ÇORUM

ÇORUM
1) Hattuşaş Antik Kenti

Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu tarihinde seneler boyu önemli bir merkez olarak kalmıştır. Çorum’un Boğazkale ilçesine 4 kilometre mesafede yer alan kent tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için geniş bir alana yayılmış durumdadır. M.Ö. 17.yy ve 13.yy tarihleri arasında başkent olduğu dönem en yüksek zamanlarını yaşamıştır.
Kentte 1834 yılında yapılan ilk kazı çalışmalarının neticesinde dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada ulaşılmıştır. Günümüzde siz ziyaretçilerine açık olan kent oldukça geniş bir alana yayıldığı için bölümlere ayrılmış durumdadır. Yukarı şehir olarak adlandırılan kısımda tapınaklar ve kutsal yapılar yer alırken şehirdeki önemli sayılan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı burada yer almaktadır. Ayrıca Kentteki en eski yerleşim alanının büyük Kale ve çevresi olduğu bilinen bilgiler arasındadır.
Kentte elde edilen yazılı kayıtlara göre Hitti Kralı’nın Anitta olduğu bilinmektedir. Bu önemli şehrin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ise 1986 senesine kadar uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 400 sene Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan bu yer yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.

2) Çorum Kalesi

Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuş Çorum Kalesi, il merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Kalenin ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir bilgiye sahip olunamamış olup tipik bir Selçuklu mimarisi özelliklerine rastlanmaktadır. Kaleye ait yazılı belgeler M.S. 1577’ye tarihlenmiş olup Bizans Dönemi’ne ait olduğu varsayılmaktadır. Evliya Çelebi ise bu yapının Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edildiğinden bahsetmektedir. Yapımında kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taş kullanıldığı görülmektedir. İçerisinde yer alan bir adet cami ve 42 konut hala varlığını korumaktadır. Şehirdeki en eski yapıları arasında yerini alan Çorum Kalesi, gezmesi en keyifli noktalardan biridir.

3) Çorum Saat Kulesi

Kulenin kitabesinden elde edilen bilgilere göre yapımı 1896 senesine dayanıyor olup, İstanbul‘da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan saat kulesi Çorum’un merkezinde bulunmaktadır. Çorum Saat Kulesi’nin yüksekliği 27,50 metre kadar olup Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştirmektedir. Görüntüsü bir minareyi andıran saat kulesi bir Osmanlı dönemi eseridir. Sarı renkte kesme kum taşı kullanılarak yapılan yapı sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir papuçla gövdeye geçilmektedir. Üzeri kurşun kubbe ile örtülmüş olup dört bir yanında saatler bulunmaktadır.

4)  Ali Paşa Hamamı


Çorum Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan Ali Paşa Hamamı, şehirde bulunan en büyük hamam olma özelliğini taşımaktadır. Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa tarafından 1573 senesinde yapılan hamam, yapıldığı tarihten 1943 senesine kadar vakıflar teşkilatınca işletilmiştir. Sonrasında vakıflar tarafından satışa çıkartılmış olup Hüseyin Samsunlu tarafından satın alınmış ve 2005 senesine dek kendileri işletmişlerdir. Onarım çalışmaları yapılarak 2008’de hizmete açılmıştır.

5) Paşa Hamamı

1487 senesinde Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılmış olan hamam, çifte hamam planında yapılmış olup Osmanlı hamam mimarisi etkileri görülmektedir. Birbirine simetrik olan kadınlar ve erkekler bölümleri günümüze kendine has şeklini koruyarak ulaşmıştır. Soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen Paşa Hamamı’nın her bir bölümünün üzeri kiremit kaplı kubbelerle örtülmüş ve duvarları kaba yontma taş ve moloz taşla örülmüştür. Kunduzhan Mahallesi Çarşı içerisinde konumlanan hamamın onarım çalışmaları 2008 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

6) Güpür Hamamı

Üçtutlar Mahallesi’nde bulunan Güpür Hamamı, Osmanlı Dönemi mimarisi örneklerinden biri olup 1436 yılında inşa ettirilmiştir. Kadınlar ve erkekler bölümü olarak iki kısımdan meydana gelen hamama kadınlar bölümü 1960 yılında eklenmiştir. Soyunmalık ve sıcaklık kısımlarından meydana gelen Güpür’de erkek bölümünde ise; soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve iki halvetten meydana gelmektedir

7) İncesu Kanyonu

Halk arasında Uzungeçit adı verilen İncesu Kanyonu 12 kilometre uzunluğunda olup rafting ve diğer doğa sporlarının yanında trekking severlerin de çok seveceği yerler arasına girmektedir. İki yanından kayalar ve bu kayaların üzerine Helenistik döneme ait duvar kabartmaları, su sarnıçları ve hatıl oyuklar mevcuttur. Kanyondan içeriye doğru 1 kilometre kadar ilerlediğinizde 1 buçuk metre uzunluğunda Kybele kabartmas’nı göreceksiniz. Taht üzerine oturmuş , sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıçayı tasvir eder. Bu kabartma Anadolu’daki diğer Helenistik kabartmalar arasındaki en büyüğüdür.

8) Karaca Yaylası

Karaca Yaylası’nın alt yapı çalışmaları büyük bir ölçüde tamamlanmış olup kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Bunun yanında il veya ilçe merkezlerinde konakla imkanınız da bulunuyor. Yaylada trekking etkinliklerini gerçekleştirebileceğiniz parkurlar Karaca Yaylası’ndan başlamakta, Çiçekli Düz Tepesi ve Cinci Tepe mevkinden geçtikten sonra Köklen Mesire yerinde son bulmaktadır. 15 kilometre uzunluğundaki parkur ormanlık bir alandan meydana geliyor.

9) Delice Nehri

Kızılırmak Nehri’ni besleyen önemli su kaynaklarından biri Delice Nehri, Çorum’un Sungurlu ilçesinde konumlanıyor. Yağmurun yoğun olduğu zamanlarda Kızılırmak Nehri ile birlikte taşma haberleriyle gündeme gelen nehir, bahar aylarında muhteşem manzarası ile gelenlere görsel şölen yaratıyor.

10) Çatak Tabiat Parkı

Çorum’a 22 kilometre uzaklıkta yer alan Çatak Tabiat Parkı, yerel halk tarafından en sık gidilen benzersiz güzelliğe sahip bir mesire alanıdır. Rahat ulaşımı sayesinde ise oldukça önemli bir yere sahip. Toplamda 387,5 hektarlık bölümü 1984 yılında ayrılmış olup bölgedeki hakim ağaç türü karaçam ve nadirde olsa sarıçam görülmektedir. Bünyesinde tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik gibi hayvanlar barınıyor. Huzur veren atmosferi ile yürüyüş yapmak için en ideal noktalardan birini oluşturuyor. İlk olarak Çalyayla Köyüne giden yol ayrımından başlamakta ve Alagöz Yaylasında sona ermektedir. İkinci olarak ise Alagöz Yaylasından başlayarak geldiğimiz yönde 3 kilometre yürüdükten sonra Çatak Tabiat Parkına dönüp 2 kilometre daha yürüyerek Çatak Tabiat Parkı Mesire alanında sona erdirilmektedir.

11) Obruk Barajı

Enerji üretim gayesiyle kurulan Obruk Barajı, sahip olduğu biyolojik çeşitliliği ile dikkat çekiyor olup günümüzde pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Baraj gölünün etrafında piknik yapabileceğiniz ve harika manzara fotoğrafları çekebileceğiniz noktalar mevcut. Öte yandan barajı her sene binlerce kuş çeşidi ziyaret ediyor. Eğer bir doğa severseniz buranın bir hayli ilginizi çekeceğine inanıyorum.

12) Gölpınar Hitit Barajı

Alacahöyük’te bulunan Hitit Gölpınar Barajı, belediye tarafınca farklı çevre düzenlemeleri ile peyzaj yönünden yapılan çalışmalar sonucu oldukça muazzam bir gezi noktasına dönüşmüştür. İçinde sergi alanlarından, yöresel ürün satış noktaların ve hediyelik eşya satışı alanlarına kadar pek çok yer mevcut. Bitkilendirmeler ile Hitit ormanı ve Hitit usulü tarım alanları yapılıyor. Çorum ziyaretinizde listenize dahil etmeniz gereken önemli bir yer.

13) Karayanık Şelalesi

İskilip ilçesinin Sorkun Köyünde bulunan Karayanık Şelalesi, köylüler tarafından Fındıklı Deresi olarak adlandırılıyor olup birbirinden farklı şelalelerin küçük bir gölete akıp ardından diğer şelalelere suları göndermesiyle meydana geliyor.

14)  Kızılcaoluk Şelalesi

Kargı ilçesinin Başköy yakınlarında yer alan şelale, sonbahar aylarında büründüğü görüntüsü ile büyülerken bazen sis bulutlarının altındaki gizemli havaya dönüşmektedir. Huzuru yakalamanın peşindeyseniz Kargı Tatil Köyü’ne yakın noktada yer alan Kızılcaoluk Şelalesi’ni ziyaret ederek dünyadan bir kaç saatliğine uzaklaşabilirsiniz.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç