BİLECİK

BİLECİK
1) Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik denildiğinde akla ilk gelen yer, hiç şüphesiz Şeyh Edebali Türbesi’dir; zira söz konusu türbe şehirle neredeyse özdeşleşmiştir. Dolayısıyla Bilecik gezilecek yerler listesindeki ilk durağımız: Şeyh Edebali Türbesi! Ahilik geleneğinde yetişen ve bir Ahi şeyhi olan Edebali (1206 – 1326), İslam ilahiyatçısı, din bilgini olarak Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarına damgasını vurmuştur.
Şeyh Edebali, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi‘nin kayın babası ve akıl hocasıdır. Bundan ötürü Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu sayılmaktadır.Bilecik’in fethiyle birlikte, ölümünden sonra buraya defnedilen Şeyh Edebali’nin türbesi hem Türklük geleneği hem de Müslümanlık için oldukça değerlidir. Şeyh Edebali’ye ait olan türbenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte; Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Şeyh Edebali Türbesi’nde kendisi dışında, yine kendi neslinden olduğu düşünülen altısı büyük, dördü küçük toplam on kişiye ait kabir daha bulunmaktadır. Türbe genel anlamda Sanduka odasıyla birlikte toplam üç odadan oluşmaktadır.
Türbenin hemen yanında Osman Gazi’nin eşi Bala Hatun’un ve annesinin mezarlarının yer aldığı küçük bir türbe daha yer almaktadır. Kesin olmamakla birlikte; her iki türbenin yapılış tarihinin birbirine çok yakın olduğu ön görülmektedir. Türbenin bulunduğu alan içerisinde ayrıca yiyecek ve içecek hizmeti sunan çay bahçesi, hediyelik eşya stantları ve wc alanları bulunmaktadır.
Bunların yanı sıra türbenin hemen dışında Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi ve 16. Türk İmparatorluğu olan Osmanlı İmparatorluğu’nda hüküm sürmüş 36 padişahın hayatını ve yapmış oldukları eserleri anlatan bir açık hava müzesi yer almaktadır.

2) Bilecik Müzesi

Bilecik’in şehir merkezinde yer alan müze, ilk olarak 1874 yılında jandarma binası olarak kullanılması için iki katlı bir yapı olarak inşa edilmiş. Daha sonradan 1921 yılında yaşanan Yunanistan‘ın işgali nedeniyle istila edilen ve tamamen yıkılan yapı, Kurtuluş Savaşı sonrasında aynı temel üzerine yeniden yapılmış. Yine iki kat olarak inşa edilen bina, alt katı hapishane, üst katı ise adliye olarak uzun yıllar hizmet vermiş. İçerisinde oda, koğuş, hücre, ambar ve hamamın yer aldığı yapıda, iki ayrı avlu da yer alıyor. Avlulardan birisi sanıklar, birisi ise hükümlülere verilmiş. Kurtuluş Savaşı’ndan 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılan bina, 1996 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesiyle birlikte restore edilerek 2007 yılında müze olarak hizmete açılmış.

3) Yaşayan Kent Müzesi

Bilecik’in yeni müzelerinden biri olan Yaşayan Kent Müzesi, şehirde en çok ilgi çeken gezi noktalarından ve Bilecik gezilecek yerler deyince aklımıza ilk gelenler arasında. Bilecik’in tarihi dokusunu, gelenek ve göreneklerini anlayabilmek, kültürel dokusunu hissedebilmek için en uygun yer olan müze, Kültür Bakanlığı tarafından 2017 yılında hizmete açılmışAtatürk Bulvarı üzerinde yer alan müze, iki katlı bir yapının içerisine kurulmuş. Çok kolay bir ulaşıma sahip olmasıyla da sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle, şehir merkezinden kalkan otobüslerle ya da güzel bir yürüyüş yaparak ulaşmanız mümkün.

4)Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik’te gezebileceğiniz, şehri daha yakından tanımanızı sağlayacak müzelerden birisi de Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen bina, tarihi verilere göre 1900’lü yıllarda inşa edilmiş. Memiş Ağa tarafından yapıldığı düşünülen bina, yapıldığı ilk yıllarda sargı evi olarak kullanılmış. Harika bir ahşap işçiliğe sahip olan yapı, kemerli kapıları ve pencere pervazlarıyla da oldukça dikkat çekiyor.Tam bir eski Osmanlı evi mimari özelliklerini gösteren bina 2001 yılında müze olarak hizmete açılmış. İçerisinde şehirde yaşamış olan Yörüklerin kültürel simge ve motiflerinden, pek çok tarihi esere kadar önemli eşyaların sergilendiği müzeyi, Söğüt ilçesine geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

5) Küçükelmalı Tabiat Parkı

Bilecik’e geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken doğal güzelliklerden birisi, Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde yer alan Küçükelmalı Tabiat Parkı. Bozcaarmut Göleti’ne giden yol üzerinde kalan tabiat parkı, aynı zamanda yılda ortalama 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen oldukça güzel bir mesire alanı. İçerisinde piknik masalarından, mangal barbekülerine kadar piknikte ihtiyacınız olabilecek sosyal ihtiyaçlara ve lavaboya sahip olan tabiat parkında, çocuklarınız parkta oynarken, siz de doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Tabiat parkının içerisinde yer alan 3,5 km uzunluğundaki gölde yürümek de oldukça keyifli bir alternatif olacaktır.

6)Pelitözü Gölpark

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, 1980’li yıllarda sulama amaçlı yapılan gölet, ağaçlarla zenginleştirilerek bir doğa harikası oldu. Ayrıca Pelitözü Gölpark’ı, şehir merkezine sadece 7 km uzaklıkta olması sayesinde de herkes tarafından çok sık ziyaret ediliyor.Gölde ve çevresinde yapacağınız o kadar çok aktivite var ki… Neredeyse her şey düşünülmüş! Burada; çadır kurabilir, piknik ve mangal yapabilir, yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilir ve daha yapılacak pek çok şey bulabilirsiniz.

7) Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi

Bilecik gezilecek yerler listesindeki en önemli duraklarımızdan bir diğeri de Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi! Bir şehre geldiğinizde keyifli vakit geçirebileceğiniz alanlardan birisi de şehrin kültür merkezleri oluyor. Şehir merkezinde yer alan kültür merkezi, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından inşa edilmiş.İçerisinde sinema ve tiyatro salonundan, çok amaçlı sergi salonuna, 650 kişilik konferans salonundan, oldukça geniş bir terasa kadar pek çok sosyal alan bulunuyor. Konserden, sergiye, şehirde gerçekleşecek kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan kültür merkezini, etkinlikleri takip ederek ziyaret edebilir, verimli bir Bilecik gezisi gerçekleştirebilirsiniz

8)  Bilecik Açık Hava Tiyatrosu

Bilecik’e geldiğinizde keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden birisi de Bilecik Açık Hava Tiyatrosu. Listemizin üst maddelerinde bahsettiğimiz Pelitözü Göleti içinde yer alan tiyatro, şehrin simgelerinden biri haline gelmiş.510 kişilik kapasitesiyle, şehirde gerçekleşecek olan konser ve tiyatro gibi etkinliklere ev sahipliği yapan amfi tiyatroda, Pelitözü Göleti’nin harika manzarası eşliğinde unutmayacağınız bir gün yaşayabilirsiniz.

9)  Söğüt Çaltı Kaplıcası

ilecik gezilecek yerler arasına mutlaka eklenmesi gereken yerlerden biri de Söğüt’te bulunan Çaltı Kaplıcası… Söğüt ilçesinin Çaltı beldesinde bulunan kaplıcanın suyu 30 kilometre mesafedeki bir kaynaktan geliyor. Kaplıcanın suyundan banyo ve içme şeklinde yararlanılabiliyor.Söğüt Çaltı Kaplıcası’nın suları; mide rahatsızlıkları, deri ve romatizma hastalıklarına, nevrit, polinevrit ve kadın hastalıklarına iyi geldiği için sık sık ziyaret edilen kaplıcalardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.

10) Harmankaya Kanyonu

Bilecik’e geldiğinizde doğayla iç içe olabileceğiniz en uygun noktalardan birisi de, Harmanköy’ün sınırları içerisinde yer alan Harmankaya Kanyonu, 2013 yılında Türkiye’nin 174. Tabiat Parkı olarak kabul edilmiş. Binlerce yıldır Frigyalılardan, Romalılara kadar pek çok medeniyete de ev sahipliği yapan Harmanköy’de yer alan kanyon, 4 kilometrelik uzunluğuyla görenleri büyülüyor. İçerisinde küçüklü büyüklü şelalelerin ve mağaraların yer aldığı kanyonda, trekking ve dağcılık gibi pek çok doğa sporu gerçekleştirilebiliyor. Kanyonun başından sonuna bir keşif gerçekleştirmek isterseniz, Yenipazar ilçesinden başlayarak İnhisar ilçesinde yer alan Harmanköy’e kadar yürüyüş yapabiliyorsunuz.

11)  İnhisar Mağarası

Doğayı keşfetmeyi sevenler için en ilgi çekici ve gizemli noktalardan biri olan mağaralar, doğal zenginliklerle dolu ülkemizin çoğu şehrinde yer alıyor. Bilecik’in bilinen en meşhur mağaralarından olan İnhisar Mağarası, tam olarak turizme açılmış olmasa da, doğa tutkunları tarafından oldukça iyi biliniyor. Bilecik’in İnhisar ilçesinde yer alan mağara, ilçeye 1,9 km uzaklıkta yer alan bir yamaçta bulunuyor.350 metre rakımlık bir tepede bulunan mağara, 170 metre uzunluğu ve 40 metrelik yüksekliğiyle büyük diyebileceğimiz bir alana sahip. Sayısı binleri bulan yarasa kolonilerinin yaşadığı mağarayı ziyaret etmek isterseniz, İnhisar’dan Eskişehir yönüne giden yolu takip ettiğinizde, 1 km sonra tabelaları takip ederek belli bir noktaya kadar araçla, daha sonra ise yaya olarak ulaşabiliyorsunuz.

12)  Dodurga Barajı

Dodurga Barajı, şehir merkezine 1 saat uzaklıkta yer alan şehrin önemli barajlarından. Barajların olduğu neredeyse her yerde olduğu gibi, Dodurga Barajı’nın göletinin etrafı da mesire alanı olarak kullanılıyor.Henüz piknik masası, WC gibi ihtiyaçların düzenlemelerinin yapılmadığı barajda, genellikle amatör balık avcılığı yapılıyor. Kendi oltasını ve sandalyesini kapıp gelenin balık tutmaya başladığı barajda, isteyenler de piknik yapıyor.

13) Kınık Şelalesi

Bilecik’e geldiğinizde gezip görebileceğiniz keyifli doğa harikası duraklardan biri olan Kınık Şelalesi, şehrin merkezine bağlı olan Kınık Köyü’nün sınırları içerisinde yer alıyor. Suyun dinlendirici sesini sevenler için harika bir gezi noktası olan şelaleyi ziyaret etmek isterseniz, şehir merkezinden yaklaşık 25 kilometrelik bir yolu gitmeniz gerekiyor. Şelaleye 200 metre kalana kadar araçla gidebilir, kısa bir yürüyüş sonrası ise şelaleye ulaşabilirsiniz.360 metrelik rakımda yer alan şelale, özellikle de bahar aylarında oldukça gür bir şekilde akarak görsel bir şölen oluşturuyor. Şelalenin olduğu alanda güzel bir piknik yaptıktan sonra, çevreyi dolaşmak için yürüyüşe çıkabilir, doğayı keşfe dalabilirsiniz.

14) Sofular Yaylası

Doğanın en güzel nimetlerinden biri olan yaylalar, şehirden kaçanların bol bol nefes alabildiği, hatta çoğu zaman geri dönmek istemediği yerlerden biri oluyor. Eski geleneklerimizde Yörüklerin mevsimlik olarak kullandığı yaylalar, günümüzde festivallerin ve kamp turizminin en sık uğradığı yerlerden biri haline geldi. Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alan Sofular Yaylası da bu doğa harikası yaylalardan bir tanesi. İlçe merkezine 25 km mesafede yer alan yayla, yemyeşil doğası ve manzarasıyla görenlerin içini açıyor.1600 metre rakımda yer alan yayla, ilk geldiğinizde başınızı döndürebilir, zira mis gibi oksijeniyle insanı sarhoş edebiliyor. Köknar ağaçlarından, çam ağaçlarına oldukça geniş bir habitat oluşturan yaylada, her yıl Temmuz ayında şenlikler de düzenleniyor.

15) Kömürsu Yaylası

Yine Bilecik’in Bozüyük ilçesinde yer alan doğa harikası yaylalardan bir diğeri de, ilçe merkezine 28 km mesafede yer alan Kömürsu Yaylası. Yaylaya ilk geldiğinizde sanki yeşilin en güzel tonuyla yapılmış bir tablonun içerisindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Zira buranın Kayın ağaçlarından, Karaçamlarına kadar binlerce çeşit bitkileriyle çizdiği manzara sayesinde doğal bir cennetteymiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. İçerisinde yer alan 4 kaynak suyuyla, kamp yapmak için en uygun noktalardan biri olan yayla, kampçıların ve doğa sporlarıyla ilgilenenlerin ilgisini çekiyor. Yazın ayrı, kışın ayrı bir güzelliği olan Kömürsu Yaylası’nı, hayatınızda bir kere de olsa, mutlaka gözlerinizle görmenizi ve doğanın tadını çıkartmanızı dileriz.

16) Çiçekli Yaylası

Bozüyük ilçesinde yer alan Çiçekli Yaylası, Camili Yayla ismiyle bilinen köyün sınırları içerisinde bulunuyor. Oldukça kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz yayla 1906 metre rakıma sahip.Bol bol oksijene doyabileceğiniz, içerisinde büyüklü küçüklü göletlerin yer aldığı bu doğa harikası yaylada, kekiklerin mis gibi kokusunu içinize çekebilir, belki de birkaç gün küçük bir çadırla, doğanın keyfini sürebilirsiniz.

17) Bozcaarmut Göleti

Bilecik’te yer alan doğanın tadını çıkarabileceğiniz göletlerden birisi de, Bozcaarmut Göleti. Burası aynı zamanda Türkiye’deki en güzel kamp alanlarından biri olarak biliniyor. Bu gölet; Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde, göletle aynı isme sahip Bozcaarmut Köyü yakınlarında bulunuyor.Bozulmamış doğası ve harika atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan gölet, yaz kış fark etmeden her mevsimde ayrı bir güzellikle karşınıza çıkıyor. Özellikle sonbahar aylarında göletin üzerine yansıyan turuncu ağaç yapraklarıyla tablo gibi bir görüntü ortaya koyan bu dingin ve sessiz gölette, isterseniz yalnız başına, dilerseniz de sevdiklerinizle keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.Bozcaarmut Köyü’ne sadece 3 km uzaklıkta yer alan gölet kamp için de oldukça sık tercih ediliyor. Özellikle hafta sonu daha kalabalık olan gölete, imkanınız varsa hafta içi gitmeniz daha iyi bir tercih olacaktır. Kendi kamp malzemelerinizle geldiğiniz sürece, istediğiniz gibi kamp kurabilirsiniz.

18)  Günyurdu Göleti

Sulama amacıyla yapımı planlanan gölet, 1993 ve 2001 yılları arasında yapılarak şehre kazandırılmış. Bakraş Çayı üzerinde yer alan gölet, ne yazık ki bölgede yer alan köyün sular altında kalmasın neden olmuş. Ancak gölete geldiğinizde yapabileceğiniz pek çok güzel aktivite mevcut.

19) Çavuşköy Göleti

Bilecik’in şehir merkezine 18 km mesafede yer alan Çavuşköy Göleti, aslında yapay bir gölet. Çavuşköy’ün sınırları içinde bulunan gölet, 710 metrelik rakımda oldukça temiz bir havada ve yemyeşil bir doğanın içinde yer alıyor.Sulama amacıyla kurulan gölet, şehirliler tarafından mesire alanı ve off-road sporu için kullanılıyor. Off-road araçlarıyla oldukça keyifli bir parkur haline gelen gölete gitmek isterseniz, İlyasbey yolu üzerinden Karaağaç Köyü’ne, oradan da 2 km daha mesafe giderek gölete ulaşabilirsiniz.



Resimler


whatsapp ile iletişime geç