HAKKARİ

HAKKARİ
1) Hakkari Kilim Müzesi

Hakkari’nin el sanatı işlerinden meydana gelen kilimlerin sergilendiği müze, bu kültürün yok olmaması adına Hakkari Valiliği tarafınca yürütülen proje kapsamı içerisinde kurulan üç farklı atölyede 170 kız kilim dokuyor. Bu dokunan kilimler ise il dışlarına satılıyor. Sizde burayı ziyaret ederseniz kilimlerden satın alarak bir anı edinebilirsiniz.

2) Cennet Cehennem Vadileri

Hakkari’ye 45 kilometre mesafede yer alan ve dört mevsimi bir arada yaşandığı Cennet Cehennem Vadisi 3 bin 500 rakımdaki doğal güzellikleriyle kendini hayran bırakmayı başarıyor. Bir bölümü yüzlerce yıllık büyük buzullara sarılı olan vadinin bir diğer bölümü ise çiçekler ile süslenmiş harika bir görüntüyü yansıtıyor. Cennetten bir köşeyi andıran bu bölgeyi ziyaret eden doğa severler kamp, kaya tırmanışı, yürüyüşler ve daha pek çok doğa spor için oldukça elverişliyken keşif yapmak içinde bir o kadar heyecan verici.

3) Mergan Vadisi

Yaz aylarının bunaltıcı havasından kaçıp kendinizi atabileceğiniz Mergan Vadisi, yeşilin bin bir tonunu ve buz gibi suyu ile oldukça ideal bir noktadır. Bahar döneminde hayvancılık yapmak için yerel halk buraya sık olarak gelmektedir. Hakkari’ye gelen ziyaretçilerin mutlaka ziyaret ettiği vadi, şehir merkezinden hareketle gerçekleşen turlar ile buraya gelebilir birbirinden güzel fotoğraflar çekilerek keyifli bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.

4) Zap Vadisi

Şehirde en popüler noktalar arasında yer alan Zap Vadisi, aylarca karlar altında gizlenen zirvelerinin tam tersine pek çok mevsimde Akdeniz iklimini andıran mikro iklimi sebebiyle muazzam bir bitki örtüsü ile gözler önüne seriliyor. Zap Vadisi’nde rastlanan bu iklim tipi neticesinde vadide üzümden cennet hurmasına, dut, erik, ceviz ve nara kadar pek çok meyvenin yetiştiği görülmektedir. Özellikle Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali dönemlerine denk gelirseniz vadide yamaç paraşütü, rafting, dağ tırmanışı, off-road, ziblen ve paintball gibi pek çok etkinlik gerçekleştirebilirsiniz.

5) Seyithan Gölü

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde konumlanan Seyithan Gölü, Cilo Dağı’nın en zirve noktasında yer alıyor. Gölün bulunduğu nokta Berçelen Yaylası olarak biliniyor olup şehir merkezine 18 kilometre kadar uzaklıkta bulunuyor. Yaz aylarında yerel halk buraya göç ediyor ve kış aylarına dek burada konaklıyorlar. Son zamanlarda dağcılık ve kayak sporuna elverişli olup kara avcılığı içinde bir o kadar uygundur.

6) Ore Şelalesi

Bölgede mutlaka görmeniz gereken önemli yerler arasında bulunan Ore Şelalesi, yaz dönemlerinde hem yerel halk tarafından hem de misafirler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Serin havası ve buz gibi suyu ile hararetinizi alarak sizleri ferahlatacak. Diğer bir yandan şelaleye giderken rastlayacağınız manzara ve yeşilin güzelliği ile keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.

7) Zap Suyu

İl merkezine 7 kilometre mesafede yer alan Zap Suyu, Hakkari’deki en büyük akarsu olma özelliğini taşımaktadır. Yağmur, kar ve buzul suları beslenen su, ilkbahar ve yaz dönemlerinde fazlalaşır kış dönemlerinde ise azalmaktadır. Uzunluğu 310 kilometre olan Zap Suyu’nun Türkiye sınırları içerisindeki uzunluğu ise 189 kilometredir. Çukurca ilçesinden çıkarak Irak topraklarında devam ederek Dicle Nehri’ne taşınır. Yakın bir noktasında konaklama olmadığından ülkemizin en temiz akar suyudur. Aynı zamanda en hızlı akan su olma özelliğine sahip oluşu nedeniyle de rafting için oldukça elverişlidir.

8) 
Meydan Medresesi

Osmanlılar zamanında şehrin yöneticisi olan İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yapıldığı düşünülen Meydan Medresesi‘nin yapılış tarihi de tam olarak bilinmiyor. Üzerinde bulunan kitabede 1701 yılında yapıldığı belirtilen ve günümüzde merkez ilçesine bağlı Biçer mahallesinde yer alan bu medresenin girişinde Kuran-ı Kerim’den alınan ayetler asılı.

9) Taş Köprü

Şemdinli ilçesine yaklaşık 16 kilometre uzaklıkta bulunan Taş Köprü, Şemdinli deresi üzerinde yer alıyor. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen Taş Köprü, günümüzde şehrin simge yapılarından biri haline geldi. Kelat Sarayını yaptıran Seyyit Mehmet Sıddık tarafından inşa ettirilen köprü, ihtişamlı görünümüyle fotoğraf meraklılarının da gözdesi.

10) Hoşap Kalesi

Hakkari-Van yolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi, bir dönem bölgede yaşayan Urartular tarafından yaptırıldı. Günümüzdeki haline 17. yüzyılda yapılan son onarımlar sonrasında kavuşan bu tarihi yapı, bölgeye gelen ziyaretçilerin uğramadan geçmediği turistik yerler arasında.

11) Peri Bacaları

Kapadokya’nın ünlü doğal oluşumlarından olan Peri Bacaları, Hakkari’nin Yavuzlar köyünde de bulunuyor. Hakkari Kapadokyası ya da Vanadokya olarak da isimlendirilen bu bölge, şehrin görülmeye değer yerleri arasında öne çıkıyor. Kış aylarında kar yağışının ardından masalsı bir görünüm oluşturan bu bölgeye uğramadan Hakkari’den ayrılmayın.

12) Kayme Sarayı

Şemdinli Bağlar Köyü, Nehri’deki eski yerleşim alanlarının kuzey tarafında bulunan Kayme Sarayı kitabelerinden öğrenildiğine göre 1909 - 1911 yıllarında yaptırılmıştır. Kitabelerde isim geçmemekle beraber Seyit Ubeydullah’ın oğlu Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Kayme sarayı iki katlı bir yapı olup, 18,8 x 24 m. ölçülerinde kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Günümüze sarayın yalnızca kuzey ve batı duvarları iyi bir durumda iken doğu ve güney duvarları ise kısmen ayakta kalabilmiştir. Sarayın üst örtüsü tamamen yıkılmıştır.

13) Koç Heykeli

Koç heykelinin Yüksekova ilçe merkezinde bulunması ile beraber onu ilginç kılan yanı, yan yüzlerinde bazı betimlemelerin mevcut olması. Bu betimlemeler içerisinde yüzüne koça binmiş eli kargılı bir adam, onun da arkasında ellerinde yuvarlak nesneler tutan dört adam, üç koç, bir kama ve bir silah yer almakta.

14) Kaya Resimleri

Kent, mağara turizmi açısından da yüksek bir potansiyele sahip.Kaya resimleri 1938’de Cilo-Sat dağlarının Gevarok Vadisi’nde keşfedilmiş. Kaya resimlerinin tarihinin yaklaşık 5000 yıl öncesine ait olduğu düşünülmekte. Güncel olarak 1179 kaya resmi tespit edilmiş. Ancak uzmanlar daha çok sayıda kaya resmine ulaşılabileceğini de belirtiyorlar. Kaya resimlerinin özelliği ise hem açık hava müzesi atmosferi yaratmaları hem de Azerbaycan ve Filistin’de bulunan kaya resimleri ile benzerlik göstermeleri.

15) Hakkâri Konak Kilisesi / Koçanis Kilisesi

Kilisenin iç mekanı iki kısımdan oluşmakta. İlk kısım doğrudan sahın bölümü, ikinci kısım ise bema bölümü olarak adlandırılır. Kilisenin çatısına yakın kısmında sekiz satırlık Nasturi dilinde bir kitabe yer almakta. Kilise cephesinin dışında hem Nasturi kitabesinin altında hem de ortaya yakın kısımda dairesel şekilde iki güneş saati mevcut. Koçanis Kilisesi nerede: Kilise, Hakkâri merkeze 18 km. uzaklıktaki Konak köyünde bulunmakta.

16) Dev Evleri / Dirheler

Yol üstünde, kayalara oyulmuş dev boyutlu yapılar olan Dirheler’in Assur saldırılarını önlemek için yapıldığı düşünülmekte.
Dev evleri nerede: Yüksekova ilçesinin Tirşin Yaylası’nda bulunmaktalar.

17) Hakkari Kaledibi Buluntuları / Hakkari Stelleri

Şehrin tarihine ışık tutacak nitelikte önemli olan buluntular, insan figürleri işlenmiş 13 mezar taşından oluşmakta.

18) Zeynel Bey Medresesi

Kentin en eski medresesi olan Zeynel Bey Medresesi, 16. yüzyılın ikinci yarısında Hakkari Beyleri’nden Zeynel Bey tarafından yaptırılmış. Medrese, o dönemin en önemli eğitim kurumları arasında yer almaktaymış. Doğu Anadolu turu için yola çıktıysanız, Şırnak gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz


Resimler


whatsapp ile iletişime geç