BİTLİS
1) Tarihi Bitlis Evleri
Tarihi Bitlis Evleri, kültürel ve mimari geziler yapmayı sevenler için ideal. Bitlis’in kültürel dokusunu ve yaşanmışlığını en güzel hissedebileceğiniz yerlerden birisi olan tarihi taş evler, şehirde görülmesi gereken noktaların başında geliyor. Mimari yapısıyla ilgi çeken evler, basamak şekliyle labirenti andıran bir yerleşim düzeniyle inşa edilmiş.Bitlis’in şehir merkezinde yaşam biçimi değişmeye başlamış olsa da, özellikle de köylerinde tarihi mimari konutlar hala yaşamını sürdürüyor. Yakın zamanda restore çalışmalarının başlayacağı tarihi evleri, kesme taş yapısı ve avlularıyla Bitlis gezinizde mutlaka görmeniz gerekiyor.
2) Bitlis Çarşısı
Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde bahsettiği, 20 bin dükkanın yer aldığını dile getirdiği Bitlis çarşısı işte burası. Eski tarihlerde daha kalabalık ve aktif bir pazar hayatı olduğu bilinen Bitlis çarşısı, günümüzde o kadar kalabalık ve hareketli olmasa da, şehre gelenlerin mutlaka uğradığı bir yer. Kalenin surlarının alt kısmındaki dükkanların dışında çay bahçesi ve sokak tezgahlarına da ev sahipliği yapıyor.
3) Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis şehir merkezinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Etnografya Müzesi, 2005 yılından bu yana hem Bitlislilere hem de şehre gelen misafirlere hizmet vermeye devam ediyor. Etnografya Müzesi’nde Bitlis’in tarihine, kültürüne, geleneklerine, göreneklerine ve yaşayış şekline dair değerli eserler sergileniyor. Müzede, demir işçiliğinden, halı dokumacılığına, körükçülükten bastonculuğa, yöresel el sanatlarından, tarihi bulgu ve belgelere kadar pek çok parça teşhir ediliyor.
4) Bitlis Kayak Merkezi
Çirtkaya Kayak Merkezi olarak da bilinen Bitlis’in en meşhur kayak merkezi, Bitlis’in şehir merkezinde yer alıyor. Bulunduğu konum nedeniyle şehirdekilerin sık sık ziyaret ettiği kayak merkezi, içerisinde yer alan kademeli parkurlar ve kar teleferiğiyle tam bir kayak tesisi.
5) Tatvan Kayak Merkezi
Bitlis’in şehir merkezine yarım saatlik mesafede bulunan Tatvan ilçesi sınırlarında yer alan Tatvan Nemrut Kayak Merkezi, ilçeye 1,5 km gibi oldukça kısa bir uzaklıkta bulunuyor.
6) Adilcevaz Sahili
Bitlis’in en güzel yaz turizmi noktası olarak karşımıza çıkan Adilcevaz Sahili, Bitlis’in şehir merkezine 90 km mesafede yer alan Adilcevaz ilçesinde yer alıyor. Van Gölü’nde en uzun kıyısı bulunan ilçe olan Adilcevaz, Bitlislilerin ve Muş, Diyarbakır gibi komşu illerde yer alanların ziyaret ettiği harika bir sahile sahip.Özellikle de yaz aylarında masmavi suyuyla dikkat çeken göl, yazın sıcaktan bunalanlar için sodalı ve serin yapısıyla serinlemek için en güzel alternatiflerden biri oluyor. Yaz aylarında özellikle de haftasonu yer bulunmakta zorlanılan sahil, su sporları için de oldukça uygun bir ortam sunuyor.
7) Nemrut Gölü
Türkiye’nin doğa harikası varlıklarına sahip şehirlerinden biri olan Bitlis’i ziyaret ettiğinizde, mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Nemrut Gölü yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel göllerinden biri olan göl, ismini M.Ö 2100 yılında bölgede hüküm süren Babil Hükümdarı Nemrut’tan alıyor. Oldukça etkileyici bir volkanik krater olan göl, 2 bin 250 rakımda yer alıyor. Bitlis’in Tatvan ilçesine 15 km mesafede yer alan göl, 13 kilometrekare genişliği ve 155 metre derinliğe sahip.Ülkemizde tanıtımı çok fazla yapılmasa da, doğa tutkunlarının bir kere de olsa mutlaka görmeye çalıştığı göl, her yıl mevsim fark etmeden ziyaretçilerini ağırlıyor. Sıcak ve soğuk iki ayrı gölün bulunduğu arazide, gölün çevresinde yer alan buhar bacasından, buz mağarasına kadar birçok noktayı ziyaret edebilirsiniz. Burası volkanik bir arazi olduğu için toprak oldukça verimli. Bu nedenle bitki çeşitliliği de bölgede oldukça yoğun.
8) Aygır Gölü
Bitlis’in doğa harikası göllerinden bir diğeri de, Bitlis şehir merkezine 1 saatlik mesafede bulunan Adilcevaz ilçesinde yer alıyor. Van Gölü kenarında yer alan Adilcevaz’ın arkasında yer alan Süphan Dağı’nın eteğindeki göl, ilçeye 10 km kadar yakın bir mesafede. Oldukça kolay ulaşılabilir bir noktada ve temiz bir yol üzerinde yer alan göle, aracınızla kolaylıkla gidebilirsiniz. Bitlis’in volkanik oluşum göllerinden biri olan Aygır Gölü, sodalı göl olarak da biliniyor.
9) Arin Gölü (Sodalı Göl)
Bitlis’te yer alan bir diğer göl de, şehrin Adilcevaz ilçesinde yer alan Arin Gölü. Kuş cenneti olarak da kabul edilen göl, Van Gölü’nün hemen arka kısmında, Süphan Dağı’nın eteğinde yer alıyor. Van Gölü’nün 5 metre daha yüksek olduğu zamanlardan kalma olduğu tahmin edilen bu göl, bölgenin önemli göllerinden birisi.Adilcevaz ilçesinden kolayca ulaşabileceğiniz göle, kuş cenneti denmesinin nedeni ise 200’e yakın birbirinden güzel kuşa yaşam alanı oluşturması. Boz ördekten, Dikkuyruk cinsine kadar pek çok kuş türünü gözlemleyebileceğiniz gölde, balık tutabilir, doğanın güzelliğine bir kez daha hayran kalabilirsiniz.
10) Nazik Gölü
Bitlis geziniz sırasında görmeniz gereken göllerden Nazik Gölü, Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alıyor. İlçeye 30 km mesafede bulunan göl, Van Gölü’nün 25 km gerisinde karşımıza çıkıyor. 30 km2lik alanıyla balıkçıların ilgi odağı olan göl, amatör balıkçıların ve doğa gezginlerinin de uğrak noktalarından biri. Yaklaşık 40-50 metre derinliğe sahip olan göle gittiğinizde, gölün üzerinde gezen balıkçı kayıklarını görebilirsiniz.
11) Nemrut Dağı
Şehrin en ünlü dağı olan Nemrut Dağı, genellikle Adıyaman’da yer alan tarihi Kommagene kalıntılarının bulunduğu Nemrut Dağı ile karıştırılıyor. 2 bin 948 metre yükseklikte bulunan dağ, doğa manzarasının en harika göründüğü yerlerden biri. Şehirde yer alan çoğu dağ gibi, Nemrut Dağı’da dağ sporları turizmi için tam bir doğal parkur.