığı için yalnızca patika bir yol ile ulaşılabiliyor. Bu yolun da yine ziyaretçilerin rahat kullanabileceği bir yürüyüş yoluna dönüştürülmesi planlanıyor. Ardahan’ın uçsuz bucaksız dağlarının muazzam manzarasını önünüze seren Şeytan Kalesi’ni mutlaka yakından görmelisiniz.

2) Atatürk Silüeti

Ardahan’ın oldukça ilginç bir manzaraya sahne olan bu gezi noktasını Ardahan gezilecek yerler listemize eklemezsek olmazdı. Ardahan şehir merkezine yarım saatlik uzaklıkta bulunan Damal ilçesinde yer alan siluet, ilk defa 1954 yılında köyün çobanı tarafından keşfedilmiş. Çekilen fotoğrafların Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesi sürecinden sonra koruma altına alınan alanda, her yıl temmuz ayında düzenlenen Damal Şenlikleri’ne katılabilirsiniz.

3) Karagöl – Sahara Milli Parkı

Görseliyle dahi herkese orada olma hayali kurdurtacak bu doğa harikası milli park, aslında Artvin iline bağlı. Ancak Ardahan ile sınırda yer alan milli parka aracınızla kolayca gidebileceğiniz için listemize eklemek istedik. Ardahan şehir merkezinden 1 saatlik yolculuk gerçekleştirdiğinizde ulaşabileceğiniz milli park, Türkiye’nin tabiat harikası değerlerinden biri olarak kabul ediliyor.
994 yılında milli park olarak kabul edilen alan, Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunuyor. Kendi aracınızla gitmeyecekseniz, Şavşat ilçesine geldikten sonra köy otobüsleriyle ulaşabileceğiniz milli parkın içerisinde Sahara yaylası ve Şavşat Karagöl’ü yer alıyor. Yaylada doğa yürüyüşünden pikniğe kadar pek çok etkinlik yapılabiliyor. Özellikle yaz aylarında Karagöl’ün etrafı turistlerde dolup taşıyor.
parkın içinde konaklayabilmeniz için herhangi bir tesis yer almıyor. Ancak Artvin’in parka yakın olan köylerinde konaklayabilir, ya da milli parkta yer alan restoran işletmesinin açtığı kamp alanında çadır ya da karavanla kamp yapabilirsiniz. Çadır kurmak istediğinizde tesise ortalama 25 – 30 TL arasında bir kira bedeli ödemeniz gerekiyor. Banyo ve tuvalet ihtiyacınızı da konakladığınız tesiste giderebiliyorsunuz. Göle geldiğinizde yapabileceğiniz bir diğer unutulmaz aktivite de, göl üzerinde bulunan 20 dakikası 20 TL olan kiralık sandallarla yapacağınız göl turu. Dupduru gölün üzerinde sandalla gezerken tabiatın harikalığına hayran kalabilir, yıllar önce gölün içerisine bırakılıp sayıları artan Japon balıklarını da seyre dalabilirsiniz.

4) Cemal Tural Tabiat Parkı

Çamlıçatak Köyü sınırlarında yer alan Cemal Tural Tabiat Parkı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta konumlanıyor. İçerisinde birçok bitki ve ağacı barındırmasının yanı sıra, hayvan çeşitlerine bile rastlayabilirsiniz.
Buranın sık sık tercih edilmesinin sebeplerinden biri; piknik yapılabiliyor ve piknik için ihtiyaç duyacağınız çoğu şeyin bile bulunuyor olması. Sadece mangal ve siz eksiksiniz sanırım.
Temiz havasını içinize çekebilir, bir doğa yürüyüşü yapabilir, bisiklet sürebilirsiniz. Bu güzellikleri dışında, çocuklarınız da düşünülmüş ve onlar için bir oyun parkı yer alıyor. Mangal da etler pişerken, çocuklarınız da sıkılmadan vakit geçirebilirler. Yaz aylarında, ”Bal Festivali” düzenlenerek çeşitli etkinlikler yapılıyor. Seyahatinizi yaz ayına denk getirirseniz, bu eğlencelere katılabilirsiniz. Ayrıca burada kamp alanlarının mevcut olduğunu ekleyelim. İster kendi çadırınız ile kamp yapın ister karavanla kamp yapın…

5) Yalnızçam Kayak Merkezi

Son yıllarda kış turizmine sağladığı katkılarla gündemden düşmeyen Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerden biri olan Ardahan, Yalnızçam Kayak Merkezi ile dikkat çekiyor. Şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi, Avrupa Birliği desteği ile 2018 yılında açılmıştır. Kayak merkezi hem tatilciler için hem de profesyonel sporcular için uygun olan kayak pistlerine ve telesiyej gibi imkanlara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tesiste konaklayabileceğiniz 73 yatak kapasiteli bir işletme olan Yalnızçam Oteli sezon boyunca hizmet veriyor. Yalnızçam Kayak Merkezi’nde, 4 kilometre uzunluğunda Ana pist ve biri 1,5 kilometre diğeri ise 600 metre uzunluğunda iki yan pist bulunuyor. Ana pist kayak konusunda profesyonelleşmiş sporcular için oluşturulmuş bir pist olup; yan pistler amatörlerin rahatça kayabildiği özelliklere sahip. Bunun yanı sıra merkezde, saatte 800 kişi taşıma kapasiteli, 3 kilometre uzunluğunda, son teknoloji bir telesiyej hattı bulunuyor.
2750 metre yükseklikteki Uğurludağ üzerinde konumlanan Yalnızçam Kayak Merkezi, her yıl popülaritesini arttırarak ziyaretçilerini ağırlamaya hız kesmeden devam ediyor. Hatta 2020 kış sezonu itibariyle, ziyaretçilere, konaklama gün sayısı fark etmeksizin Kars Havalimanı’ndan Yalnızçam kayak merkezine ulaşımda ücretsiz transfer hizmeti veriliyor. Velhasıl Ardahan gezilecek yerler listenize Yalnızçam Kayak Merkezi’ni eklemeyi sakın unutmayın!

6) Akçakale Adası

Listemizde yerini alan doğa harikası mekanlardan bir diğeri de, Çıldır ilçesinde yer alan tarihi Akçakale Adası. 10 bin yıllık tarihiyle oldukça önemli tarihi eserlere ve kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan bu sit alanı, son dönemlerde düğün fotoğraf çekimleri içinde sıkça gidilen mekanlardan biri haline gelmiş.
Çaldır Gölü’nün yanı başında yer alan ada, küçük bir yol ile beraber karaya bağlanmış. Aynı zamanda bir yerleşim yeri de olan adaya güzel bir yürüyüş yaparak geçebilir, harika fotoğraflar çekildikten sonra, tarihi kazı alanlarını da dolaşabilirsiniz.

7) Aktaş Gölü

Ardahan’ın meşhur gezi duraklarından olan göller, yaz kış farketmeden doğal güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ardahan ile Gürcistan sınırında yer alan Aktaş Gölü, 1798 metrelik rakımda bulunuyor. Ardahan merkeze 52 km uzaklıktaki göl, Çıldır ilçesine yakın olduğu için özel aracınızla Çıldır’a gitmeniz gerekiyor.
Çevredeki derelerden beslenen göl, aynı zamanda bölgenin farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Pelikanların yuvası olarak bilenen gölün çevresinde herhangi bir işletme bulunmuyor. Ancak gölün etrafında yer alan çayırlarda güzel bir piknik yapabilir, kuşları keyifle izleyebilirsiniz.

8) Çıldır Gölü

Ardahan ile Kars sınırında yer alan Türkiye’nin en önemli ve en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü, Ardahan geziniz sırasında görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Şehir merkezine 45 km mesafede yer alan göl, Çıldır ilçesinin içinde yer alıyor. Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden turistleri ağırlayan göl, eşsiz bir tabiat harikası.
Deniz seviyesinden 1956 metre yükseklikte bulunan bu büyük göl, yazın yeşilliklerin ortasında kalırken, kışın ise neredeyse tamamen donuyor. 1 metreyi aşan buz derinliğiyle üzerinde rahatça gezilebilen gölde at arabalarıyla yapılan gezi turu da klasik bir etkinlik haline gelmiş.
Nisan ayına kadar buzu çözülmeyen gölde, harika bir yürüyüş yapıp fotoğraflar çekilebilir, ya da balıkçılardan rehberlik alarak buzları delerek balık avlayabilirsiniz.

9)  Balık Gölü

Yazımızı süsleyen bu minik ama harika manzaralar doğuran bir diğer göl ise Balık Gölü. Ardahan şehir merkezine 1 saatlik mesafede yer alan Posof ilçesindeki bu göl, Kanlıdağ’ın kuzey kısmında bulunuyor.
Ardahan geziniz sırasında çevre ilçeleri gezerken uğrayabileceğiniz noktalardan biri olan göl, alabalık ve kunduzlarıyla meşhur olduğu için, güzel bir balık tutma etkinliği de gerçekleştirebilirsiniz.

10) Suatan Şelalesi

Ardahan’a geldiğinizde gezebileceğiniz gezi duraklarından belki de en zor ulaşılanı Suatan Şelalesi. Şelale Artvin’e bağlı Şavşat ilçesinde yer alıyor ancak Ardahan’a 45 km mesafede yer aldığı için araçla kolayca gidebileceğiniz bir uzaklıkta bulunuyor. Ancak zorluk kısmı araçla gidilen kısımda değil. Aracınızı bırakmak zorunda kaldığınız yerden itibaren şelaleye ulaşabilmek için 2 saatlik bir yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Treeking ve doğa keşfi sevenler için oldukça eğlenceli ve zevkli olabilecek bu iki saatlik zaman diliminde, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Şelalenin olduğu alana ulaşmadan önce karşınıza tarihi Tamara Odaları olarak anılan, Orta Çağ’da yaşayan din adamlarının konaklama bölgesi çıkacak. Yaklaşık 15 km sonra ise 60 metre yükseklikten dökülen huzur veren Suatan Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Şelalelere ulaşan yola çıkmanız için Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Aşağı Koyunlu Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Şelaleye ancak köyden özel olarak yapılan patika yol ile ulaşabiliyorsunuz.

11) Kura Nehri

1515 km uzunluğuyla bölgenin en uzun nehirlerinden biri olarak bilinen Kura Nehri, Ardahan şehrinin simgelerinden biri. Ancak nehir sadece Ardahan’da bulunmuyor. Gürcistan’ı da baştan başa gezen nehir, sınır bir bölgede yer alıyor. Şehrin Göle ilçesinden doğan nehir, Azerbaycan’ın deniziyle birleşerek son buluyor.
Böylesine büyük bir gölden bahsederken, bulunduğu şehirlere kattığı havayı az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Yaklaşık 76 kilometrelik kısmı Ardahan’da yer alan nehir, yer yer üzerinde yer alan köprüleri ve kışın buz tutan donmuş görüntüsüyle oldukça güzel bir manzara ortaya çıkarıyor.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç