ZONGULDAK

ZONGULDAK
1) Zonguldak Maden Müzesi

Çınartepe Mahallesi’nde yer alan Zonguldak Maden Müzesi, şehrin en önemli üretim kaynağı olan taş kömürü madenciliğinin izlerini, büyük bir başarıyla ziyaretçilerine aktarıyor. 2016 yılında hizmete açılan müzede; fuaye, teşhir salonları, toplantı salonu, depolar ve idari birim odaları yer alıyor. Müzenin bahçesi ise, teşhir alanı olarak kullanılıyor.
Müzenin bölümleri; Fuaye alanında; kömür ve şehir ilişkisi ele alınan bir tanıtım videosu yer alıyor. Zonguldak’ta kömürcülük hakkında hem tarihi hem de teknik bilgileri, bu video sayesinde öğrenebilirsiniz. Ayrıca müzede; kömürün kok türevleri, fosiller ve kömürün oluşumunun da anlatıldığını söyleyelim. Bunun yanı sıra, iş güvenliği, topoğrafya, sosyal bakım, sağlık ile ilgili malzemeler ve eğitim kitapları da bu müzede bulunuyor. Tüm bunların Zonguldak’ı daha yakından tanımanıza yardımcı olacağından emin olabilirsiniz…

2) Karadeniz Ereğli Müzesi (Halil Paşa Konağı)

Halil Paşa Konağı olarak da bilinen Karadeniz Ereğli Müzesi, 19. yüzyıl sonlarında padişah II. Abdülhamit döneminde, Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Bozhane Yalı Caddesi üzerinde yer alan konak, eski bir kilisenin temeli üzerine inşa edilmiş ve Roma döneminden kalma binalardan toplanmış antik spoli malzemeler şapolyen olarak, cephe süslemesinde, kullanılmış. Belli bir dönem Ortaokul ve Kız Meslek Lisesi olarak kullanılan konak, uzun bir süre sahipsiz kalmış ve 1989 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiş. Restorasyon çalışmaları tamamlanınca, 1998 yılında müze olarak hizmete açılmış.
Müzenin bölümleri; Müzenin zemin katında; Ereğli ve çevresinden toplanan Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer mezar atelleri, figürlü mermer sütun başlıkları, cam kaplar, takılar, madeni eserler, kandiller ve arkeolojik eserler sergileniyor. Müzenin birinci katında; pişmiş toprak amforalar, Lidya, Grek, Roma, Bizans, Abbasi, Emevi, Sasani, Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı sikkelerinden oluşan eserler yer alıyor. Müzenin ikinci katında; erkek ve kadın kıyafetleri, yöreye ait elpek kumaşı ve ipliği, dokuma aletleri, mendil, bohça ve örtü gibi dokumalar, silahlar, mühürler, tespih, saat, mutfak eşyaları, ölçü ve tartı aletleri, yöresel etnografik eserler sergileniyor.
Müzenin üçüncü katında; Osmanlı dönemine uygun şekilde düzenlenen oturma odası, misafir odası, günlük odası ve yatak odası yer alıyor. Son olarak müzenin bahçesinde ise; Grek, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait sütun başlıkları, sütun gövde ve kaideleri, mimari parçalar, lahitler ve pandomim sanatçısı olan Krispos’un anıt mezarı bulunuyor. Müzede; 2 bin 202 adet arkeolojik, 4 bin 695 adet sikke, 587 adet etnografik eser olmak üzere toplam da 7 bin 484 eser sergileniyor.

3) Gazi Alemdar Gemisi Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında, vatanseverler tarafından kaçırılan Alemdar isimli küçük savaş gemisi, Fransızlar tarafından ele geçirmek istenmiş. Bunun gerçekleşmesini istemeyen vatanseverler ise, gemiyi Karadeniz Ereğli limanına getirerek karaya oturtmuşlar. Bu duruma sinirlenen Fransızlar, kenti işgal etmek istemiş ancak başarılı olamamış. Hatta halk tarafından esir alanan Fransız komutan ve askerler, Türkiye Cumhuriyeti ile anlaşma imzalamak zorunda kalmış. Milli Kuruluş Hükümeti’nin kabul edildiğinin bir göstergesi olan bu anlaşma, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı sırasındaki ilk uluslararası anlaşması olduğu için ayrı bir öneme sahiptir.
Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucunda kazanılan bu başarı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin elde ettiği zaferlerin de temelini oluşturuyor. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşı, bu yerde gerçekleştiği için tarihte birçok farklı izler taşıdığını söyleyebiliriz. 2008 yılında müze olarak hizmete açılan Gazi Alemdar Gemisi Müzesi, kesinlikle Zonguldak gezilecek yerler listenizde yerini almalı! Size farklı bir atmosfer yaşatacak olan Gazi Alemdar Gemisi, tarihe ışık tutan muazzam yerlerden biridir.

4) Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

ökçebey ilçesinde yer alan Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, Çanakçılar Seramik Anonim Şirketi tarafından kurulmuş. İki kattan oluşan müzenin birinci katında; fabrikalarda üretilen seramik eşyalar sergileniyor ve aynı zamanda satış ve sergi yeri bulunuyor. İkinci katında ise; bölgedeki kazı çalışmalarından elde edilen arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor. Ayrıca müzenin bahçesi; evcil ve yaban hayvanların yer aldığı büyük bir hayvanat bahçesidir. Buraya geldiğinizde; hem müzeyi gezerek yeni bilgiler öğrenebilir hem de hayvanat bahçesinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

5) Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Zonguldak-Karadeniz Ereğli yolu üzerinde, Aşağıçayır Köyü sınırlarında yer alan Ilıksu Kaplıcaları, Zonguldak gezilecek yerler listesinde kesinlikle olmalı. Kaplıcanın su sıcaklığı 27 derece olduğu ve termal su içilerek kullanıldığında mide, bağırsak ve karaciğer safra yollarına iyi geldiği biliniyor. Banyo yapıldığında ise, ağrılı vücutlara iyi geldiği söyleniyor.

6) Göldağı Tabiat Parkı

öldağı mevkiinde yer alan Göldağı Tabiat Parkı, 13,64 hektarlık bir alana sahiptir. Zonguldak merkeze 22 km mesafede yer alan parkın içerisinde geniş oyun alanları yer alıyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için mükemmel bir doğa harikası olan bu yerde, aynı zamanda kamp yapabileceğinizi unutmayın.

7) Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Karabük ilinin Yenice ilçesi sınırlarında yer alan Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Zonguldak’a yakınlığı nedeniyle sık sık tercih ediliyor. Hatta her mevsim yerli ve yabancı birçok turist tarafından rağbet gören bu yer, muhteşem manzarası ve yemyeşil doğası ile gelenleri büyülüyor. Istıranca meşesi, karaçam, sarıçam, akçaağaç, kayacık, kuşburnu, karaağaç, ıhlamur, gürgen, kayın, dişbudak, göknar, porsuk ve üvez ağaçları gibi birçok farklı ağaç türüne burada rastlayabilirsiniz. Bununla birlikte ayı, domuz, karaca, kurt, tavşan, yaban kedisi, alakarga, atmaca, ağaçkakan, başak, porsuk, tahta güvercin, geyik, tilki, sansar ve ispinoz gibi daha pek çok hayvana da ev sahipliği yaptığını belirtelim.

8) Bölüklü Yaylası

Alaplı ilçesi bağlı Gümeli beldesinde yer alan Bölüklü Yaylası, ilin en yüksek noktası olan Bacaklı Yaylası’nın eteklerinde konumlanıyor. Yaylacılık geleneklerini hala sürdüren bu yerde, yayla evleri arasında dolaşabilir ve yemyeşil ormanı seyredebilirsiniz. Aynı zamanda yaylada yaban hayatta devam ettiği için dağ keçisi, karaca, geyik, yaban domuzu ve kurt gibi daha pek çok hayvana rastlayabileceğinizin altını çizelim.
Temiz havası ve doğasıyla turizm cenneti olan bu yaylada, piknik masaları bile bulunuyor. Ayrıca pansiyon olarak kiralanan evler dahi var! Bir an önce gelin ve doğayla baş başa kalın! İster günübirlik gelin piknik yapın, ister daha uzun süreli gelin ve kamp yapın!

9) Kızılcapınar Baraj Gölü

Ereğli ilçesinde yer alan Kızılcapınar Baraj Gölü, Ereğli’ye 21 km mesafede yer alıyor. Aydınlar Çayı üzerinde kurulu olan bölge, Ereğli Demir Çelik Fabrikası’na su sağlamasıyla biliniyor. Yerel halk tarafından Erdemir Barajı veya Ovaköy Barajı olarak da bilinen bu baraj, etrafından oluşan gölü ile bölgeyi bir doğa harikası konumuna getirmeyi başarıyor. 1991-1994 yılları arasında, DSİ tarafından inşa edilen barajda, hidroelektrik santral ile bölgenin elektrik ihtiyacı karşılanır. Barajda ekosistem oluşturmak ve balık avını zenginleştirmek adına, belli zamanlarda alabalık atılır.
Baraj çevresinde yer alan piknik alanlarında istediğiniz gibi vakit geçirebilir ve gölün sunduğu manzara karşısında dolu dolu fotoğraflar çekilebilirsiniz. Ayrıca yanınızda getirdiğiniz malzemelerle piknik ya da kamp yapabilirsiniz.

10) Gökgöl Mağarası

Zonguldak gezilecek yerler listenizde kesinlikle olması gereken bir yerdir Gökgöl Mağarası. Uzunluğu 3 bin 350 metre olan mağara, Türkiye’nin en uzun onuncu mağarası olma özelliğine sahiptir. Zonguldak-Ankara yolu üzerinde yer alan Gökgöl Mağarası, Zonguldak merkeze oldukça yakın bir konumdadır. 2001 yılında hizmete açılan mağara, Zonguldak mağaraları arasında en çok dikkat çekeni olduğu için her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Çoğu ziyaretçinin tedavi amacıyla buraya geldiğini belirterek, mağara içindeki sıcaklığın ve nem oranının çok fazla değişmemesinden dolayı, mikro klima özelliğinin astım hastalarına iyi geldiğini eklemeliyiz.
Büyük Çöküntü Salonu, Fosil Giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu ile birçok kattan oluşan mağarada, 875 metrelik yürüyüş yolu yer alıyor. Yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresine sahip olan Gökgöl Mağarası’nda, aynı zamanda sarkıtlar, dikitler ve bunların birleşmesinden meydana gelen sütunlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra damlataşları, makarna sarkıtlar, mağara gülleri, mağara iğneleri ve içi su dolu damlataş havuzları da yer alıyor.

11) Cehennemağzı Mağaraları

Ereğli ilçesine bağlı İnönü Mahallesi’nde yer alan Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak il merkezine 50 km mesafede konumlanıyor. Antik dönemde ”Acheron Vadisi” olarak bilinen bu bölge, günümüzde Ereğli Müzesi’ne bağlı ören yeri olarak faaliyet gösteriyor. Eski adı ”kutsal su” anlamına gelen ”Ayazma” olarak bilinen bu yer, yan yana sıralanmış üç mağaradan oluşuyor. Birinci mağaranın birinci bölümünde; zemin orijinal bitki ve geometri motifli mozaik ile döşeliyken, ikinci bölümünde ise; duvarda küçük bir apsis açılı ve önünde kademeli basamaklar bulunur. Mağaranın, çok eski zamanlarda bir Hristiyan Kilisesi olduğunu ve Hristiyanlığın yayıldığı ilk zamanlarda gizli ibadet yeri olarak kullanıldığını da belirtelim.
Yöre halkı tarafından Koca Yusuf Mağarası olarak adlandırılan ikinci mağara, 10-12 metre yükseklikteki bir yamaç üzerinde yer alıyor. Bu yamaç üzerindeki dar alandan giriş yapılan mağaraya, 3 basamaklı dikey bir merdivenden inerek ulaşılıyor. Mağaranın bir kısmı dağın içine doğru devam ediyor. Geçmişte tavandan düşen bir kaya, yolu kapattığı için sadece 350 metreye kadar gidilebiliyor. İki fil ayağı ile desteklenen mağara, 400 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Yüz ölçümü bakımından en geniş olan üçüncü mağaranın ise, zemini taban suyuyla kaplıdır ve diğer mağaralara su sarnıcı görevi görür.

12) Sofular Mağarası

Eski Zonguldak-Çaycuma karayolunun 10 kilometresinde, Sofular Vadisi yamaçlarında yer alan Sofular Mağarası, Prehistorik Çağlarda oluşumunu tamamlamış. Uzunluğu 1,5 km olan mağaraya, oldukça dik bir kuyu içerisinden iniliyor. Sarkıt ve dikitler bulunan mağarada, aynı zamanda küçük odacıklar ve küçük göller yer alıyor.

13) Cumayanı Mağarası

Cumayanı Mahallesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alan Cumayanı Mağarası, ilk kez 1976 yılında incelenmiş. Uzunluğu 10 km olan mağara, üç girişten oluşuyor. Zonguldak’taki diğer mağaralara göre daha az bilinen Cumayanı Mağarası’nda, köprü görevi gören travertenler ve sifonlar yer alıyor. Mağaradaki bu alanları ve odacıkları botlar ile gezintiye çıkarak görebilirsiniz.

14) Çayır Köyü Su Mağarası

Çaycuma ilçesinde yer alan Çayır Köyü Su Mağarası, Zonguldak’ın en farklı ve en güzel doğal güzelliklerinden biridir. Uzunluğu 1300 metre olan mağara, hem genişliği hem de sarkıt ve dikitlerin boyutları ile dünyanın sayılı büyük mağaraları arasında yer almayı başarıyor. Su mağarası denilmesinin nedenlerinden biri, içerisinde birçok soğuk su kaynağının bulunmasıdır.
Mağaraya iki ayrı kaynaktan su gelir ve birinin Göl Dağı’ndan, diğerinin de Gökgöl Mağarası’ndan geldiği tahmin edilir. Mağaranın içerisindeki nehir alanını, botla 1 km boyunca gezebileceğinizin altını çizelim. Ayrıca mağaranın içinden akan soğuk su, mağaranın çıkışında bir şelale oluşturuyor. Mağaradaki suyun sıcaklık derecesi ve temizliği sayesinde, alabalık yetiştirildiğini de unutmamakta fayda var. Aynı zamanda mağaranın önündeki piknik alanlarında piknik yapabilir ve gününüzü farklı şekilde değerlendirebilirsiniz.

15) Kızılelma Mağarası

Ayiçi Mahallesi’nde yer alan Kızılelma Mağarası, Kilimli’nin 7-8 km güneydoğusunda bulunuyor. Zonguldak-Kilimli-Gelik-Ayiçi yolunu takip ederek ulaşacağınız mağara, Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında yer alıyor. Uzunluğu 6630 metre olan mağara, değişik özellik ve görünümde olan kol ve ana galeriden oluşmuştur. Bu bölümler sarkıt, dikit, sütun, perde ve bayrak damlataşları, makarna ve eksantrik damlataş havuzları ile de süslenmiştir. Ayrıca içerisin bulunan yer altı deresinin ve göllerin de çok farklı bir görünüm verdiğini söylemeliyiz.

16) İnağzı Mağarası

Kilimli yolunun 15 kilometresinde deniz kıyısında konumlanan İnağzı Mağarası, Zonguldak şehir merkezinde yer alıyor. Uzunluğu 800 metre olan mağaraya, fosil ağızdan giriş yapılıyor.

17) Harmankaya Şelalesi

Zonguldak il merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Harmankaya Şelalesi, Karagöl Dere’si üzerinde bulunuyor. Karagöl Dere’sinin kil taşı tabakalarını aşındırması sonucu meydana gelen şelaleye, yaklaşık 6 saat süren bir yürüyüş parkuru ile ulaşıyorsunuz. Zaman zaman iple iniş yapmanız ve tırmanmanız gerektiğini de hemen belirtelim. Harmankaya Şelalesi, üç şelaleden oluşuyor ve şelalelerin bulunduğu vadi içine ormandaki patika yoldan iniş yapılıyor. Ortalama 1100 metrelik bir yürüyüş sonrası, karşınıza birinci şelale çıkıyor. Biraz daha ilerledikten sonra karşınıza çıkacak olan ikinci şelale, en yüksek ve en güzel olanıdır. Biraz daha tırmanma ve ilerleme sonrasında ise, üçüncü şelale ile karşılaşacaksınız.
Yürüyüş boyunca size eşlik eden yemyeşil bir bitki örtüsüne hayran kalacağınız da çok aşikar. Vadi içindeki ormanlık alanda; kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, şimşir, kızılcık, kızılağaç, kavak, çınar, karayemiş, kocayemiş, yabani elma, yabani kiraz, yabani fındık, defne, muşmula, yılkın çalısı, geyik üzümü, yabani üzüm, ovaz, ahlat, orman gülü, böğürtlen ve kuşburnu gibi bitki türlerine rastlayacaksınız. Bunun yanı sıra içerisinde; zılbıt, ısırgan, katırtırnağı, ballıbaba, papatya, siklamen, mor menekşe, çuha çiçeği, böcek kapan, çaydanlık çiçeği, yabani çilek ve yosun gibi endemik türler de yer alıyor. Zonguldak gezi rehberine mutlaka dahil etmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

18) Kayalıdere Şelalesi

Ereğli ilçesine bağlı Kayalıdere Köyü’nde yer alan Kayalıdere Şelalesi, Ereğli’ye 35 km mesafede konumlanıyor. Uzunluğu 25 metre olan şelale, görenleri hayrete düşürüyor. Kayalıdere Çayı üzerinde büyüklü küçüklü 7 şelale yer alıyor ve büyük şelalenin üst kısmında, taşlardan oluşmuş doğal bir aqua park bulunuyor. Çayın ve şelalelerin etrafının ağaçlarla çevrili olması da, bölgeyi doğa sporları açısından etkili kılıyor.






Resimler


whatsapp ile iletişime geç