BARTIN

BARTIN
1) Ağlayan Ağaç

Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç, içerisinde bulunan çay bahçesi de bölgenin isminde almıştır. Peki ağacın ismi nereden geliyor derseniz; 300 ile 350 yıllık selvi ağacı deniz ve havadan almış olduğu nemi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yağmur damlası şeklinde geri verir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmeyi hak eden bir yer. Burayı işleten çay bahçesi de, bulunduğu konum itibari ile harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. İçeceğinizden birkaç yudum alırken karşınızda yer alan; Tavşan Adası, Atatürk Tepesi ve Büyük Limanı seyredebilir ve denizin keyfini sürebilirsiniz. Karşınızda ki bu güzellikleri daha iyi görebilmeniz için çay bahçesinden dürbün kiralayabilirsiniz.

2) Bakacak Tepesi

Amasra‘nın tüm güzelliğini ayaklar altına seren Bakacak Tepesi, yaz dönemlerinde oldukça yoğun ziyaretçi sayısına ulaşmaktadır. Buranın hikayesi; Fatih Sultan Mehmet’in, “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunuyor, dürbünle marinayı, yelkenli gemileri ve balıkçı tekneleri gözlemleyebilirsiniz. Közde yapılan veya haşlanmış mısırlardan yiyerek anın keyfini doyasıya yaşayın.

3) Kapısuyu Koyu

Bartın’ın kıyı ili Kurucaşile’ye 3 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, ismini yer aldığı Kapısuyu Köyü’nden almıştır. 1 kilometrelik uzunluğa sahip plajıyla çevredeki il ve ilçelerden yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaşıyor.
İnce kum ve dalgalı denize sahip Kapısuyu, etrafını çevreleyen yeşil alanlarıyla doğal bir ortam sunuyor. Bir derinleşip bir sığlaşan denizi çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için tercih noktası oluşturuyor.

4) Güzelcehisar Koyu

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük sahilleri arasında başı çeken yerler arasında Güzelcehisar Koyu yer alıyor. Çevresinde herhangi bir yerleşim yeri olmayışı sebebiyle bu denli doğal ve güzelliğinden bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar gelebilmiş.
Bartın yöre halkının çok fazla tercih ettiği plaj da burada yer alıyor. Özellikle tercih edilen aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. İnce kum yapısına sahip olup, deniz sığ başlayarak ileri doğru gittikçe derinleşiyor. Koy Doğal Sit Alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor, iş başa düşüyor yani. Kendi eşyalarınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor.

5) Delikli Şili

Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Delikli Şili, yarımada görünümüne sahip olup plaj doğu kısmında bulunmaktadır. Buranın hikayesi; antik çağlarda “Demir Atlar Ülkesi” anlamına gelen Paflagonya deniyormuş. Burada atlı birlikleriyle popüler olan Enetliler yaşamıştır. Birtakım tarihçiler tarafından Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’e ait atların bu topraklarda yetiştirildiğini ifade etmektedirler.
Balıkçılığın yapılabileceği bir alan olan Amasra Delikli Şili yamaç paraşütü içinde oldukça elverişlidir. Kayanın ortasına açılmış delik, Bartın’da görüp görebileceğiniz en değişik doğa harikalarından bir tanesidir. Denilene göre ismini, birbirlerini seven Delkianus ve Shilla isimlerindeki iki gençlerden alan Delikli Şili’nin önünden geçerken dilek dilenilen bir yer haline gelmiştir.

6) Tavşan Adası

Bölgenin önemli yerleri arasında yer alan Tavşan Adası, Amasra Kemere Köprüsü’nün tam karşısında konumlanmaktadır. Karayla hiç bir bağlantısı bulunmayan adada, Cenevizliler kalan Bizans Kilisesi bulunuyor. İsmi, uzun zaman önce halk tarafından adaya bırakılmış olan ve hala var olan tavşanlardan almaktadır.
Adanın en uç kısmında bulunan bir kaya kavuğunun şöyle bir hikayesi var; eski zamanlarda hastalık geçiren insanlar, buraya gelerek iyileşeceklerini umarlarmış. Diğer bir ucunda ise mağara bulunuyor. 70 metre uzunluğuna sahip olup, yüzerek geçebilirsiniz.

7) Balamba Tabiat Parkı

Bartın merkezde yer alan Balamba Tabiat Parkı, 1 kilometrelik bir uzaklıkta yer aldığı için yürüyüş yaparak dahi ulaşım sağlayabilirsiniz. On üç bin hektar büyüklüğe sahip tabiat parkı içerisinde, yok yok desem yeridir. Çocuklar için oyunları, yürüyüş parkurları, piknik alanları, voleybol sahası, yeme-içme ihtiyaçlarınız için restoran ve çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların yapıldığı alanlara sahip park siz ziyaretçilerini bekliyor.
Şehir merkezi ortasında doğa ile iç içe geçebileceğiniz harika bir ortam sunuyor. Gerek aileniz ile birlikte gerek arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle şöyle güzel bir kahvaltı veya piknik yaparken varsa küçük yaştaki miniklerimizin neşeyle eğleneceği bir gün sizi bekliyor burada. Saat fark etmeksizin gün içerisinde köy gözlemesi, su böreği serpme ekmeğinin tadına bakabilirsiniz.

8) Ahatlar Tabiat Parkı

Bulunduğu köy ile aynı ismi taşıyan park, 2011 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Herhangi bir belirli alan çevrilmemiş olup, sınırları belli değildir. Bu sebeple bulmakta veya anlamakta zorlanabilirsiniz. Köyün içinde bulunan eski bir yerleşim alanının bittiği noktada parkında bitiş tabelasını göreceksiniz. Dilediğiniz gibi piknik, yürüyüş ve doğa sporları yapabilir biraz daha aşağıya doğru ilerlerseniz denize kenarına kadar inebilirsiniz.

9) Küre Dağları Milli Parkı

Karadeniz’in batısında yer alan Küre Dağları’nda yer alan milli park, plato özelliğindedir. Milli parkın yüz ölçümü 37 bin 753 hektar, çevre bölgesi ise 134 bin 366 hektardır. Parkın içerisinde doğru herhangi bir yerleşim yeri mevcut değildir. Bartın Çayı’ndan başlayan batı sınırı, 300 kilometrelik bir mesafenin ardından doğuda ki Kızılırmak’a kadar uzanmaktadır. Bir diğer adıyla “İsfendiyar Dağları” olarak bilinen Küre Dağları’nın kuzeyinde Karadeniz’e, güneyinde ise Gökırmak’a kadar ulaşmaktadır.
Dağların içerisinde; orman, akarsu, çayır ve mera, maki, kayalık alanlar ve mağaralar, kıyı ve geleneksel tarım alanları gibi çeşitlilik bulunuyor. Küre dağı sınıfına giren dağların en yüksek uzunluğa sahip dağları 2019 metre yüksekliğiyle Devrekani ve Abana arasında yerleşik Yaralıgöz Dağı’dır.
Yalnızca barındırdığı bitki ve hayvan zenginli değil, yaşam alanları da oldukça ilgi çekici hal alıyor. Milli parkın içerisinde; doğal ormanlar, mağaralar, kanyonlar, şelaleler, jeolojik özellikleri ve yaban hayatı ile milli park statüsünde olması için fazlasıyla yeterli şeylere sahip.
Dünya Doğayı Koruma Vafkı tarafından 1998 yılında koruma altına alınan Küre Dağları, 2000 yılında milli park statüsü olarak kabul edilmiştir. İçerisinde ki çeşitli kanyon ve şaleler başta olmak üzere keşfedebileceğiniz çoğu şey mevcut. Burada kamp yapabileceğinizi de belirtmeliyim.

10) Göldere Şelalesi

Bartın’ın Kurucaşile’nin Kanatlı Köyü’nde bulunan Göldere Şelalesi, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel yerinde bulunuyor. Yaklaştıkça şakır şakır akan şelalenin sesini duyarken vardığınızda göreceğiniz manzara karşısında mest olabilirsiniz. Buraya ücretsiz olarak girebilmeniz için araç yolundan 200 metre kadar yürüyerek yapabilirsiniz. Doğanın bahşettiği bu güzelliğin tadını çıkartın ve keyfinize bakın. Buz gibi akan sudan faydalanmayı ihmal etmeyin!

11) Ulukaya Şelalesi

20 metre kadar yükseklikten akan Ulukaya Şelalesi, Küre Dağları’nın yamaçlarında bulunuyor. Şelalenin döküldüğü noktada 30-40 metre büyüklüğünde bir gölet oluşmaktadır. Ulus Çayı ile birleşen şelale, oluşturduğu panoromik görüntü ile görülmeye değer bir nitelik taşıyor. Ulus ilçesinden 18 kilometre uzaklıkta yer alan Ulukaya Şelalesi’nde, herhangi bir işletme bulunmuyor.
Serinliğini daha yanına gitmeden hissedeceğiniz doğal güzellikte, yaz aylarında su çekilirken kış aylarında seviyesi artmaktadır. Büyük bir taşın içerisinden doğan şelalede, denilene göre buraya gelip suyunu içen kişi için aşk acısını unuturmuş.
Treeking seven doğa sporcuları için elverişli bir ortam sunan yerde, piknik yapma imkanına da sahipsiniz. Şelalenin bulunduğu Ulukaya Köyü’nde kurulan organik pazara uğramanızı tavsiye ederim.

12) Gergece Şelalesi

Şelaleler ile bezenmiş Bartın’da görmeniz gereken bir diğer doğal güzellikte Gergece Şelalesi’dir. Amasra ilçesine 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, Yeşilkaya Köyü içerisinde konumlanmaktadır. Huzur verici özelliği ile harika bir manzara ev sahipliği yapmaktadır.
Doğanın kucağına yerleşmiş bu şelale de yürüyüş ve piknik yapabilirsiniz. Bartın geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yerini alan Gergece Şelalesi’ne Uğurlar Köyü’nden yürüyüş yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz.

13) Bartın Irmağı

Bölgenin en önemli akarsuyu olan Bartın Irmağı, merkezde Gazhane Burnu’nda birleşen Kocaçay ve Kocanazçayı’ndan meydana gelmektedir. 15 kilometre kadar uzanan ve akan ırmak, Boğaz kısmında Karadeniz’e kadar ulaşmaktadır. Çayı; Arıt ve Mevren Derelerinden oluşan Kozlu Çayı ile birleşen Kışla Deresi, Akpınar ve Karaçay Dereleri Kocaçay’ı beslemektedir. Bartın Irmağı’nda beş yüz tonluk gemiler ile Karadeniz’den kent merkezine kadar ulaşım sağlanabilen bir akarsudur.
Bartın’ın ikonik yapılardan biri olan Bartın Çayı, kavisli çizgi halinde şehri yararak geçen göz alıcı bir ırmak. Tekne ile gezinti yapabileceğiniz ırmağın kenarında yer alan piknik alanlarında zaman geçirebilir, balık tutma keyfini yaşayabilirsiniz.

14) Uluyayla

Bartın’ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıkta olan Uluyayla, Göktepe ile Ovacuma arasında eğimli bir arazide bulunuyor. Alabildiğince yeşili görebileceğiniz yayla, 86 bin hektar genişliğinde bir ormanlık alana sahiptir. Bu ormanda; sarıçam, kayın, titrek kavak, meşe ve gürgen ağaçlarının oluşturduğu sarılı, turunculu görüntüyle kartpostal görüntüsü oluşturuyor.
Yaklaşık olarak 3 kilometre genişliğe sahip yaylanın yamaçlarında, 30 kilometre uzunluğuna sahip Eldeş Vadisi bulunuyor. Özellikle profesyonel trekking yapanlar için oldukça uygundur. Mutlaka Bartın gezilecek yerler listenize güzel huzurlu bir gün için eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.

15) Gürcüoluk Mağarası

Bartın’a 32 kilometre mesafede bulunan Amasra ilçesinin, Makaracı köyünde bulunmaktadır. Uzunluğu 169 metre uzunluğa sahip mağara, tek galeriden oluşmaktadır. İçerisinde barındırdığı damlataş sütunları odaları oluşturuyor olup; sarkıt, sütun ve dikitler sizi bambaşka yerlere götürecek.
Üçgen şeklini andıran Gürcüoluk Mağarası, 3-4 metre genişlikte olup 4-5 metre yüksekliğe de sahiptir. Toplamda 15 odadan oluşan mağara; gri, krem ve bej arasında değişen rengarenk oluşumlardan oluşması ilgi çekici kılmaktadır. Sıcaklık seviyesi düşüktür ve gezi yaptığınız sırada nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi karbondioksit oranı fazladır. Öyle ki astım hastalarına iyi geldiği sanımaktadır.

16) Lav Sütunları

Tarihi ve doğayı iç içe görebileceğimiz Güzelcehisar, Bartın’a 17 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. 80 milyon yıllık Lav Sütunları, volkanların bulunduğu bir yay şeklindeymiş. Bulgaristan’da başlayıp Gürcistan‘a kadar uzanan volkanlar serisini oluşturmuştur. Lavların soğuyarak kristalleşmesi üzerine kayaya dönüşmüş olup, soğuması ve katılaşması sonucunda büzülmüştür. Büzülen kayalar, gerilmiş ve çatlaklar meydana gelmiş, zamanla da çatlaklar giderek büyümüştür.
Anltıgen, beşgen ya da dörtgen şekillerinden oluşan Lav Sütun’ları meydana gelmiştir. Türkiye’de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içerisinde yer alıyor olup, dünyada meydana gelen nadir doğal oluşumlardır. İçerisinde yer alan yürüyüş yolları, iskele ve seyir terası bulunan Lav Sütunları turistler tarafından ilgi çekmeyi başarıyor.

17) Direkli Kaya

Bartın Amasra’da bulunan Direkli Kaya, bölgede gezilecek en popüper noktalar arasında yer alıyor. 7 metre uzunluğa sahip olan Direkli Kaya’da, denizle bağlantısı olan havuz ve kayalarda oyulmuş basamaklar göz çarpmaktadır. Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülen yapının, denizi aydınlatmak ve gözetlemek için inşa edildiği bilinmektedir. Gün batımında güzel bir görüntüye ev sahipliği yapan yere uğramanızı tavsiye ederim.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç