ADANA

ADANA
1) Adana Merkez Sabancı Camii

Sabancı Merkez Camii 1998 yılında faaliyete girmiştir. Türkiye Diyanet Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın ortaklaşa yaptırdığı Sabancı Merkez Camii'nin mülkiyeti Adana Diyanet İşleri Vakfı'na ait olup, kullanım hakkı Adana İl Müftülüğü'ne devredilmiştir.

Adres: Reşatbey Mahallesi / Seyhan-ADANA

2) Adana Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)

Adana Ulu Camii asıl adıyla Ramazanoğulları Camii 16.yüzyıldan kalma ve günümüzde hala ibadet edilen tarihi bir camidir. 1988 yılında Sabancı Merkez Camii yapılana kadar Adana'nın en büyük camiisi olma özelliğini korumuştur. 
1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmaya başlanan camii1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yapımı tamamlandı. 1998 Adana Ceyhan depreminde hasar gören camii, 1998-2004 yılları arasında onarılıp tekrar ibadete açılmıştır.

Adres: Ulucami Mahallesi / Seyhan-ADANA

3) Adana Merkez Park

Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa alan gerçekten botanik bir nefes alanıdır. Oldukça geniş çim alanda, çeşitli ağaçlar ve doğanın huzuru Avrupai merkez kent park kültürünün önemli bir örneğidir.

Adres: Reşatbey Mahallesi / Seyhan-ADANA

4) Dilberler Sekisi

Adana'yı ikiye ayıran Seyhan Nehri'nin kenarının düzenlemesiyle yapılmış olan bu yürüyüş yolunda, sabah erken saatlerinde koşu, akşam saatlerinde ise ailelerin yürüyüş yoludur.

5) Adana Tren İstasyonu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları 6.Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Adana Şehir Merkezi'nde Sular mevkiinde hizmet vermektedir. 1912 yılında tamamlana Adana Garı; Ana Binası, Lojmanları ve Bakım-Tamir Atölyeleri ile kentin orta kesiminde yaklaşık 450.000m2 büyüklükte bir alanı kaplamaktadır.
Önünde Uğur Mumcu Meydanı bulunmaktadır. Bu meydana Üç Büyük Sivri kemerle açılan, geniş ve yüksek bir mekana sahip olan orta bölümde bekleme salonu, gişeler, danışma ve eşya emanet bölümü gibi standlar yolculara hizmet vermektedir.
Soldaki bölümün üst katında Hareket Memurluğu, Gar Müdürlüğü ve Vip Salonu vardır. Binanın sağında ve solunda ayrıca lojmanlar mevcuttur. İstasyonun yolcu trenleri için üç peronu bulunmaktadır.

Adres: Cemalpaşa / Seyhan-ADANA

6) Adana Etnografya Müzesi

Adana Etnografya Müzesi'nin tarihi baya eskilere dayanır. 1845 yılında inşaa edilmiş olan Etnografya Müzesi'nin şimdiki binası eskiden bir kiliseye aitmiş. Terk edilince 1924 yılında müzeye çevriliyor. Günümüzde bünyesinde bir çok eser saklasa da yerliler tarafından pek de ilgi görmüyor.

Adres: Döşeme Mahallesi / Seyhan-ADANA

7) Çoban Dede Parkı

Çoban Dede'nin mezarının bulunması ve türbeye dönüştürülmesi hakkında anlatılan en yaygın hikayelerden biri şöyledir; Zamanın birinde toprak almak amacıyla Çoban Dede'nin mezarının bulunduğu tepeye iş makineleri ile çalışmaya gidilir. Ancak ne yapsalar ne etseler bir türlü iş makinelerini çalıştıramazlar. Çalışanlarında tepeye kepçe vurmaları ile birlikte kepçeleri kırılır. Bir süre sonra Çoban Dede'nin mezarının fark edilmesiyle çalışmalar durdurulur. Tepe türbeye dönüştürülür. Tabii ki bu anlatılanlar bir rivayetten ibarettir.

Adres: Reşatbey Mahallesi / Seyhan-ADANA

8) Adana Kalesi

Adana Kalesi ile ilgili ilk bildiğimiz ilk çağlarda yapıldığıdır. Bunun dışında bu zamanlardaki kalenin genişliği veya boyutları hakkında tahminlerden öteye gidemiyoruz.

9) Adana Sinema Müzesi

Açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştiren bu müze, içerisinde yer verdiği fotoğraf, kitap, afiş ve diğer dokümanlarla Türk sinema tarihine ışık tutmaktadır. Fırsatınız olursa mutlaka görmeniz gereken bu müzede işin ilginç yanı karşılaştığınız afişlerdeki yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı veya kameramanlardan en az biri Adanalıdır.

Adres: Reşatbey Mahallesi / Seyhan-ADANA

10) Adana Yağ Camii

Önceleri küçük bir kilise olan Yağ Camiisi, medrese kapası üzerindeki yazıya göre Ramazonoğlu Halil Bey tarafından camiiye dönüştürülmüştür.

Adres: Alidede / Seyhan-ADANA

11) Adana Kazancılar Çarşısı

Bakırcılar ve kazancılar çarşısı olarak bilinmektedir. Adana ilimize gelipte bu çarşıda alışveriş yapmadan geri dönerseniz çok şey kaybedersiniz bizden söylemesi. Adana'nın sembolü haline gelen bu çarşı İstanbul için Kapalı Çarşı ne ise, Adana içinde Kazancılar Çarşısı odur. Buraya yolunuz düştüğünde sevdiklerinize hediye alabileceğiniz önemli yerlerden biridir.

12) Büyük Saat Kulesi

Adana'nın Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa Caddesi'nde bulunmaktadır. Büyük Saat Kulesi inşası döneminde Osman Devletinde de bir çok saat kulesi vardır. Fakat bu kule 32 metre uzunluğu ile şuanda Türkiye'nin en büyük saat kulesidir.

13) Bebekli Kilisesi

Bebekli Kilise (Saint Paul Church) Aziz Pavlus Kilisesi, Adana ili Tepebağ ilçesinde 1880'li yıllarda, Saint Paul adına yaptırılmış, bir İtalyan Katolik Kilisesidir. Kilisenin tepesinde, 2,5 metre boyunda tunçtan yapılmış Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelin bebeğe benzemesi nedeniyle bu isim verilmiştir.

14) Atatürk Evi ve Müzesi

Atatürk Adana'ya tam 9 kez gelmiş ve 5 ayrı konutta konaklamıştır. Bunlardan 2. ve 3. gelişlerinde (16 Mart 1923 ve 17 Ocak 1925) kaldığı tarihi Tepebağ Konağı (Suphi Paşa Konağı olarak bilinir), Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Atatürk'ün Adana seyahatlerini anlatan dev boyutta fotoğraflar, Kuvay-i Milliye dönemine ait eşyalar, etnografik ürünler, döneme ait gazete arşivleri sergilenmektedir. Ayrıca Hatay'ın kurtuluşunu anlatan özel bir oda bulunur. Ayrıca geleneksel bir Adana evini görmek isterseniz, Suphi Paşa Konağı size önderlik edecektir. 

Adres: Kayalıbağ / Seyhan-ADANA

15) Taş Köprü 

Taş Köprü (Saros Köprüsü) tarihteki adıyla Justinianus Köprüsü hakkında resmi kaynak Adana Müzesi'ndeki kitabe Mimar Auxentios tarafından 4.yüzyılda yapıldığı yazılır. Evliya Çelebi'ye göre toplamda 50 adım olduğu ve 21 gözlü olduğu 14 büyük kemeri ile 5 küçük tahliye kemeri olduğu günümüze ulaşmıştır. Fakat kıyı düzenlemesi ve sahilleri toprakla doldurma nedeniyle köprü birazda daha kısalmıştır.

16) Anavarza Kalesi ve Antik Kenti 

Anazarba, Anazarbos ve Aynızarba isimlerle de bilinen Anavarza Kalesi'nin tam olarak ne zaman yaptırıldığı hakkında kesin bir bilgi mevcut değil. Ancak milattan önce 19.yüzyılda Roma İmparatoru Augustus'un Anavarza Krallığı'nı ziyaret ettiği bilinmektedir.
Bir gün Roma İmparatorlarından Septimus Severus, Pescennus Niger ile bir iktidar savaşına tutuşur. Bu savaşta Anavarza Krallığı İmparator Severus'un yanında durur ve ona destek olur. Savaş Severus'un galibiyetiyle sonuçlanınca, yanında duran Anavarza Krallığı'nı da ödüllendirir. O dönemde kent tarihinin en parlak dönemini yaşamıştır. Kilikya, İsauria ve Likaonia gibi bölgeler için metropol kent haline gelmiştir.

Adres: Dilekkaya / Kozan-ADANA

17) Feke Kalesi

12.yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş olan kale, yapısı kadar sahip olduğu manzara ile de muazzam bir güzelliğe sahiptir. İçerisinde yer alan havuz ve hamamlarla birlikte düşünüldüğünde bu kadar bir lükse düşkünlüğün olduğu başka bir kale bulmak çok zordur.

Adres: Sülemişli / Feke-ADANA

18) Seyhan Barajı, Baraj Gölü

Akdeniz'e dökülen en büyük akarsu olan Seyhan Nehri, Adana il merkezine de yıllar boyu katkı sağlamış durumda. Bu doğal güzellik, zamanında taşkınları önlemek için bir barajla ve aynı baraj üzerindeki güzellikleriyle de yerel halka serinleme fırsatı sunuyor. Siz de Adanalılar gibi nehir kıyısında yürüyüş yapabilir, atıştırabilir ve keyif çatabilirsiniz.

19) Şar Antik Kenti 

Toros Dağları üzerinde, Adana'ya 210 km uzaklıkta Tufanbeyli ilçesinin 20 km kuzey doğunda Şar köyünde yer alır. Şar Antik Kenti Hitiler Döneminde de önemli bir merkez olduğu bilinen kentin en görkemli yapısı olan ve M.S. 2.yüzyıla tarihlenen Ala Kapı, Roma Dönemi'ne ait bir tapınağın günümüze ulaşan bir parçasıdır. Ala Kapı'nın hemen yanı başında, tapınağa ait diğer kalıntılarda görmek mümkündür.

Adres: Tufanbeyli / ADANA


Resimler


whatsapp ile iletişime geç