KARAMAN

KARAMAN
1) Karaman Müzesi

Karaman’da yer alan müze, şehrin tarihini daha iyi anlayabilmek için en az tarihi yapıları yerinde görmek kadar büyük öneme sahip. Karaman ve çevresinde yer alan antik bölgelerde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserlerin sergilendiği müzede, Epipaleotik Devir’den, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar pek çok tarihi eser mevut. İki ayrı sergi salonu bulunan müzede, arkeolojik ve etnogtafik olarak düzenlenmiş eserleri görmek isterseniz, müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

2) Aktekke Kent Meydanı

Şehirdeki en büyük meydanlardan biri olan Aktekke Kent Meydanı aynı zamanda en yoğun caddelerden biri olması sebebiyle burada her şeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Karaman geziniz sırasında sevdiklerinize küçük hatıralar almak isterseniz buraya mutlaka gelmenizi öneririm.

3)Karaman Tanıtım Merkezi

Karaman şehir merkezinde bulunan Karaman Tanıtım Merkezi, çok fazla vakitinizi harcamadan kolayca gezebileceğiniz bir yer. Karaman Belediyesi tarafından faaliyete açılan tanıtım merkezi, yerli ve yabancı turistlere Karaman’ı doğru biçimde tanıtabilmek amacıyla kurulmuş. İçerisinde yöresel figürler dışında sesli anlatım odaları da bulunan tanıtım merkezini, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

4) Zeyve Pazarı

Ermenek’te bulunan İkizçınar ve Yaylapazarı Köyleri arasındaki Zeyve Pazarı, 600 senelik bir geçmişe sahiptir. Anadolu’da eşine başka yerde rastlanmayan bir pazar yeridir. İçerisinde 300 civarında tarihi çınar ağacı bulunuyor. Sahip olduğu doğal güzellikleri, soğuk suyu, yerleşim alanı, otantik atmosferi, su değirmenleri, su hızarları ve fırını ile mutlaka görmeniz gereken bir yer. Haziran ve ekim ayları arasında yerli halk tarafından yetiştirilen organik meyve ve sebzeler yerli ve yabancı ziyaretçilere satış yapmaktadırlar. Aynı zamanda yöreye has el sanatı ürünleri de bu pazarda müşterilerini beklemektedir.

5) Kuğulu Park / Çukurbahçe

Kuğulu Park ve Cambaz Gezi Parkı Karaman kentinin en yoğun caddesi üzerinde yer alan İsmet Paşa’da bulunuyor. Çukurbahçe yapılmadan önceki hali çukur şeklindeymiş. Hatta ismini de buradan alıyor. Şehrin en gözde parklarında biri olup halk tarafından yaz dönemlerinde akşam kendilerini dışarı atarak serinledikleri bir yerdir.

6) Ermenek Turkuaz Barajı

Karaman’a 160 kilometre kadar uzakta yer alan Ermenek Turkuaz Barajı’nın etrafı yeşillikler içerisinde olup turkuaz rengi suyu ile muhteşem bir ahenk yaratıyor. Göksu Çayı üzerinde enerji üretmek gayesiyle 2002 senesinde yapımına başlanan barajın gövdesinin hacmi 272 bin metreküptür. Piknik yapabileceğiniz alanda kano, tekne, su bisikleti, yelken ve dalış gibi su sporları aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz.

7) Gökçe Çamlığı

Karaman Mut yolu güzergahına 20 kilometre mesafede kurulan Gökçe Çamlığı, çam ağaçları ile içerisinde bulunan restoranı ve mesire alanları bulunan turistik bir noktadır. Çamlık Orman İşletme Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

8) Yerköprü-Göksu Şelalesi

Karaman’ın batı yönünde Habiller Köyü yakınında konumlanan Göksu Nehrii kaliteli oksijeni, yeşilliği ve güzel suyu ile ön plana çıkıyor. Yerköprü alanında yer alan ve Karaman geziniz sırasında görmeniz gereken yerlerdendir.

9) İncesu Mağarası

Karaman’ın Taşkale kasabasına 9 kilometre uzaklıkta yer alan İncesu Deres’nin eteklerinde 1356 metre uzunluğunda doğal ve uzun bir oluşum mağaradır. İçerisinde çok sayıda sarkıt, dikit ve traverten havuzlar bulunan mağara görsel bir şölen oluşturuyor. Girişinin üzerinde bulunduğu tepenin yamaçlarında küçük ve dik şekilde delikler bulunur. Mağaraya yakın bulunan kaya sığınaklarının bulunduğu kısımlarda Roma devrine ait küçük bir yerleşime ait izler görülmektedir. Mağaranın suyunun ve oksijeninin şifalı olması sebebiyle astım ve kalp hastaları tarafından ziyaret edilmektedir. Yüksekliği 6 metre kadar olan mağarada rahatlıkla dolaşmak mümkün.

10) Manazan Mağaraları

Karaman’ın tarihi simgelerinden biri olan Manazan Mağaraları, Karaman şehir merkezine 40 kilometre kadar mesafede yer alıyor olup volkanik kireç taşı kayalarının üzerine insan eliyle yapılan oyma odacıkları görebilirsiniz. Manazan Mağaraları’nın tarihi Bizans İmparatorluğu Dönemi’ne dek dayanıyor. 6. ve 7. yüzyılda oyulduğu tahmin edilen odalar, içeriden kat geçişlerinin olduğu eski bir apartman modelidir. Yapıldığı zamanlarda farklı amaçlar için kullanılan yapının bazı odalarının şapel olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Günümüze gelene kadar oldukça fazla yıpranması sebebiyle bir giriş kapısı dahi bulunmuyor.

11) Meraspolis Mağarası

Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan ve Dünya’nın üçüncü büyük mağarası olduğu bilinen Meraspolis Mağarası, bir yer altı suyuna sahip olup adından oldukça fazla söz ettiriyor. Son zamanlarda popüleritesini artıran mağaranın iki farklı girişi mevcut. Biri oldukça ilkel bir giriş diğeri ise sonradan su çekmek amacıyla yapılan bir giriştir. Mağaranın içi gezebileceğiniz kat girişlere sahip. Özel aracınız ile buraya ulaşabilirsiniz. Mağarayı bir rehber eşliğinde gezmenizi öneririm.

12) Yeni Dünya Mağarası

Bucakkışla Kasabası’nda yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan Göksu Nehri’nın batı kıyısında bulunan doğal oluşumlu mağaranın dip bölümlerinde bir gölet mevcut. Buradan çıkan su mağaranın aşağısında yer alan büyük çınar ağaçlarının dibinden Göksu Nehrine kavuşmaktadır. Yapı yönünden mermerden oluşan mağara içerisinde görsel bir hoşluk sağlayan çok sayıda sarkıt ve dikitlerden meydana geliyor.

13) Ermenek Vadisi

Ülkemizin doğal güzelliklerini en güzel şekilde yansıtan yerler arasındaki Mersin ve Karaman şehirlerinin kesiştiği noktada konumlanan Ermenek Vadisi, Taşeli Platosu’nun kuzeyinde yer alıyor. Ayrıca Göksu Nehri’nin en uzun kollarından biridir. Yeşil doğası ve canı çeşitliliği ile önemli değerlerden biri olan vadinin içerisinde uzunca bir çayda bulunuyor. Rafting gibi adrenalin dolu sporların yapıldığı Ermenek Çayı son zamanlarda yapılan barajlardan dolayı bu özelliğini yitirmeye yüz tutmuş. Bu nedenle genelde belli bölgelerde kanoyla ve teknelerle geziler yapılmakta.

14) Gödet Saklı Cennet

Karaman’da doğanın keyfini sonuna kadar çıkartabileceğiniz Gödet Vadisi, Güldere Köyü’nde yer alıyor olup doğal park ve güzelliklerinin yanında tarihi mağaralardan kiliselere kadar pek çok gezi noktasını da içerisinde barındırıyor. Güzel bir doğa yürüyüşü yapıp, yeşilliklerin kucağında kahvaltı etmek için oldukça elverişli olan Saklı Cennet, şehrin gürültüsünden kaçmak için en ideal noktalardan. Günübirlik olarak ziyaret edebileceğiniz veya kamp kurabileceğiniz bu doğal parkın tam orta kısmından geçen derenin kenarında hoş saatler geçirebilirsiniz. 1983-1988 yıllarında sulama amacıyla yapılan baraj balık tutmak içinde tercih ediliyor.

15) Karadağ

Sönmüş bir volkanik dağ olan Karadağ, Konya ve Karaman illeri arasında konumlanıyor. Dağ Hotamiş bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır. Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç olmak üzere üç yüksek tepenin birleşmesi ile oluşmuş olan dağ kütlesinin içerisinde çok fazla ikincil tepe yer alıyor. Dağın farklı zaman dilimlerinde pek çok püskürttüğü varsayılmaktadır. Karaman’ın doğa mirası olan Karadağ, coğrafi konumu itibari ile de yüzlerce yıldır önemli bir yere sahiptir.

16) Barçın Yaylası

Sarıevler ilçesinde yer alan Barçın Yaylası Toros Dağları etrafında orman içerisinde, temiz ve tatlı su kaynakları olan zengin endemik bitki yapısına, kaliteli oksijeni ve pek çok doğal güzelliğe sahip yayla doğaseverlerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç