ERZİNCAN

ERZİNCAN
1) Girlevik Şelalesi

Çağlayan beldesinde bulunan Girlevik Şelalesi Türkiye’nin en büyük şelalelerinden birisi. Şelale dağlardan gelen suları üç ayrı katta, üç ayrı şelale gibi aşağı indirmektedir. Ancak uzaktan bakınca bu güzelliği tam olarak görmek mümkün olabilmektedir. Şelale hafta sonları piknik yapmak ve sitres atmak için bire bir. Erzincan şehir merkezine 35 km uzaklıktadır.

2) Ekşisu

Erzincan’dan Erzurum istikametine doğru giderken yolun sol tarafında yani kuzey yönde çok önemli sulak alanlardan birisi olan Ekşisu Sazlığı bulunmaktadır. Bu sazlık bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmanın yanı başında sodalı su kaynağını da bağrından fışkırtarak şehrin ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Sazlığın bir kısmı mesire alanı olarak ayrılmış olup burada piknik yaparken çeşmelerden devamlı akan sodalı suyu doyasıya içmek mümkün. Go-kart pisti, su bisikleti havuzu, aile restaurantı, şifalı kaplıcaları bulunan ekşisu erzincana 10 km uzaklıktadır.

3) Mamahatun Kervansarayı, Hamamı ve Türbesi

Yapım kitabesi bulunmayan kervansarayın 12. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kervansarayın hemen yanında tarihi hamam bulunmakta ve hizmet vermektedir. Tercan'da bulunan Mamahatun Kervansarayı Erzincana 92 Km uzaklıktadır.

4) Abrenk (Vank) Kilisesi ve Dikitleri

Burası Anadolu’nun en sağlam Ermeni manastırlarından biri, ancak pek bilinmiyor. Surp Davit (Abrank) Ermeni Manastırı, Tercan’ın Üçpınar köyü yakınlarında, Vank Dağı’nda yer almaktadır. Manastırın üstündeki tepede etrafı duvarlarla çevrili bir şapel ve onun biraz uzağında da ikisi ayakta duran biri de yere devrilmiş, üç dikit
var.

5) Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri'nin Mimari Özellikleri - kemaliye, eğin, egin, evleri, doğa, outdoor, rafting, kemaliye, firat, erzincan, Dernek, haber, ajansı, türkü, türküleri, Kemaliye Egin Türkileri, Şiirleri, Manileri, Tarihi Evleri, kemaliye egin eğin kemaliye kemaliye ev kemaliye ev eğin egin erzincan kemaliye eğin egin erzincan kemaliye eğin, egin, erzincan, kemaliye

6) Karanlık Kanyon

Erzincanın Kemaliye ilçesinde bulunan kanyon Türkiye'nin en büyük kanyonlarından birisi. Kanyonda Base Jump, Kano ve Rafting etkinlikleri düzenlenmektedir.

7) Acemoğlu Boğazı

Karanlık kanyonun küçük bir hali olan Acemoğlu Boğazı Erzincan-Kemah karayolu üzerinde bulunmaktadır.

8) Ergan Dağı

Avrupadaki sayılı pistlerden birisi olan ve 2012 yılında faaliyete giren Ergan Dağı Kayak Tesislerinde ailenizle çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ergan dağına ulaşımda da sorun yaşanmamaktadır, hem ulaşımı kolay hemde pisti harika..

9) Esentepe

Erzincan'ın kuzeyinde bulunan ve Erzincan'a kuşbakışı manzarasıyla bilinen tepede semaver çayı içerek Erzincan'ı izlemeden dönmeyin...

10) 
Sultan Melik Türbesi

1071-1228’de yöreye egemen olan Mengücük Beyliği dönemine aittir.Kemah’ın kuzey batısındaki ,kayalık platform üzerinde yapılmıştır. Halk arasında Sultan Melek olarak adlandırılan türbede,Mengücek beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik’in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır. Türbe sekizgen bir plan üzerinde altlı üstlü inşa edilmiş olup,üst kesimin iç kısmında köşeler belirsizleşerek yuvarlak halde horasan sıvayla kaplanmış ve bir kubbe tarzını almıştır.

11) Altıntepe

Altıntepe, Erzincan'ın Üzümlü ilçesi sınırlarında Urartu, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış eski bir yerleşim yeridir. Urartu döneminde kurulan yerleşim yerinde halen arkeolojik kazılar sürdürülmektedir.

12) Yedi Göller

Erzincan ile Çayırlı arasındaki Keşiş Dağları’nın zirvesinde bulunan Yedi Göller, bölgeye gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor.3 bin 500 metre yükseklikte bulunan Esence Tepesi yakınlarında yer alan Yedi Göller, bölgeye gelen dağcıların kamp yapmak için tercih ettiği yerlerin başında bulunuyor.İki ulaşım yolunun olduğu Yedi Göller bölgesini özellikle temmuz ve ağustos aylarında çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

13) Otlukbeli Gölü

Otlukbeli ilçesine 6 km. uzaklıkta tarihi Otlukbeli savaşının yapıldığı alanda bulunmaktadır. Göl, travertenli olup bu gölün jeolojik oluşumu günümüzde de devam etmektedir.

14) Terzibaba Camii

Türkiye’de mimari olarak eşine rastlamanın mümkün olmadığı Terzibaba Camii. Yaklaşık 3.000 m² alana ve yaklaşık 44 m. açıklığa sahip, kubbe formunda bir yapı olan Erzincan Terzi Baba Camii, 4.000 kişinin ibadet edebildiği alanıyla, ülkemizdeki modern mimari örneği camilerden biridir. Yapımı 2002 yılında tamamlanmıştır.

15) Cimin Üzümü Bağları

Türkiye'nin patentli tek üzümü olan Cimin Üzümü Erzincan'a 20 km uzaklıkta bulunan Üzümlü ilçesi ve çevre köylerinde yetişmektedir. Üzümün iri siyah taneleri ve 3 kg'yi geçen salkımları da bulunmaktadır.

16) 
Aygır Gölü

Erzincan’da keşfedilmesi gereken önemli yerlerin başında bulunan Aygır Gölü, Üzümlü ilçesinde konumlanıyor. Şehir merkezine 45 kilometre mesafede yer alan gölün önemli özelliğinden biri de; Türkiye’nin en büyük krater göllerinden biri olmasıdır. Turizm yönünden oldukça önemli bir yer olmanın yanında göl ve çevresinde kamp ve kaya inişleri gerçekleştirilmekte. Göl içerisinde bot gezisi ve dağ yürüyüşü gibi aktiviteleri yapma imkanına sahipsiniz. Tüm güzelliğini gözler önüne seren Aygır Gölü’ne gitmişken ilçede yer alan Altıntepe Ören Yeri’ni de ziyaret edebilirsiniz.

17) Köroğlu Mağarası

Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Altköy mevkiinde konumlanan Köroğlu Mağarası’na ulaşım kolay olmakla birlikte, mağaraya taş merdivenlerle çıkılıyor. İçinde kesilmiş taşlarla yapılan oturma bankları mevut olan mağara adını Köroğlu’nun kır atına ait olduğu düşünülen mağara içindeki izlerden almıştır. Oluşumların ilginçliği keşif yapmayı sevenler için ideal bir noktadır.

18) Abrenk Kilisesi

Erzincan’ı gizemi kulan Abrenk Kilisesi, şehrin Tercen ilçesinde yer alıyor olup Üçpınar Köyü sınırlarında konumlanıyor. Kilise mimari açıdan oldukça göz alıcı olup kilisede bulunan kitabede inşa tarihi 1854 olarak belirtilmiştir. Yapımında kullanılan taş işlemeleri ilgi çekici durumda olan kiliseye bir şapel ve 12. yüzyıla dayanan dikili taşlar eşlik etmektedir. Anadolu’nun sapa sağlam ayakta kalan Ermeni manastırlarından biri olan Abrenk Kilisesi, her ne kadar güzelliği ile dikkat çekse de bakımsız kalması sebebiyle koruma altına alınması gerekmektedir.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç