ŞIRNAK

ŞIRNAK
1) Kasrik Boğazı 

Kartpostallık görüntüsüyle gelenleri büyüleyen Kasrik Boğazı, Cizre-Şırnak karayolu üzerinde bulunuyor. En önemli geçit özelliğini taşıyan bu boğaz, mükemmel bir doğa manzarasına sahiptir. Doğal sit alanında 18 farklı bitki türüne ve 141 farklı hayvan çeşidine ev sahipliği yaptığını söylemeliyiz.

2) Belkısana Kaplıcası

Dicle Irmağı kıyısında, Güçlükonak ilçesi Düğünyurdu Köyü yakınında yer alan Belkısana Kaplıcası, mutlaka Şırnak’ta gezilecek yerler listenizde yerini almalı. Sıcaklığı 67 derece olan suyun içerisinde, kalsiyum ve sülfit yer alıyor. Yerli ve yabancı pek çok kişinin ziyaret ettiği bu kaplıca suyunun, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca bölgede konaklayabileceğiniz bir termal otel de yer alıyor.

3) Zümrüt Kaplıcası

Beytüşşebap ilçesine 7 km mesafedeki Ilıcak Köyü’nde yer alan Zümrüt Kaplıcası, bir diğer tercih edebileceğiniz kaplıcalar arasındadır. Su sıcaklığı 39 derece olan kaplıca suyunun, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Hatta bu hastalıkların dışında daha pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilindiği için, çevre illerden pek çok ziyaretçiyi ağırladığını söylemeden geçemeyiz.

4) Yılmaz Güney Parkı

Silopi ilçesinde yer alan Yılmaz Güney Parkı, dinlenebileceğiniz yerlerden biridir. Özellikle bahar ayları ile harika bir manzaraya bürünen parkta, keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

5) Cudi Dağı

Şırnak ve Silopi arasında yer alan Cudi Dağı, 2.114 metre yüksekliğe sahiptir. Dinler tarihi, özellikle İslam dini, açısından ayrı bir önemi olan dağ, Şırnak denildiğinde akla gelen ilk yerlerdendir. Pek çok tarihi olaya tanıklık eden Cudi Dağı, aynı zamanda birçok farklı medeniyetlerden de izler taşıyor.
Hem Kuran-ı Kerim’de hem de tarihi kaynaklarda Nuh’un Gemisi’nin, tufandan sonra Cudi Dağı’na oturduğu belirtilmesi, dağın en büyük özelliğidir. Bu bakımdan incelendiğinde, Şırnak’ın insanlık tarihinin ilk yerlerinden biri olduğu anlaşılıyor. Nuh Peygamber Ziyaret Tepesi olarak da anılan Cudi Dağı’nı, kesinlikle Şırnak’ta gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

6) Küpeli Dağı

Şırnak’ın kuzeydoğusunda yer alan Küpeli Dağı, bir diğer adıyla da bilinen Gabar Dağı, Güneydoğu Toroslar üzerinde konumlanıyor. Batı ve güneyinden Dicle Nehri geçen dağın güneydoğusunda Cudi Dağı, kuzeyinde ise Eruh Dağları yer alıyor. Ardıç ve meşe ormanları ile kaplı olan dağ, güvenlik nedeniyle insan kullanımına sınırlı olup, Türkiye’nin en yabanıl parçalarından biridir.
Nehir boyunca el değmemiş yaşam alanı, meşe ormanları, sarp kayalıklar ardıç toplulukları, kuru tarım alanları ve dağ bozkırları ile önemli yerlerden biridir Küpeli Dağı. Bunun yanı sıra burada; kızıl akbaba, tavşancıl, çizgili sırtlan, dağ keçisi ve vaşak gibi birçok farklı hayvana da rastlamanız mümkün.

7) 
Kırmızı Medrese

Dağ Kapı Mahallesi'nde, şehrin batısındaki sur kalıntılarının üzerine inşa edilmiştir. Medresenin güney cephesinin ortasında Mela Ahmedi Ciziri’nin türbesi bulunmaktadır. Yapının inşa kitabesi ve vakfiyesi bulunmaması sebebiyle kesin yapım tarihi belli değildir. Uzmanlar yapıyı XIV. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlendirmektedir.


8)
İdil Haberli(Basibrin)-Mor Dodo Kilisesi

Kilise köyün kuzey batısında, köye hâkim bir noktada yer almaktadır. Yapı tamamen taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kilise sağlam ve ibadete açıktır.

9) Hamidiye Kışla Binası

Osmanlı son döneminde, Sultan II. Abdülhamit tarafından paşa olarak tayin edilen Cizre Miran Aşiretleri Reisi Mustafa Paşa (Mısto-i Miri) tarafından Cizreli ve Midyatlı taş ustalarına yaptırılmıştır.

10) Yafes Köprüsü

Cizre'de bulunmakla birlikte Dicle nehrinin yatağı değiştiğinden bugün Suriye sınırlan içinde kalmaktadır. Bugün yalnız büyük kemeriyle bazı ayaklan sağlam kalmış bir harabe durumundadır. Yafes Köprüsü XII. yüzyılda, Selçuklu döneminde Musul Atabekleri tarafından yaptırılmıştır.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç