MUĞLA

MUĞLA
1) Muğla Müzesi

Eski cezaevi binası olan, arkeolojik kalıntıların sergilendiği müze, Muğla gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alıyor. Müzede; arkeolojik kalıntılar dışında, Muğla’nın çeşitli yörelerine ait, eski kıyafetler de sergilenmekte. Müzenin Doğa Tarihi Salonu’nda; milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan fosilleri sergilenirken, Gladyatörler Salonu’nda ise; gladyatörlere ait mezar taşları bulunuyor. Aynı zamanda müze içerisinde, Etnografya ve Arkeoloji Salonları da yer alıyor.
Muğla’nın doğa güzelliklerinden ziyade, tarihini, kültürünü ve değerlerini de merak ediyorsan, kesinlikle doğru adrestesin.

2) Zeki Müren Sanat Müzesi

Aslında burası, hayatının son dönemlerinde, Bodrum’da yaşayan Zeki Müren’in iki katlı evidir. Zeki Müren vefat ettikten sonra, müzeye dönüştürülen bu yerde; Zeki Müren’in hayatı, eserleri ile ilgili belgeler, fotoğraflar ve sahne kıyafetleri sergileniyor. Müzenin ön bahçesinde; arabası ve bronz heykeli, üst katında ise; sahne kostümleri ve takıları, el emeği yaptığı tabloları, kazandığı ödülleri, fotoğrafları gibi kişisel eşyaları bulunuyor. Ayrıca müzede, hayranlardan gelen mektuplara bile yer veriliyor!

3) Marmaris Müzesi

Marmaris Kalesi içerisinde yer alan müze, 1991 yılında faaliyete geçmiş. Etnografya ve Arkeoloji olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan müze, ilk etapta kalenin manzarasıyla dikkat çekiyor. Turistler tarafından da sıkça ziyaret edilip, fotoğraf çekilen bu yeri, listene eklemeyi unutma!
Müzenin bahçesinde; sunaklar, sütun başlıkları, Osmanlı dönemine ait mezar taşları ve topları gibi eserler bulunuyor. Arkeoloji bölümünde; Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar, Etnografya bölümünde ise; Osmanlı dönemine ait eşyalar sergileniyor. Tarihe ışık tutan bu müze, kalenin içerisinde yer almasıyla çok daha önemli bir konumda olmayı başarmış.

4) Fethiye Müzesi

Fethiye ve çevresindeki kazılardan çıkarılan arkeolojik eserler, kronolojik sıralamaya göre düzenlenmiş. Müze, Arkeolojik ve Etnografya olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.
Arkeoloji bölümünde; heykeller, heykel başları, seramik, cam ve metal eşyalar, Etnografya bölümünde ise; bahçe yer alıyor. Bu bahçede; taş eserler, yazıtlar ve lahit mezarlar sergileniyor. Müzenin en önemli eserinin ise, ”Kumrulu Genç Kız Heykeli” olduğunu eklemeliyim.

5) Osman Hamdi Bey Konağı

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan konak, ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in, iki yıl yaşadığı ev olarak biliniyor. En ünlü resimlerinden olan ”Kamplumbağa Terbiyecisi” resmini de burada yapmaya başladığı bilinenler arasında.

6) Milas Müzesi

Milas sınırları içerisindeki kazılardan çıkarılan ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden getirilen eserleri bir arada barındıran müze, 1987 yılında açılmış. Müze içerisinde; heykeller, heykel başları gibi eserler sergilenmekte olup, müzenin bahçesi ise; açık bir sergi alanı olarak faaliyet gösteriyor.

7) Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi içerisinde yer alan müzede, 14 adet sergi salonu bulunuyor. Türkiye’de tek su altı arkeoloji müzesi olan Bodrum Sualtı Arkeolojik Müze’si, dünyada ise önemli müzeler arasında yer alıyor.
Bodrum ve çevresindeki kazı araştırmalarından ve su altı kazı çalışmalarından çıkan kalıntılar, müzede sergileniyor. Müzenin en önemli parçasından biri olan batık gemi kalıntısı, 1025 yılında batan bir tekneye ait ve dünyanın en eski batık gemi kalıntısı olma özelliğine sahip.

8) Saburhane

Saburhane, mahalle olmasa da, Muğlalılar tarafından mahalle olarak isimlendiriliyor. Zamanında Türk ve Rum azınlığının birlikte yaşadığı Saburhane, kentsel bir sit alanıdır. Saburhane’nin dar sokaklarında dolaşırken, eski Muğla evlerini yakından görecek ve neredeyse her bir karesini fotoğraflamak isteyeceksin.

9) Ölüdeniz

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Ölüdeniz, 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı seçilmiş ve kuşkusuz Muğla’nın en özel yerlerinden biri. Sadece Türkiye’den değil dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiye ev sahipliği yapan Ölüdeniz, doğa harikası bir yerdir.
Çam ormanları ve tepelerle çevrili, kumlu plajı ve ılık deniziyle, resmen herkesi himayesi altına alıyor. Deniz altından çıkan kaynak sularıyla temizlenen turkuaz rengi deniziyle, olağanüstü bir görünüme bürünen Ölüdeniz’de, çok güzel anılar biriktirecek ve muhteşem zamanlar geçireceksiniz.
Yamaç paraşütü yapın ve Ölüdeniz’in nefes kesen manzarasına, tepeden eşlik edin! Ayrıca etrafındaki restoran ve barlarda bir şeyler yiyip içebilir, alışveriş yerlerinden kendinizi veya sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

10) Uyku Vadisi

Milas’ın Gökçeler Köyü’nde yer alan Uyku Vadisi, doğal park olarak turizme açılmış ve içerisindeki muhteşem doğa güzellikleriyle sık sık ziyaret ediliyor. Yürüyüş ve dinlenme alanlarının yanı sıra, buz gibi şelalesi ve 40 tane mağarasıyla göz dolduruyor.
Doğa ile baş başa kalmak isteyenler, sessiz ve sakin bir köşe bulup keyiflerince dinlenebilirler. Fotoğraf tutkunlarından biriysen, o zaman seni doya doya fotoğraflar çekeceğin bir yerle baş başa bırakıyorum…

11) Çubucak Tabiat Parkı

Türkiye’nin en büyük çadır kampı olan Çubucak Tabiat Parkı, Marmaris ilçe sınırlarında yer alıyor. İster kendi çadırınız veya karavanınızla gelerek, ister buradan bir çadır kiralayarak konaklayabilirsiniz.
Piknik yaparak, harika ızgaralar pişireceğin ve doğayla iç içe olacağın muazzam bir yer… Kamp alanında bulunan basketbol ve voleybol alanlarında, arkadaşlarınla veya ailenle oyunlar oynayabilir, dahası bilardo ve langırt gibi oyunlarda da hünerlerini gösterebilirsin.
Ayrıca tekne turlarına, doğa yürüyüşlerine ve jeep safari gibi daha pek çok aktiviteye katılarak, tatilini daha da eğlenceli hale getirebilirsin.

12) Usuluk Koyu Tabiat Parkı

Muğla’nın Bodrum sınırlarında yer alan Usuluk Koyu Tabiat Parkı, masmavi denizi, temiz kumsalı, sessiz ve sakin ortamıyla, kent kargaşasından uzaklaşmanızı sağlayacak. Birçok farklı ağaç türüyle çevrelenen park, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmekte. Doğal kaynakları ve havasıyla, her zaman aranılan sakinlikte bir yerdir.

13) Bodrum Tuzla Kuş Cenneti

Bodrum merkezine 25 km mesafede bulunan Tuzla Kuş Cenneti, ziyaretçilerine 125 farklı kuş türünü inceleme imkanı sunuyor. Özellikle kuşların üreme mevsiminde, Mart ve Nisan aylarında, dansları ve göç hareketleriyle oldukça keyifli anlar yaşatıyor.
Allı turna, karabatak, meke ve yaban kazı gibi nadir görülen birçok farklı kuş türüne yakından şahit olacaksın. Özellikle de flamingolar…

14) Kelebekler Vadisi

Muhteşem doğa güzelliği, masmavi denizi, 80’den fazla kelebek türü ve bitki çeşitliliğiyle adeta cennetten bir köşe olan Kelebekler Vadisi’nde rüya gibi bir tatile yelken açabilirsiniz. Yeşilliği ve sessizliği ile sizleri büyüleyecek Kelebekler Vadisi, temiz ve sakin deniziyle de tekrar tekrar gelmenizi sağlayacak. Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada ve Çalış Plaj’ını kapsayan pek çok koy turlarına katılabilir ya da trekking ve tırmanış gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Ayrıca burada konaklayabileceğiniz kamp alanları bulunuyor ve isterseniz bungalov evlerini de tercih ederek tatilinizi uzatabilirsiniz.

15) Cennet Adası

Aslında bir yarımada olan bu doğal güzellik ”Nimara” ismiyle de anılıyor. Ormanlarla kaplı olan bu ada, tekne turlarının popüler adresidir ve neredeyse her tekne burada mola verir.
Olağanüstü manzarasına yakından tanıklık edeceğiniz, çektiğiniz fotoğraflarla arkadaşlarınızı kıskandıracağınız bir ada… Ada çevresinde bulunan pek çok sayıdaki restoran ve kafeden ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, keyif dolu dakikalar geçirebilirsiniz.

16) Sedir Adası

Gökova Körfezi’nde yer alan Sedir Adası, bir diğer adıyla bilinen Kleopatra Adası, yerli ve yabancı turistler tarafından fazla rağbet görüyor. Bir efsaneye göre, Kleopatra’nın burada yüzdüğüne inanılıyor ve ismini altın rengi özel kumundan aldığı biliniyor.
Ada içerisinde bulunan küçük bir koy ve plaj, sizleri cezbetmeye devam edecek. Özellikle çok ünlü olan Kleopatra Plajı’nın, berrak denizi ve altın sarısı kumundan fazlasıyla etkileneceksiniz.

17) Saklı Göl

Marmaris ilçe sınırları içerisinde yer alan Saklı Göl, çevresindeki güzellikleriyle keyifli ve huzurlu zaman geçireceğiniz bir nokta. Çocuklu aileler için de oldukça uygun bir yer olan Saklı Göl, vaktiniz varsa mutlaka uğranması gereken duraklardan biri.
Bu muhteşem manzara karşısında bir kahvaltı yapabilir ya da göl kenarında piknik yapabilirsiniz. Sadece bunlar yetmez tabii ki! Tekne ve safari turlarına katılabilir veya gölde kano ile bir gezintiye çıkabilirsiniz. 

18) Köyceğiz Gölü

Her mevsim ayrı bir manzaraya sahip olan Köyceğiz Gölü, doğa ve fotoğraf tutkunlarının adresi oluyor. Doğal güzelliğinin yanı sıra, tarihsel yapıtlarıyla da çok fazla yoğun ilgi gören göl, sizleri kendine hayran bırakacağı çok aşikar.
Gölde; sörf, yelken, kürek gibi su sporları yapabilir veya sandal gezisine çıkabilirsin. Hem de gün batımında… Harika fotoğraflar yakalayabileceğin bir ortam düşün…

19) Bafa Gölü

Ege Bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölü, Aydın ve Muğla sınırları arasında yer alıyor. Çok eski zamanlarda Ege Denizi’ne açılan bir körfez olan göl, 1989 yılında sit alanı, sonrasında ise tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiş.
Gölde; kale ve manastırla kaplı adalar bulunuyor ve sadece biri karada yer alıyor. Diğerlerine balıkçı tekneleriyle, gezerek ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu adalar kuşların ürüme alanı olduğu için, pek çok farklı sayıdaki kuş çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Adalar dışında; gölün yakınında, herkes tarafından bilinmeyen bir köy yer alıyor.

20) Azmak Nehri

Akyaka’nın sembol güzelliklerinden biri olan Azmak Nehri, bol oksijen ve muhteşem bir doğa içinde zaman geçirmenizi sağlıyor. Yaz sıcaklarından birazcık da olsa bunaldığınızda, nehrin buz gibi suyu sizi serinletecek ve kendinize getirecek cinsten.Nehir üzerindeki tekne turlarıyla gezinizi daha da güzel hale getirebilir ya da dilerseniz kano da kiralayabilirsiniz. Şöyle güzel bir nehirde, tekne turunu kaçırmak istemezsiniz sanırım? Hem gün batımına denk gelebilir, harika fotoğraflar da yakalayabilirsiniz.

21) Dalaman Çayı

Ege ve Akdeniz arasında doğal bir sınır olan Dalaman Çayı, doğanın güzelliklerini keşfetmek isteyenleri bekliyor. Özellikle rafting için uygun ortamıyla bilinen çay, bu sporu yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Hatta zorluk derecesinin, yüksek bir parkur olarak kabul edildiğini de unutmadan söylemeliyim.
Yabancı ve yerli ziyaretçilerin akın ettiği bu yerin doğal güzellikleri karşısında fazlasıyla etkileneceksiniz. Hem dinlenerek sakinlik ve huzurla deşarj olacağınız hem de aktivilere katılarak eğlencenin dibine vuracağınız bir yer düşünün…

22) Saklıkent Kanyonu

Fethiye’ye 45 km mesafede bulunan bu görkemli doğal güzellik, milli park statüsünde korunmakta. Devasa kayaların üzerinize geldiği hissi biraz ürkütse de, böylesi muhteşem bir güzelliğin içinde yürüyüş yapmak, sizin için paha biçilemez bir deneyim olacak.
Bu maceraya ilk olarak, kayalıklara demir çubuklarla tutturulan tahta köprüden yürüyerek başlıyor, daha sonra vadi içerisinde akan buz gibi suyla karşılaşıyorsunuz. Biraz daha ilerlediğinizde ise, minik bir ada sizlere kucak açıyor.
Yürüdüğünüz andan itibaren size eşlik eden su sesi ve karşılaştığınız bu harikulade manzara…

23) Turgut Şelalesi

Yaklaşık 4 metre yükseklikten akan şelalenin sesi insana huzur verir mi? Turgut Şelalesi, buz gibi akan suyuyla gerçekten huzur veriyor ve manzarasıyla büyülüyor. Yalnız suyu çok soğuk ve atlamanın yasak olduğunu belirten tabelalar olmasına rağmen, atlayanları ve yüzenleri görmek mümkün.

24) Yuvarlakçay

Doğası ve serin havasıyla Muğla’nın hafta sonu kaçamak rotası olan Yuvarlakçay, suyun üzerine kurulmuş olan salıncakla, ülkemizin en güzel salıncakla fotoğraf çekilen yerlerinden biri arasında.

25) Toparlar Şelalesi

Köyceğiz’de yer alan Toparlar Şelalesi, sıcak yaz günlerinde serinlemek için akın edilen bir yer. Şelalenin aktığı yerde küçük ve doğal bir göl bulunuyor ve bu gölde yüzebiliyorsunuz. Ayrıca ağaca bağlanmış olan ipten sallanarak atlayıp, eğlenebilirsiniz. Atlarken, anı değerlendirmeyi unutmayın ve birinden fotoğrafınızı çekmesini isteyin!

26) Gizlikent Şelalesi

Fethiye’de Saklıkent’e giderken yol üzerinde karşılayacağınız tabela ile rotanıza bir yenisini ekleyin. Uzun ve zorlu bir yürüyüşten sonra ulaşacağınız bu şelale, soğuk suyuyla sizi karşılıyor olacak. Fazla kişi tarafından bilinmeyen Gizlikent Şelalesi, doğa yürüyüşünü sevenlerin ilk adresi oluyor.

27) Fosforlu Mağara

Cennet Adası üzerinde yer alan Fosforlu Mağara’ya, tekne turlarıyla ulaşım sağlanıyor ve küçük kayıklarla mağaradan içeri girilebiliyor. Tekne turlarına, Marmaris’ten katılabilmenizin mümkün olduğunu eklemeliyim.
Fosforlu Mağara, turkuaz ve yeşil renklerinin suya yansımasından dolayı çıkan görüntüyle fosfor ismini almış. Aynı zamanda tatilcilerin buraya para atıp dilek tuttukları biliniyor ve sırf bu yüzden ‘’Dilek Mağarası’’ olarak da adlandırılıyor.

28) Nimara Mağarası

Cennet Adası’nın içerisinde yer alan Nimara Mağarası, arkeolojik bir mağaradır. Sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağara, antik dönemden kalma bir yerdir. Buluntulardan, eskiden yaşayan insanların kullandığı bir tapınım yeri olduğu kanıtlanmış.

29) İncirliin Mağarası

Milas’ta yer alan İncirliin Mağarası, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. Dev sarkıtlar, dikitler, sütunlar ve damlataş havuzları ile kaplı olan mağara, yerli yabancı birçok turist tarafından fazlasıyla rağbet görüyor.
Mağarada; Giriş Bölümü, Yarasa ve Damlataş Galerisi, Havuzlu ve Gösteri Salonu olmak üzere, birbirine bağlı 5 ayrı salon bulunuyor. Farklı bir atmosfer yaşamak isteyenler için mağaraya gitmek, güzel bir deneyim olacak. Tarihi kalıntıları ve doğal çevresi ile sizleri resmen büyüleyecek.

30) Yerküpe Mağarası

Yerküpe Yaylası’nda yer alan Yerküpe Mağarası, oldukça genç bir mağara olarak biliniyor. Eski zamanlarda Yörük çobanları, çoğu ürünü saklamak için bu mağarayı ‘’buzdolabı’’ gibi kullanırmış. Bunun nedenini, şimdi bile gittiğinizde anlayabilirsiniz. Çünkü yaz aylarında hava 38 dereceyken, mağaranın sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer.
Doğal köprü özelliği taşıyan mağara içerisinde; damlataşlar, sarkıtlar ve su havuzlarını görebilirsiniz. Bu doğal yapının yanı sıra, mağaranın üst kısmındaki alanlarda piknik yapabilir ve dinlenebilirsiniz. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan mağaraya, gelmemek için hiçbir sebep yok!

whatsapp ile iletişime geç