ARTVİN

ARTVİN

1) Hopa Kültür Evi ve Müzesi

20.yy başlarında tarihi bir konak olan Hopa Kültür Evi ve Müzesi, Hopa Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Bina 3 kattan oluşuyor ve içerisinde yaklaşık 2 binden fazla eser bulunuyor. Eski yöresel eşyaların bulunduğu bu müze, bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Artvin’in diğer müzelerini merak ediyorsanız, Artvin Tarihi Yerler yazımıza da göz gezdirmeyi unutmayın!

2) Artvin Cam Teras

Artvin gezilecek yerler listesinde, en ilgi çekici noktalardan biri olan cam teras, Hatila Vadisi Milli Parkı’nın içerisinde, Sıkıldım Kayası bölgesinde yer alıyor. Hatila Deresi manzarasını izlemenize imkan tanıyan seyir terası, 490 metre rakımda yer alıyor. Dereden 220 metre yükseklikte, 7 metre uzunluğunda ve genişliğinde olan teras, yılda 25 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.Türkiye’nin en yüksek cam terası olma özelliğini taşıyan bu yerde, bir restoran mevcut ve ihtiyaçlarınızı karşılamak adına sizin için güzel bir durak olacak.

3) Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Artvin yaylaları dendiğinde akla ilk gelen, şehrin ve Türkiye’nin de ötesinde dünyanın önemli doğa harikalarından biri olan Karagöl Yaylası, Artvin’e 55 km mesafede konumlanan Borçka’da yer alıyor. Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıktaki Karagöl, yolda giderken dahi sizi kendinize hayran bırakmaya başlıyor. 2002 yılında tabiat parkı olarak kabul edilen Karagöl Tabiat Parkı, oldukça geniş bir alana sahip. İçerisinde binlerce tür bitki ve hayvana ev sahipliği yapan parkta, gayet rahat bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Park ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamasa da, çevresindeki pek çok tesisten yararlanabiliyorsunuz.
Gölün üzerinde yer alan iskelede harika fotoğraflar çekebilir ya da gölün üzerinde yer alan ve kiralanabilen kanolara binerek gölde tur atabilirsiniz. Ancak size tavsiyemiz, Karagöl’e geldiğinizde mutlaka fotoğraf makinenizi de yanınızda getirin, zira göreceğiniz manzarayı profesyonel bir gözle kaydetmek isteyebilirsiniz.

4) Hatila Vadisi Milli Parkı

Artvin geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında gelen Hatila Vadisi, doğa harikası kanyonu ve yemyeşil manzarasıyla görenleri büyülüyor. Artvin’in şehir merkezine sadece 10 km mesafede bulunan vadi, ulaşımı da oldukça kolay bir yer. Şehir merkezinden kalkan minibüs ve araçlara binerek kolayca ulaşabileceğiniz vadiye, dilerseniz kendi özel aracınızla da tabelaları takip ederek gelebilirsiniz.Vadiye geldiğinizde karşılaşacağınız manzaraya hayran kalacağınıza şüphemiz yok. Bu doğa harikası vadi, 1994 yılında milli park olarak kabul edilmiş ve o yıldan beri de koruma altında. İlginç bir şekilde Akdeniz ikliminin de hakim olduğu vadi, rafting gibi su sporları için de oldukça uygun. Binlerce çeşit endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan vadi, trekking ve doğa fotoğrafçılığı aktiviteleri için de sık sık ziyaret ediliyor. Vadinin en sık ziyaret edilen noktalarının başında ise, yukarıda bahsettiğimiz camdan yapılan seyir terası yer alıyor.

5) Altıparmak Tabiat Parkı

Artvin’in doğa harikası milli parklarından biri olan Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin şehir merkezine 26 km uzaklıkta yer alıyor. Yusufeli ilçesi sınırlarında bulunan doğal park, 2013 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınmış.Milli parkın içerisinde birbirinden güzel dereler, buzul gölü ve tarihi eserler yer alıyor. 21 bin metrekarelik alana yayılan doğal park, doğa sporları için de oldukça uygun. Altıparmak Tabiat Parkı’na geldiğinizde özellikle de Tunca Deresi’ni ve buzul gölleri görmenizi tavsiye ederiz.

6) Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Artvin’in güzelliklerle çevrili ilçesi Borçka’da yer alan Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, doğa harikası ormanı ve endemik bitkileriyle doğayla baş başa kalabileceğiniz oldukça elverişli noktalardan biri.
Yüzyıllardır ayakta duran ağaçlarıyla ”Yaşlı Orman” olarak da anılan tabiat parkı, 490 hektarlık alana sahip. Borçka ilçesine 45 km uzaklıkta bulunan tabiat parkına, ilçe merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz.

7) Kafkasör Yaylası

Şehir merkezine sadece 8 km uzaklıkta yer alan bu doğa harikası yayla, yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Ayrıca Artvinlilerin en sık ziyaret ettiği yaylaların da başında geliyor.
Özel aracınızla gelebileceğiniz gibi, şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ya da taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Her yıl haziran ayında düzenlenen Kafkasör Şenliklerine de ev sahipliği yapan yayla, belediyenin yaptığı mesire alanına da sahip.Yemyeşil doğanın tadını çıkartmak ve kendinize güzel bir zaman yaratmak isterseniz Kafkasör Yaylası tam da buna göre. Ancak boğa güreşi sevmeyenlerdenseniz, yaylada yapılan boğa güreşi festivalinden de bahsetmemiz gerek. Yıllardır boğa yetiştiriciliği yapan Artvinliler, bunu bir etkinlik haline dönüştürerek boğa güreşlerini başlatmış.

8) Arsiyan Yaylası

Artvin’in en sakin ilçelerinden biri olan Şavşat’ta yer alan Arsiyan Yaylası, ilçe merkezine 40 km mesafede yer alıyor. Yaylanın içerisinde birbirinden farklı konumlarda büyüklü ve küçüklü pek çok göl de mevcut.
Köyün yerlilerine göre, yaylada yer alan göllere farklı birçok isim verilmiş. Peri Gölü’nden, Dana Gölü’ne kadar doğa harikası göllerin yer aldığı yaylada, yaz kış fark etmeksizin yayla turizmi devam ediyor.Doğa tutkunlarının ve doğa sporlarıyla uğraşanların sık sık ziyaret ettiği yaylada, ilk dikkatinizi çekecek olan doğal güzellik ise Negoları yani sarı cennet çiçeği denilen çiçekler oluyor. Ancak bu çiçekleri bahar aylarında ziyaret ederseniz görebileceğinizi söyleyelim.

9) İntkor Yaylası

Şehrin doğa harikası yaylalarından biri olan İntkor Yaylası ile devam ediyoruz. Yusufeli ilçesinde bulunan İntkor Yaylası, birbirinden güzel gölleriyle de dikkat çekiyor. Yaylada, biri volkanik olmak üzere toplam dokuz adet göl bulunuyor.Bu göller dışında, 166 metreden dökülen Ciro Şelalesi de İntkor yaylasında bulunuyor ve mutlaka görmeniz gerekiyor. Ayrıca göle geldiğinizde, her yıl düzenli olarak temmuz ayında çevre köylerin düzenlediği yayla şenliklerine de katılabilirsiniz.

10) Sahara Yaylası

Artvin gezi turunuz da listenize eklemeniz gereken yaylalardan bir diğeri de, Artvin şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Sahara Yaylası. Yayla, Sahara Karagöl Milli Parkı sınırlarının içerisinde yer alıyor. Şehir merkezinden kalkan minibüslerle ve özel araçlarla ulaşabileceğiniz yaylayı günübirlik olarak gelebilir ya da kendi çadırınızı getirerek kamp yapabilirsiniz.Yayla Ardahan’a da 30 km kadar yakın bir mesafede yer aldığı için komşu şehirlerden de ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Yayla kışın başka, yazın başka bir güzelliğe sahip olduğu için -özellikle doğa tutkunları için- festival dönemlerinde ziyaret edilen ilk duraklardan birisi. Siz de Artvin’e geldiğinizde Sahara Yaylası’na gelerek güzel vakit geçirebilirsiniz.

11) Beyazsu Yaylası

Artvin’in şehir merkezine en uzak yaylalardan biri olsa da, doğal güzelliği nedeniyle trekking rotalarının içine her zaman dahil edilen Beyazsu Yaylası, Borçka ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor.
Artvin merkezine 82, Borçka ilçesine ise 50 km uzaklıkta bulunan yayla, içerisinde yer alan gölüyle de oldukça dikkat çekiyor. 3 bin metre yükseklikteki Karçal Dağı’nın eteğinde yer alan yaylada konaklayabileceğiniz pansiyon da yer alıyor.
Kış aylarında doğa sporlarıyla ilgilenenlerin ziyaret ettiği Beyazsu’da, özellikle yaz aylarında, yayla turlarına katılabilir ve ekip halinde yaylanın tadını çıkarabilirsiniz.

12) Gorgit Yaylası

istemizde yer alan, ulaşımı en zor ancak manzarası harika olan bir diğer yayla ise, meşhur Gorgit Yaylası. Yerlilerin ”Ara Yayla” olarak adlandırdıkları yayla, Maçahel bölgesinde yer alıyor ve bahar döneminde, diğer yüksek yaylalara çıkarken kısa süreli konaklamak için kullanılıyor.

13) Sırt Yaylası

Artvin’e geldiğinizde Rize sınırları içerisinde bulunan ancak, Artvin’den de gidebileceğiniz Sırt Yaylası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı olan yayla, şehrin en kalabalık yaylalarından biri.300 hanelik nüfusuyla eski ve ilgi çekici evlerin yer aldığı Laz yaylası, her yıl yaz aylarında düzenlenen şenlikleriyle de dikkat çekiyor. Artvin’den yaylaya gidebilmeniz için ya doğa turu yapmanız gerekiyor ya da D-100 kara yolundan, Artvin’in Arhavi ilçesinden gitmeniz gerekiyor.

14) Papart Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldesinden kolayca ulaşabileceğiniz yayla, insanlar tarafından hiç el değmemiş doğal ormanlık ve meralardan oluşuyor. Yalnızçam Dağları ve Karçal Dağları’na da yer veren yayla, resmen her bir yanından başka bir güzellik sunuyor. Farklı birçok sayıda bitki örtüleri ve kuş türlerini bünyesinde barındıran yayla, turistlerin oldukça dikkatini çekiyor. Ayrıca yeşilliklerin arasında görünen dere muhteşem bir atmosfer yaratıyor

15) Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası, aslında ”Bülbülen Yaylası” olarak resmi kayıtlara geçmiş ve yol üzerindeki tabelalarda bile bu şekilde yazıldığını göreceksiniz. Ancak yerliler tarafından, özellikle de şivelere göre değişkenlik göstererek, Bilbilan, Bilbülan ve Bülbilan gibi birkaç farklı isim söylenmiş ve sonucunda Bilbilan Yaylası olarak kalmış. Ardahan ilini de oldukça yakın olan yayla, Şavşat – Ardahan yolu üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.Yaylada, Haziran – Eylül aylarında bir pazar kuruluyor ve her türlü alışveriş imkanını elde edebiliyorsunuz. Sütünün, kaymağının ve yağının bir hayli ünlü olmasıyla biliniyor ve her birini belki de daha fazlasını buradan satın alabiliyorsunuz. Özellikle hayvancılıkla uğraşan köylüler, yayla sezonunda mutlaka buraya çıkar ve pazarlarda hayvan satışı da yaparlar.

16) Kutul Yaylası

Eski Artvin – Ardahan yolu üzerinde bulunan yayla, Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer alıyor. Ardanuç ilçesine yaklaşık 27 km mesafede yer alan yaylaya, her türlü kara taşıtıyla ulaşabilirsiniz. Haziran – Eylül aylarında, bu yaylada yerliler hayvancılıkla uğraşıyor ve yayla sezonunda oluşan kabalıkla birlikte neşeli ve eğlenceli bir ortam yaşanıyor.Coğrafi konumu ve iki katlı ahşap evleriyle güzel bir yaşam ortamı sağlayan yayla, doğal güzelliği ile de sadece turistlerin değil TV dünyasının da ilgisini çekmiş. 2008 yılında, “Göçmen Bir Kuştu O” adlı filminin bir kısmının bu yaylada çekildiğini söylersek, dikkatinizi biraz daha çekeriz gibi.

17) Aros Yaylası

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Beldesinde yer alan Aros Yaylası, manzarası ve yerlilerin misafirperverliği ile sizleri fazlasıyla etkiyecek. Özellikle yaz aylarında geldiğinizde, her türlü eğlenceye ve renkli sahnelere şahit olacaksınız. Yağlı güreş, boğa güreşi ve at yarışlarının yapılmasının yanı sıra çeşitli festivaller de düzenleniyor. Aynı zamanda birçok sanatçı konser veriyor. Yerlilerle birlikte eğlenebilir, oldukça güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

18) Mençuna Şelalesi

Artvin’in doğa harikası şelaleleri de Artvin listemizde yerini aldı. Doğu Karadeniz’in dokusu bozulmamış ve en büyük şelalelerinden olan Mençuna, Arhavi’ye 16 km uzaklıkta bulunuyor.
50 metre yükseklikten hiçbir yere çarpmadan alt zemine dökülmesiyle ilk çavlanı oluşan şelalenin tabanının kayalık ve çanak şeklinde olması sebebiyle dökülen sular yaklaşık 200 metrekare göl alanı meydana getiriyor. Şelaleye gitmek zahmetli olsa da, ulaştığınızda ki muhteşem manzara bu zorlu yolculuğa değiyor.

19) Murgul Delikkaya Şelalesi

Karadeniz’in en güzel şelalelerine ev sahipliği yapan bir diğer doğa harikası şelale de, Artvin’in Murgul ilçesinde yer alıyor. ”Delikkaya Şelalesi” olarak bilinen şelale, Artvinliler dışında komşusu Ardahan’dan da oldukça yoğun ziyaretçi alıyor.
Murgul ilçesinde yer alan Başköy’deki şelaleye gitmek için, Murgul ilçe merkezinden yaklaşık 40 dakikalık yol gitmeniz gerekiyor. Ancak şelaleye giden yol bir süre sonra bittiği için, son 1 – 2 kilometreyi yürüyerek gidebiliyorsunuz Şelaleye vardığınızda göreceğiniz manzara hayranlık uyandırıcı desek yanlış olmaz. Delik bir kayanın ortasından ve 7 metre yükseklikten dökülen şelalenin sesiyle ve manzarasıyla huzur bulacağınızı düşünüyoruz.

20) Maral Şelalesi

Artvin’in en çok ziyaret edilen şelalelerinden ve doğal güzelliklerinden biri olan Maral Şelalesi, kesinlikle uğranması gereken yerlerin başında görülüyor. Dünyadaki cennet olarak anılan şelale, Borçka ilçesinde yer alan Maralköy Köyü’nde bulunuyor.
Köy merkezinde yer alan camiden 7 km uzaklıkta bulunan şelalenin 6 kilometresini araçla gidebiliyorsunuz ancak son 1 kilometreyi güzel bir doğa yürüyüşü yaparak gitmeniz gerekiyor. Bazen dik yamaçlardan çıkmanız gereken yol, şelaleye vardığınızda buna değdiğini sonuna kadar hissettiriyor.
65 metre yükseklikten dökülen şelale, gür sesi ve heybetli görünüşüyle doğanın güzelliğine bir kez daha hayranlık uyandırıyor. Etrafı yemyeşil Kayın ve Ladin ağaçlarıyla çevrili olan şelalede, doğanın tertemiz havasını içinize çekebilirsiniz.

21) Ciro Şelalesi

Doğa tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olan Ciro Şelalesi, şehrin en değerli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın içerisinde yer alan şelale, Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunuyor. Trekking turlarının rotası içerisine mutlaka dahil edilen Ciro Şelalesi, Yusufeli ilçesine 41 km mesafede bulunuyor.
Şelaleye gidebilmek için, Barhal Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Köye ulaştıktan sonra 2 km ileride yer alan İntkor Yaylası’nın içindeki şelale, 166 metre yükseklikten dökülürken oldukça etkileyici bir görüntü ortaya koyuyor.

22) Suatan Şelalesi

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Aşağı Koyunlu Köyü’nde yer alan Suatan Şelalesi, tarih ve doğa güzelliğiyle fazlasıyla ilgi çekiyor. Tamara Odaları olarak bilinen bu mekan, aslında Ortaçağ döneminden kalma ve din adamları tarafından dinlenme alanı olarak kullanılıyordu.
Bu mekanda; doğal kayaya yaslanmış, biri kaya kilisesi olmak üzere iki farklı alan bulunuyor ve kayanın oyulmasıyla oluşmuş bir oda bulunuyor. İşte bu alanın 15 dakika uzaklığında ise, 60 metreden dökülen Suatan Şelalasi yer alıyor. Fotoğraf çekimi için harika noktalardan birine sahip olan şelale, sizleri bekliyor.

23) Şırata Gölleri

Artvin’in doğasının harikalığını gittiğiniz her yerde gözlerinizle görebiliyorsunuz. Ancak öyle bir yer var ki, ilk gördüğünüzde cennetten bir parça olduğunu düşünebilirsiniz. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Şırata Gölleri, Arsiyan Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.Göllerin bulunduğu alana ulaşabilmeniz için Pınarlı Köyü’nün içinden harika bir doğa yürüyüşü yapmanız gerekiyor. Sapsarı çiçeklerin arasından yürüyerek gittiğiniz alanda, karşınıza çıkan göller kendine aşık ediyor. Turkuaz renkli birbirinden harika gölleri seyre dalacağınız gezinizde, fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

24) Cehennem Deresi Kanyonu

Dik patikalarla dolu Cehennem Deresi Kanyonu, ABD’nin Arizona Eyaleti’ne bağlı Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonu niteliğinde olmasıyla, dünyada bulunan ender kanyonlar arasında yer alıyor. Dik bir duvarı andıran görüntüsü ve 200 metrenin üstündeki yükseltisiyle dikkat çeken kanyon Artvin – Ardanuç kara yolunun 25. kilometresinde bulunuyor.

25) Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası, şehir merkezine 8 km mesafede yer alıyor. Yakın bir mesafede yer aldığı için sık sık ziyaret edilen kaplıca, bilinen tarihiyle 300 yıllık bir şifa kaynağı desek yanlış olmaz. Borçka ilçesinde yer alan kaplıca, Otingo Ormanları Ilıcası olarak da biliniyor. Romatizma ve halsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen bu şifa dolu kaplıcayı, Artvin gezinizde ziyaret etmeyi unutmayın.

30) Çoruh Nehri

Karadeniz Bölgesi’nin en doğusunda yer alan Çoruh Nehri, aynı zamanda Artvin’in en büyük akarsuyudur. Gürcistan sınırları içerisinde yer alan nehir, ilk olarak Bayburt ve İspir’den geçer sonra Artvin il sınırlarına girer ve Batum’da Karadeniz’e dökülür.
Dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan nehirde; rafting, kano ve nehir kayağı gibi su sporları yapılıyor. İçerisinde zengin bitki ve hayvan çeşitlerine de yer veren nehir, doğa harikası olma özelliğini taşıyor.

31) Atabarı Kayak Merkezi

Şehrin merkezine 17 km. uzaklıkta bulunan kayak merkezi, sakinliği ve huzurlu atmosferiyle ziyaretçilerini etkisi altına alıyor. 800 metre uzunluğunda ve 1 lifte sahip kayak merkezinin konaklama tesisleri genel olarak Kafkasör bölgesinde bulunuyor.Kayak merkezi Artvin’in yılın dört mevsiminde de muhteşem bir coğrafyaya sahip olduğunu kanıtlar nitelikte. Aynı zamanda alanı kar motorları ve snow tracklarla da gezebilirsiniz.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç