AĞRI

AĞRI
1) Ağrı Dağı

Volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı; %35 Iğdır, %65 Ağrı ilinde yer almasıyla Türkiye’nin en büyük dağı olma niteliğine sahip. 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi, her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkemizdeki en büyük dağ olma özelliğini taşımaktadır. Marco Polo’nun Ağrı Dağı’nın çıkılmayacak bir yer olduğunu söylemesinin ardından 1829’da Frederik Von Parat’ın dağa çıkmasıyla tırmanışlar yapılmaya başlanmış.
Yoğun ilgi gören dağa 1990 yılında tırmanma yasağı getirilmiş, 1998 yılında ise bu yasak kaldırılmıştır. Hem kayak hem tırmanışlar yapılan dağ coğrafyamızın en güzel bölgeleri arasında olmasıyla özellikle bu aktivitelere meraklı olanlar tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

2) Meteor Çukuru

1982 yılında bölgeye düşen gök taşı sonucunda oluşan çukur; Doğubeyazıt ilçesinde, Gürbulak sınır kapısı ve Sarı Çavuş Köyü arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğinin yanı sıra manzarası ve benzersiz doğal oluşumuyla mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde olmalı. Geçmişte 60 metre iken günümüzde 35 metre derinliğinde olan çukur, turizm açısından önemli bir yer olsa da bakımsızlık nedeniyle günden güne bu önemini kaybediyor.

3) Nuh’un Gemisi

Ağrı Dağı’nın güney tarafında Telçeker ve Üzengili köylerinin arasında yer alan ve inanç turizminin merkezlerinden olan Nuh’un Gemisi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Doğal bir anıt olan gemi siluet şeklinde bir kalıntı halinde. Peki, Nuh’un Gemisi nedir? Nuh’un Gemisi ilk olarak Tevrat’ın birinci kitabı Tekvin’de karşımıza çıkar. Anlatıda geçen Büyük Tufan anlatısına dair ilkyazın örneğine ise Sümerliler tarafından yazılan Ziusudra adlı eserde rastlanır.

Bu eserde felaketten kurtulan üç kişiden bahsedilir. Velakin Tekvin, İncil ve Kuran-ı Kerim olmak üzere üç kutsal kitapta da bahsi geçen Nuh’un Gemisi, Nuh Tufanı olayı hemen hemen tüm metinlerde aynı şekilde anlatılır. Kitapta geçen Self Tufanı (Büyük Tufan) olayı öncesinde Tanrı, Hz. Nuh’a ailesini ve dünyadaki hayvanlardan birer çifti kurtarmak şartıyla bir gemi yapmasını emreder.

Böylece Büyük tufandan korunabilecekler ve yapılan gemi sayesinde ölümden kurtulabileceklerdir. Tanrı, Nuh’a gemiyi nasıl inşa edeceğini de söyler ve hemen işe koyulmasını ister. Gemi yapıldıktan sonra Büyük tufan hadisesi gerçekleştir. Fırtına, tsunami gibi afetlerle dolu adeta küçük bir kıyamet olan bu tufan, 150 gün boyunca devam eder.

Hz. Nuh’un gemisi ise 150 gün boyunca suyun üzerinde zarar görmeden kalmayı başarır. Nuh’un gemisi suların çekilmesiyle birlikte, Ağrı Dağı’na oturur. Ve tufan öncesinde gemiye bindirilen yaşayan tüm hayvanları ve bitkiler gemiden sağ salim çıkmayı başarır. Nuh ve ailesi de aynı şekilde gemiden çıkar ve yeni bir dünya inşa etmeye başlar.

Anlatıda geçen söz konusu geminin, bugün teknik olarak inşa edilmesi mümkün değildir. Nuh’un Gemisi’nin nerede olduğuna dair pek çok iddia ortaya atılmıştır. Fakat yaygın görüşe göre söz konusu gemi, Ağrı Dağı’nda yer almaktadır. Nuh’un gemisini arama çalışmaları, M.S. 263 ile 339 yılları yaşamış piskopos Caesarea’lı Eusebius’tanın girişimiyle başlamış olup; halen devam etmektedir.

4) Doğubayazıt Eski Cami

Ağrı’da gezilecek yerler listemizde, sıradaki durak: Doğubayazıt Eski Camii, diğer adıyla Eski Beyazıt (Şafii) Camii… 1514 Çaldıran Savaşı’ndan sonra I. Selim zamanında inşa edilmiş olan Doğubayazıt Eski Camii, Doğubayazıt Kalesi’nin hemen yanında, bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Eski Beyazıt Camii, merkezi kubbeli ve tek minareli bir cami olarak, kesme taştan yapılmıştır.

Tarihi bir değere sahip olan bu cami, beden duvarları, giriş kapısı, mihrabı, son cemaat yeri, duvar payeleri, mihrabiyeleri, kubbeye geçiş sistemleri, duvarlardaki kemerler ve pencereleri dahil olmak üzere oldukça sade ve estetik bir mimariye sahiptir. Ağrı il merkezinin 95 kilometre kadar güneydoğusunda yer alan Doğubayazıt Eski Cami’ye, şehir içi toplu taşıma vasıtaları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Doğubayazıt Eski Cami, üzerinde herhangi bir süsleme bulunmayan bir mimariye sahiptir. Farklı renklerdeki taşların muhteşem ahengi ve manzarası ile Ağrı’da görülmesi gereken yerlerden.

5) Hamur Kümbeti

Ağrı gezilecek yerler arasında en dikkat çekicilerden biri olan Hamur Kümbeti, diğer adıyla İbrahim Paşa Kümbeti, görülmeye değer bir yapıdır. Kümbet tarihi bir değere sahip olup; Ağrı’nın simgeleşmiş yapılarından biri haline gelmiştir. Kümbetin kapı girişinde yer alan kitabenin tahrip olması sonucu tam olarak kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat denilene göre mezarlar II. İshak Paşa’nın torunu olan Mir İbrahim Paşa vefat eden çocukları için yaptırmıştır. Araştırmalar 1812 yılında yapıldığını işaret etmekte.

Dikdörtgen bir yapıda giriş avlusu ve mezar odasından oluşan Hamur Kümbeti, alışılagelmiş Türk – İslam türbeleri ile kıyaslandığında oldukça farklı yapı özelliklerine sahiptir. İlginç bir mimariye sahip olan kümbet, uzaktan bakıldığında bir sandukayı andırır. Ağrı şehir merkezinin yalnızca 13 kilometre güneybatısında yer alan İbrahim Paşa Kümbeti’ne (Hamur Kümbeti) şehir içi toplu taşıma vasıtalarıyla, 15 dakika gibi bir sürede ulaşılabilmektedir.

6) Diyadin Kaplıcaları

Adını bulunduğu ilçeden alan Diyadin Kaplıcaları, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Diyadin Kaplıcaları; klorürlü, sülfatlı, bikarbonatlı, karbondioksitli ve kalsiyumludur. Romatizma, kemik, kireçlenme, nöroloji, cilt, metabolizma ve siyatik hastalıklarına iyi geldiği bilinen kaplıcalar termal turizm açısından büyük bir öneme sahip. Kaplıcalara günübirlik gidebileceğiniz gibi termal otellerde rezervasyon yaptırarak uzun bir tatil de yapabilirsiniz.

Diyadin Kapılıcaları’nın bulunduğu bölgede birçok tesis yer almakta olup; bunların en bilineni Saklıköy Termal Otel’dir. 24 saat hizmet veren oteli, bilgi almak veya rezervasyon yaptırmak için aşağıda verdiğim numaradan arayabilirsiniz.

7) Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Şehrin Eleşkirt ilçesinde yer alan Güneykaya Kayak Merkezi, kış mevsiminde kayak severlerin en çok tercih ettiği noktalar arasında. Kayak merkezinde yürüyüş parkuru, çocuk oyun parkı, otoparkın yanı sıra 1 otel, 2 günübirlik tesis ve 1 kayak kulübü bulunuyor. Ayrıca Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’nde kayak için gerekli malzemeleri temin edebilir ve kayak hocalarından ders de alabilirsiniz.

Türkiye’de kış turizminin popüler merkezlerinden biri olmaya aday olan bu kayak merkezini, Ağrı’ya gelmişken mutlaka ziyaret edin. Zira Ağrı şehir merkezinin 43 kilometre batısında yer alan bu harika tesis, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor! O halde Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’ni Ağrı’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin…

8) Küpkıran Kayak Merkezi

Ağrı il merkezi ile arasında yalnızca 2 kilometre mesafe bulunan Küpkıran Kayak Merkezi, aynı isimli Küpkıran Köyü’nün sınırları içerisinde yer alıyor. Birkaç yıldır popülaritesini arttıran kayak merkezi, şehre yakın konumu ve uygun fiyatlarının verdiği avantajla, özellikle Ağrılılar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kayak tutkunları için yeterli imkanlara sahip olan Küpkıran, şehrin turizm potansiyeline de büyük oranda katkı sağlıyor.
Küpkıran Kayak Merkezi’nde kayak, kızak ve snowboard gibi kış sporları için uygun alanlar bulunup; misafirlerin vakit geçirebilecekleri tesisler, kafe ve restoranlar hizmet veriyor. 800 metre uzunluğunda iki kayak pisti ve yanında acemiler için hazırlanan kızak pistinin yer aldığı Küpkıran Kayak Merkezi’nde telesiyej gibi imkanlar da mevcut.

Ağrı’da gezilecek yerler arasında belki de en popüler destinasyonlardan biri olan kayak merkezinde ayrıca, kayak kursları ve özel eğitim dersleri veriliyor.

9) Balık Gölü

Görsele baktıkça insanın içi açılıyor adeta! Ağrı’nın doğal güzelliklerinin başında gelen Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Aras Dağları üzerinde yer almaktadır. Gölün en büyük özelliği Türkiye’deki en yüksek göllerden biri olması… Balık Gölü, içme ve kullanma statüsünde olup çevre köylerde içme suyu olarak kullanılmaktadır. Bölge adını gölde yetiştirilen kırmızı benekli alabalıklardan almaktadır.

Ayrıca bir başka özelliği de gölün zerinde bulunan küçük bir adacığın üzerine kadife ördek türünün kuluçkaya yatmasıdır. Bu nedenle önemli kuş alanı statüsü almıştır.

10) Keşişin Bahçesi

Ağrı’da gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız, şehrin en güzel yerlerinden biri olan Keşiş Bahçesi! Eski Doğubayazıt’ ın hemen altında bulunan Keşiş Bahçesi’nin 16. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zamanında Kerem ile Aslı’nın aşkının filizlendiği yer olarak kabul edilen bu bölge, adeta bir çöl ortasında yeşile bürünmüş vahayı andırıyor. Kurak bir arazinin içinde yetişmiş yemyeşil bahçe ziyaretçilerini etkilemeyi de fazlasıyla başarıyor. Kerem’in, Ağrı Dağı’nı aşıp, Aslı ile buluştuğu yer olduğuna inanılan Keşiş Bahçesi’ni mutlaka yakından görmelisiniz.

Resimler


whatsapp ile iletişime geç