BİNGÖL

BİNGÖL
1)  Kös Kaplıcaları

Gittiğiniz bir şehirde termal turizm noktalarını da ziyaret etmeyi sevenlerdenseniz, listemizde yer alan Kös Kaplıcaları’na Karlıova-Bingöl karayolundan 20 km gittikten sonra kaplıcalara ulaşabiliyorsunuz.Yaz kış fark etmeden yılın her döneminde ziyaretçileri ağırlayan Kös Kaplıcaları, maden suyu özelliğine de sahip olduğu için hem içilebiliyor, hem de duşta kullanılarak romatizma ve kadın hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa şifa olabiliyor.

2) Hesarek Kayak Merkezi

Bingöl’ün sevilen kış turizmi noktalarından olan Hesarek Kayak Merkezi, şehir merkezine sadece 34 km mesafede yer alıyor. Kayak merkezine çıkan yol gelen misafirler için açık tutulmaya çalışıldığından araçla ulaşabiliyorsunuz. 2500 rakımda bulunan kayak merkezi, yaklaşık 1600 metre uzunluktaki kayak pistiyle kayak severlerin ilgisini çekiyor. Özellikle hafta sonu ziyaretçi sayısının arttığı kayak merkezinde çok gelişmiş olmasa da, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir tesis yer alıyor.

3) Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi

Şehir merkezine yakın olduğu için kış aylarında sık sık ziyaret edilen kayak merkezi, Bingöl ana yolunun üzerinde yer aldığı için kolayca ulaşabiliyorsunuz. Şehir merkezinden kalkan otobüslerle de gidebileceğiniz kayak merkezinde yemek yiyebileceğiniz restorandan, konaklayabileceğiniz bir otele kadar pek çok tesis imkanı bulunuyor.

4) Kale Tepesi (Gün Doğumu Manzarası)

Bingöl’e geldiğinizde mutlaka tanık olmanız gereken meşhur bir etkinlik ise güneşin doğuşu. Türkiye’de güneşin doğuşunun en güzel gözüktüğü şehirlerden biri olan Bingöl, aynı zamanda Karlıova ilçesinde festivallere de sebep olmuş. Bingöl’ün dağlarında yer alan Kale Tepesi adlı noktadan her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında en güzel halini alan güneş, sırf bu manzarayı görmek için şehir dışından gelen ziyaretçileri de ağırlıyor.

5) Kanireş Barajı

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde yer alan Kanireş Barajı, Bingöl’ün şehir merkezine 1 saatlik mesafede yer alıyor. İlçeye ise 10 dakika gibi yakın bir mesafede bulunuyor. Çoğu şehirde yer alan barajlarda olduğu gibi Kanireş Barajı da bölge halkının mesire alanı olarak kullandığı bir yer. Kanireş Barajı bu konuda çok fazla bir ziyaretçiye ve mesire alanına sahip değil, ancak baraja geldiğinizde kendi amatör oltanızı getirerek balık tutabilir, sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

6) Çır Şelalesi

Bingöl’ün en meşhur şelalesi olarak karşımıza çıkan Çır Şelalesi, Bingöl’ün merkezine bağlı olan Ilıca Bucağı Uzundere Köyü’nde yer alıyor. İçinden aktığı büyük çır taşından ismini alan şelale, 50 metreden dökülen heybetli görüntüsü ve etkileyici gür sesiyle doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor.
Bingöl ana yolundan yaklaşık 10 kilometrelik bir araç tırmanışı sonrasında kolayca ulaşabileceğiniz şelale, oldukça rahat bir yola sahip. Yolda tek dikkat etmeniz gereken, heyelan riski nedeniyle yola taş parçalarının düşebilmesi.

7) Buban Bacaları

Bingöl’ün Peri Bacalar’ı olarak bilinen Buban Bacaları, şehirde yer alan önemli doğal güzelliklerden. Doğal iklim olaylarından etkilenerek taşınan ve aşınan taşlarla oluşan bacalar, Bingöl’ün Oğuldere Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bacaların ne zaman oluştuğu net olarak bilinmiyor, ancak sel sularının ve rüzgarların bacaların oluşumuna neden olduğu bilinenler arasında.

8) Yüzen Adalar Tabiat Anıtı

Bingöl’ün meşhur gezi noktalarından biri olan Yüzen Ada, şehre gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği doğal bir güzellik. Bingöl’ün Solhan ilçesinde yer alan Hazarşah Köyü’ndeki bu doğa harikası, köyün yerlileri tarafından keşfedilmiş. Şehir merkezine 45 km mesafede yer alan adalara, ilçeye geldiğinizde 4,5 km sonra ulaşabiliyorsunuz.
Doğanın oluşturabileceği manzaralara en güzel örneklerden biri olan bu küçücük adacıklar, 300 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Gölün üzerinde yer alan küçük adacıkların karaya herhangi bir bağlantısı olmadığı için Yüzen Ada olarak adlandırılmış.

9) Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası

Listemizde yerini alan Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası, şehrin Çiçektepe Köyü’nde yer alıyor. Sivri Dağı’nın eteğinde yer alan mağara, şehre gelen doğa keşifçilerinin mutlaka uğradığı yerlerden biri. Oldukça eğimli bir arazide yer alan mağaranın içinde ise, iki oda, yemlik ve çocuk beşiği gibi yapılar yer alıyor.

10) Zağ Mağarası

Bingöl’e geldiğinizde gezebileceğiniz mağaralardan bir diğeri de şehrin meşhur mağazalarından Zağ Mağarası. Şehirde yer alan en etkileyici mağaralardan biri olan Zağ Mağarası, Gökçeli Köyü yakınlarında yer alıyor. Güzel bir doğa yürüyüşü sonrası ulaşabileceğiniz mağaraya çıkarken oldukça dik kayalıkları tırmanmanız da gerekiyor. Murat Nehri manzarasına sahip olan mağara, yaklaşık 300 metre yükseklikte yer alıyor. Üç kattan oluşan mağara devasa bir yapı desek yanlış olmaz.

11) Kalkanlı Mağarası

Bingöl gezilecek yerler listemizin son mağarası da şehrin Yayladere ilçesi sınırlarında bulunan Kalkanlı Köyü’ndeki Kalkanlı Mağarası. İlçe merkezine yarım saatlik mesafede yer alan mağara, kendisiyle aynı ismi taşıyan şelalenin olduğu bölgede yer alıyor. Aslında Kalkanlı Mağarası bir mağaralar zinciri. Kalkanlı Şelalesi’nin çevresinde yer alan mağaralara bu isim verilmiş. Şelalenin bulunduğu alana geldiğinizde çevresinde yer alan büyüklü küçüklü pek çok mağarayı ziyaret edebilirsiniz

Resimler


whatsapp ile iletişime geç